Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Η ανασφαλής μεγαλομανία του Τατούλη και η διαχείριση των σκουπιδιών


Το ξεκίνημα της αιρετής Περιφέρειας ήταν κατώτερο των περιστάσεων και των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί. Η επιλογή των θεματικών αντιπεριφερειαρχών από τη μια μεριά και η προσπάθεια επιβολής του Συμπαραστάτη από την άλλη, δεν αποτέλεσαν απλώς κακές στιγμές ή υποκειμενικές εκτιμήσεις σε σχέση με πρόσωπα, αλλά αποκαλύπτουν μέρος μιας συνολικότερης λογικής. Οι καινούργιοι δεν δείχνουν να έμαθαν τίποτα από τον εκκωφαντικό θόρυβο της πτώσης των προηγουμένων... και νομίζουν ότι θα εδραιώσουν κυριαρχία ακολουθώντας τους γνωστούς δρόμους του παρελθόντος. Ομως με επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων, συσκέψεις, διαβουλεύσεις και χαιρετούρες σε γάμους, κηδείες και πανηγύρια, δεν πρόκειται να βγάλουν ανέμελη θητεία. Το παραμύθι αυτό τελείωσε και δεν το τρώει πλέον κανένας. Η εποχή έχει αλλάξει, οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί, τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν.
Τις προηγούμενες μέρες πολλοί από τους υποστηρικτές – ψηφοφόρους του συνδυασμού Τατούλη δήλωναν στις συζητήσεις έκπληκτοι για τις επιλογές επιπέδου Ντίνας και Γιώργου, εκφράζοντας τουλάχιστον τη δυσφορία τους. Οι συγκεκριμένες επιλογές δεν αποτελούν όμως έκπληξη. Αποτελούν τη λογική εξέλιξη των όσων είχαν σημειωθεί κατά τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου - και υπογραμμίζουν την επιλογή Τατούλη να ελέγξει προσωπικά το παιχνίδι, με άτομα που δεν έχουν ούτε τις δυνατότητες ούτε τα προσόντα να «σηκώσουν κεφάλι». Πρόκειται δηλαδή για πολιτική ανασφάλεια που γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί μέσα από τη συγκρότηση προσωπικού μηχανισμού. Αλλά η ανασφάλεια στην πολιτική είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Λαμβάνει μάλιστα χαρακτηριστικά αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς μέσα από την προσπάθεια φίμωσης της αντιπολίτευσης, όπως αυτή εκδηλώθηκε με την άρνηση παραχώρησης γραφείων. Με δυο λόγια, έχουμε έναν νέο περιφερειάρχη ο οποίος, παρότι είναι παλιός στην πολιτική, δείχνει απίστευτη ανασφάλεια για το προσωπικό του μέλλον, με αποτέλεσμα να βλέπει εχθρούς εντός κι εκτός του συνδυασμού του. Η ανασφάλεια αυτή τον οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις εντός κι εκτός των τειχών, σπαταλώντας πολύτιμες πολιτικές δυνάμεις. Είναι φανερό ότι στις παρούσες συνθήκες το μόνο που δεν χρειάζεται ο νέος θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης είναι φοβικούς πολιτικούς που χωρίζουν αντί να ενώνουν και προτιμούν τους κόλακες από τους ικανούς.
Τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου περιφερειάρχη δυστυχώς είναι απογοητευτικά, και οι λαθεμένες επιλογές αρχίζουν να παράγουν αρνητικά πολιτικά αποτελέσματα. Η διαχείριση του προβλήματος των σκουπιδιών -για παράδειγμα- όλα δείχνουν ότι θα εξελιχθεί στην πρώτη παταγώδη αποτυχία του νέου θεσμού. Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται, με προσωπική μάλιστα ευθύνη του περιφερειάρχη, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο να γίνεται σύσκεψη σε ανώτατο επίπεδο με τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων, να γίνεται καταγραφή όλων των θεμάτων και -το σημαντικότερο-να δίνεται ραντεβού για νέα συνάντηση προκειμένου να αποφασιστούν συγκεκριμένα βήματα επίλυσης του προβλήματος... κι ο περιφερειάρχης να καταλαβαίνει ότι του δόθηκε εντολή να προχωρήσει σε δημοπράτηση τεχνολογίας διαχείρισης των σκουπιδιών. Αν δεν πρόκειται για παρανόηση μεταξύ του μετέχοντος στη σύσκεψη και αυτού που εξέδωσε την ανακοίνωση, πρέπει να κάνουμε λόγο για εσκεμμένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αν όχι για προσπάθεια επιβολής άποψης. Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι αυτό που παρουσιάζει ως σχέδιο ο περιφερειάρχης δεν είναι τίποτα άλλο από ένα συνηθισμένο, γενικόλογο ευχολόγιο. Η πρόταση για διαγωνισμό και ανάθεση της επεξεργασίας των σκουπιδιών της Πελοποννήσου σε ιδιώτη δεν θα ήταν κακή, αν είχαν ξεκαθαριστεί τρία βασικά πράγματα: πρώτον ο χώρος εγκατάστασης της μονάδας, δεύτερον η μέθοδος επεξεργασίας που θα ακολουθηθεί και τρίτον ο τρόπος συμμετοχής των δήμων. Χωρίς να έχει αποφασιστεί πού θα εγκατασταθεί η μονάδα υπάρχει κίνδυνος να προκύψει ανάδοχος, να υπογραφεί σύμβαση και αυτός να πληρώνεται χωρίς να κάνει τίποτα γιατί δεν έχει εξασφαλιστεί -χωρίς δική του υπαιτιότηταο τόπος εγκατάστασης. Να επαναληφθεί δηλαδή το φιάσκο με τους δεματοποιητές του Αγγελόπουλου που σαπίζουν στην Τρίπολη. Από την άλλη, αν δεν προσδιοριστεί η μέθοδος τελικής επεξεργασίας, δεν μπορεί να επιλεγεί ο κατάλληλος χώρος εγκατάστασης της μονάδας προκειμένου να υπάρχει η μικρότερη δυνατή όχληση. Τέλος, αν δεν υπάρξουν οι δυο προηγούμενες προϋποθέσεις δεν μπορεί να γίνει κοστολόγηση για τη συμμετοχή των δήμων, οι οποίοι προφανώς και δεν μπορούν να οδηγηθούν στα τυφλά σε υπογραφές συμβάσεων που θα τους δεσμεύουν για πολλά χρόνια.
Με δύο λόγια, το θέμα των σκουπιδιών και η διαχείρισή του από τη νέα περιφερειακή αυτοδιοίκηση γίνεται με προχειρότητα και απίστευτη ελαφρότητα. Αν το πρόβλημα των σκουπιδιών λυνόταν μέσα από έναν νεφελώδη διαγωνισμό που θα κατέληγε σε έναν ανάδοχο, θα είχε λυθεί εδώ και χρόνια. Δεν θα περίμεναν την Ντίνα και τον Τατούλη, ούτε θα συγκαλούσε συσκέψεις ο Πάγκαλος. Με τα σκουπίδια μπορεί να έπαιξαν πολλοί στο παρελθόν και να την έβγαλαν καθαρή, αλλά τα παιχνιδάκια με το συγκεκριμένο θέμα έχουν πλέον τελειώσει. Ολα δείχνουν ότι κάποια χαρούμενη παρεούλα θα πληρώσει για τα αμαρτήματα όλων. Ορισμένοι μάλιστα προκαλούν την τύχη τους καθοδηγούμενοι από την ανασφάλεια της... μεγαλομανίας τους.


"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/01/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου