Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Γαργαλιάνοι Επίτιμος δημότης ο καπεταν - Βασίλης Κωνσταντακόπουλος

Επίτιμος δημότης Γαργαλιάνων ανακηρύχθηκε χθες το απόγευμα ο καπεταν - Βασίλης Κωνσταντακόπουλος. Σε μια σεμνή, λιτή και απέριττη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς, υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανακήρυξε τον καπετάν Βασίλη επίτιμο δημότη των Γαργαλιάνων, απονέμοντάς του τιμητική πλακέτα «ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την τόσο μεγάλη προσφορά σας στο Δήμο μας και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνία και για την εξέχουσα προσωπικότητά σας», όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Σας ευχόμαστε να είστε πάντα καλά, εσείς και όλη η οικογένειά σας, και να έχετε τη δύναμη να προσφέρετε πάντα στην περιοχή μας, στη Μεσσηνία και την Ελλάδα, που αγαπάτε και που τόσο το έχει ανάγκη…».
Ξεκινώντας η εκδήλωση, ο δήμαρχος Γαργαλιάνων μίλησε για τη ζωή και την προσωπικότητα του καπεταν Βασίλη, τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, καθώς και τη δράση που έχει αναλάβει σε πολλούς τομείς, με ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβάλλον και αγάπη για τη θάλασσα και, βεβαίως, την περιοχή! Τόνισε, μεταξύ άλλων, πως είναι δημιουργός και κύριος χρηματοδότης της παιδικής HELMEPA, πρόεδρος της Intermepa, ο ίδιος και η σύζυγός του ίδρυσαν το 2000 το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνο, είναι γνωστή η σχέση του με κορυφαίους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες της Κίνας και η συμβολή του στην ελληνοκινεζική προσέγγιση, είναι από τα ιδρυτικά μέλη πολλών Οργανισμών, συμμετέχει σε πολλά Δ.Σ. Ελληνικών και Διεθνών Οργανισμών, έχει βραβευθεί για τις δραστηριότητές του και ειδικά για το περιβάλλον. Ο κ. Καλοφωλιάς σημείωσε ακόμη: «Όταν ο καπετάν Βασίλης ανέβηκε τα σκαλιά της επιτυχίας και γνώρισε την καταξίωση, ένιωσε ότι έχει ένα μεγάλο χρέος: να προσφέρει στον τόπο καταγωγής του. Ένιωσε ότι πρέπει να βοηθήσει την περιοχή, στην οποία έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του, που έζησε τις πρώτες συγκινήσεις, που πήρε τις πρώτες πατροπαράδοτες αρχές και αξίες. Αυτές οι αρχές και αξίες ήταν αρκετές για να λειτουργήσουν ως φάροι σε όλη την υπόλοιπη ζωή του… Για να ανταποκριθεί στο χρέος του προς τη Μεσσηνία δημιούργησε ένα όραμα: Να υλοποιήσει μια μεγάλη επένδυση που θα βάλει τη Μεσσηνία στον παγκόσμιο χάρτη, που θα κάνει τη Μεσσηνία παγκόσμιο τουριστικό προορισμό! Αυτό το όραμα υλοποιεί ο καπετάν Βασίλης μαζί με το γιο του Αχιλλέα. Το πρώτο τμήμα αυτού του “οράματος” είναι η δημιουργία της μεγάλης επένδυσης στο Δήμο μας. Της τουριστικής μονάδας “Costa Navarino”. Στο κέντρο της φιλοσοφίας της “Costa Navarino” είναι ο σεβασμός για το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία και έχει στόχο τη διαφύλαξη και προβολή της μεσσηνιακής κληρονομιάς!».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επένδυση και τις περιβαλλοντικές δράσεις που αναπτύσσονται, ενώ με αδρές γραμμές σημείωσε τα πολλά και πολλαπλά οφέλη του Δήμου από την επένδυση της TEMES στην περιοχή. Επίσης, ευχαρίστησε τον καπεταν Βασίλη για τις σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις, χρηματοδοτήσεις και δωρεές στο Δήμο και την περιοχή…
«…Στη μεγάλη του πορεία είχε συμπαραστάτη και συνεργάτη που τον ενέπνεε, την αγαπημένη του σύντροφο Κάρμεν», τόνισε ο κ. Καλοφωλιάς και πρόσθεσε: «Ο καπεταν Βασίλης, που είναι πραγματικά ένας ζωντανός μύθος για τη χώρα μας, κρατάει ένα πολύ χαμηλό προφίλ και ζει σχεδόν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχει διατηρήσει μια απλότητα και τον διακρίνει μεγάλη ευγένεια και καταδεκτικότητα. Χαρακτηριστικά μεγάλων ανδρών!».
Φανερά συγκινημένος ο καπεταν - Βασίλης ευχαρίστησε το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την τιμή να τον κάνουν επίτιμο δημότη – συνδημότη τους, αλλά και τα καλά λόγια που είπε για τον ίδιο και την οικογένειά του. Γυρνώντας το χρόνο πίσω, είπε πως είχε την τύχη να γεννηθεί από καλούς γονείς και στη συνέχεια να κάνει το επάγγελμα του ναυτικού, «εκεί πάνω στη γέφυρα να ταξιδεύεις, να ψάχνεσαι ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή και να χαράζεις τη ρότα της ζωής σου!». Μίλησε για τα βιώματά του στο χωριό, σε δύσκολες εποχές… «Δημιουργήθηκα με τις προϋποθέσεις που υπήρχαν», είπε και συνέχισε λέγοντας πως όλα τα οφείλει στην Κάρμεν! «Τη γνώρισα στα 27 μου χρόνια και για μένα ήταν και μάνα και σύντροφος. Με έπλασε και είμαι αυτός που είμαι! Ό,τι έγινα, ειλικρινά, το χρωστάω στην Κάρμεν, το χρωστάω στο Θεό, για την καλή υγεία και σωματική και πνευματική, και στους πάντα άξιους συνεργάτες μου, που μαζί ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε μια γροθιά!».
Ακολούθως αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για δημιουργία της HELMEPA και της παιδικής HELMEPA, σημειώνοντας πως το περιβάλλον θα πρέπει να είναι σε πρώτη προτεραιότητα! Για τη μεγάλη επένδυση, είπε πως το όνειρό του το είχε από τότε που ακόμα ταξίδευε… Το 1982 πήρε το πρώτο οικόπεδο και με την ευκαιρία είπε πως δεν έχει αγοράσει αλλού στην Ελλάδα, παρά μόνο ο Αχιλλέας πέρυσι στη Σαντορίνη, κάτι που δείχνει ότι πραγματικά είχε το όνειρο για την επένδυση στην περιοχή. Αναφερθείς στην πορεία για την υλοποίηση της επένδυσης σημείωσε πως στον Αχιλλέα έδωσε το οικόπεδο, την αγάπη για το περιβάλλον και την ιδέα για τη μεταφύτευση των ελιών! Όλα τα άλλα είναι δικές του (του Αχιλλέα) ιδέες, δικό του έργο! «Ο Θεός έβαλε τη Μεσσηνία στο καλύτερο σημείο του πλανήτη. Οι πρόγονοί μας την κράτησαν, εμείς δεν καταφέραμε να τη χαλάσουμε, πιστεύω ότι και εσείς δε θα αφήσετε να χαλάσει!», τόνισε.

Του Ηλία Γιαννόπουλου "ΘΑΡΡΟΣ" 03/11/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου