Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ολυμπία Οδός Εγκαταλείπεται το Πύργος – Τσακώνα;

Αρνητικές δείχνουν να είναι οι εξελίξεις ως προς την κατασκευή του τμήματος Πύργος - Τσακώνα της Ολυμπίας Οδού, αν ευσταθούν όσα αναρτήθηκαν στο μπλογκ «Ηλεία τώρα». Όπως αναφέρεται, θεωρείται πολύ πιθανή η κατάργηση του τμήματος, λόγω της διέλευσης στον Καϊάφα, αλλά και της στάσης της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας περί αρνητικών ενδείξεων στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, που δε θα συμβάλει στην απόσβεση του κόστους. Επίσης, θεωρείται πιθανό να φθάσει η Ολυμπία Οδός έως την Αρχαία Ολυμπία και ή να σταματήσει εκεί ή να συνεχίσει προς Τρίπολη, με το δεύτερο ενδεχόμενο να μη είναι και τόσο πιθανό.
Στην ανάρτηση του μπλογκ αναφέρεται: «Πολύ πιθανή θεωρείται η κατάργηση του τμήματος Πύργος – Τσακώνα, του αυτοκινητόδρομου, που περιμένει με μεγάλη αγωνία εδώ και δεκαετίες ολόκληρη η δυτική Πελοπόννησος.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το πρόβλημα με το οικοσύστημα του Καϊάφα είναι καταλύτης στις εξελίξεις, έπειτα και από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απέκλεισε τη χάραξη αυτοκινητόδρομου εντός της περιβαλλοντικά ευαίσθητης αυτής περιοχής. Άλλες πληροφορίες μιλούν για «κόψιμο» του τμήματος μετά τον Πύργο και αντικατάστασή του από ένα νέο τμήμα που θα ενώνει τον Πύργο με την Αρχαία Ολυμπία και τη Βυτίνα.
Φαίνεται βέβαιο ότι εργασίες κάτω από τον Πύργο δεν υφίστανται, πλην της νέας γέφυρας στον Αλφειό. Η μεγάλη χρονοτριβή σε σχέση με την περίπτωση του Καϊάφα έχει ως αποτέλεσμα στο τμήμα Πύργος - Τσακώνα να μην έχουν αποδοθεί καθόλου ελεύθεροι χώροι για την κατασκευή έστω και τμημάτων εκτός του οικοσυστήματος. Γενικά, πρόκειται για το μόνο κομμάτι της Ολυμπίας Οδού που σχεδόν δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε, από πλευράς έργων.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι μόνο το οικοσύστημα που οδηγεί σε εγκατάλειψη του συγκεκριμένου τμήματος. Οι παραχωρησιούχοι που κατασκευάζουν και θα εκμεταλλευτούν τον αυτοκινητόδρομο έχουν αρνητικές ενδείξεις για την κίνηση αυτοκινήτων στο συγκεκριμένο δρόμο, γεγονός που σημαίνει ότι τα έργα που θα γίνουν δύσκολα θα αποσβεστούν.
Ως εναλλακτική χάραξη φαίνεται να προβάλλει πλέον η προέκταση της Ολυμπίας Οδού από Πύργο προς Αρχαία Ολυμπία, όπου είτε θα καταλήξει εκεί είτε θα συνεχιστεί προς Τρίπολη, με το δεύτερο σενάριο πιο ασθενές».

"ΘΑΡΡΟΣ" 11/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου