Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Συνταγή για έμφραγμα το ξενύχτι με πολύ πρωινό ξύπνημα


Είναι ο εφιάλτης όσων έχουν τόσο πολλές υποχρεώσεις ώστε αναγκάζονται να κοιμούνται πολύ αργά και να ξυπνούν πολύ νωρίς: πως θα αντέξουν ακόμα μια μέρα με λιγοστό ύπνο.
Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει πως άλλο είναι το μεγαλύτερό τους πρόβλημα: όσοι κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες το βράδυ διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να υποστούν μοιραίο έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Προσοχή, όμως, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να φτάσουν στο άλλο άκρο και να κοιμούνται ατέλειωτες ώρες. Η ίδια μελέτη δείχνει πως όσοι κοιμούνται υπερβολικά πολύ επίσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος.
Αιτία του κινδύνου αυτού δεν είναι η υπερβολική ανάπαυση καθ’ εαυτή, διευκρινίζουν οι ερευνητές. Ωστόσο, όταν ένας ενήλικας έχει ανάγκη να κοιμάται περισσότερες από 9 ώρες το βράδυ, ειδάλλως νιώθει κουρασμένος, μπορεί να πάσχει από κάποιο χρόνιο, υποκείμενο νόσημα - όπως η καρδιοπάθεια – που ευθύνεται για την κόπωσή του.
Σε τέτοια περίπτωση, ο παρατεταμένος ύπνος αποτελεί πρώιμη ένδειξη της ασθένειάς του.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς» (EHJ) και βασίζεται σε στοιχεία από 475.000 εθελοντές, από οκτώ χώρες, που είχαν συμμετάσχει σε 15 προγενέστερες ερευνητικές εργασίες.
Όπως έδειξε, όσοι κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες το 24ωρο διατρέχουν 48% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή να πεθάνουν από αυτό, και 15% περισσότερες πιθανότητες αναπτύξεως εγκεφαλικού ή θανάτου από αυτό.
Που οφείλεται αυτό; Οι ερευνητές πιστεύουν πως η έλλειψη ύπνου διαταράσσει την ισορροπία δύο ορμονών, της γκρελίνης και της λεπτίνης, που ρυθμίζουν την όρεξη.
Έτσι, οι πάσχοντες από έλλειψη ύπνου τρώνε περισσότερο και είναι πιθανό να αποκτήσουν πολλά περιττά κιλά – και αν συμβεί αυτό, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης και καρδιοπάθειας, άρα εγκεφαλικού και εμφράγματος.
Οι ειδικοί λένε πως κάθε ενήλικας χρειάζεται τουλάχιστον 7 έως 8 ώρες καλού ύπνου το βράδυ, για να διαφυλάσσει την υγεία του.
«Η τάση να κοιμόμαστε πολύ αργά το βράδυ και να ξυπνάμε πολύ νωρίς το πρωί αποτελεί ουσιαστικά μια βραδυφλεγή βόμβα για την υγεία, συνεπώς όσοι κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες το βράδυ πρέπει να λάβουν τώρα τα μέτρα τους, για να αποφύγουν τα χειρότερα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φραντσέσκο Καπούτσιο, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ουώργουϊκ.
«Η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου παράγει ορμόνες και χημικές ουσίες στο σώμα, που αυξάνουν όχι μόνο τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και προβλημάτων όπως η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη, ο διαβήτης και η παχυσαρκία», πρόσθεσε η ερευνήτρια δρ Μισέλ Μίλερ.

"ΤΑ ΝΕΑ online" 09/02/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου