Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΜΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ



Τη Μ. Δευτέρα συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρη Καφαντάρη οι καθηγητές από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργος Πανέτσος και κ. Πέτρος Κουφόπουλος προκειμένου να ενημερώσουν σχετικά με το ερευνητικό πρόγραμμα που έλαβε χώρα στην Πύλο τα τελευταία δύο χρόνια και τις μελέτες που εκπονήθηκαν. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Καρβέλας και Παναγιώτης Δαρσακλής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου Κώστας Νερατζόγλου, ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Χαραμαράς, οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, η προϊσταμένη και μηχανικοί του Πολεοδομικού γραφείου, η αρχιτέκτων και συνεργάτιδα του προγράμματος Μαρίνα Μυριανθέως, και άλλοι μηχανικοί και ενδιαφερόμενοι.
Κατά την ενημέρωση παρουσιάστηκε το σκεπτικό των προτάσεων του Πανεπιστημίου, ο τρόπος που οργανώθηκε η έρευνα, και οι τέσσερις ενότητες του προγράμματος που αφορούσαν στην αποκατάσταση και ανάδειξη του παλαιού Υδραγωγείου (Καμάρες), την ανάπλαση των κεντρικών πλατειών της πόλης, την επικαιροποίηση των χαρτών της πόλης και η δημιουργία ψηφιακών υποβάθρων, την πρόταση ένταξης στο σχέδιο της πόλης δύο περιοχών, και τις προτάσεις για την αποκατάσταση και ανάδειξη των ηρώων και των μνημείων στον κόλπο του Ναβαρίνου. Τονίστηκε ότι πολλές από τις μελέτες έχουν ήδη τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και είναι ώριμα για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, όπως η αποκατάσταση του Υδραγωγείου, του νεοκλασικού κρηπιδώματος στο λιμάνι και τμήματα των πλατειών.
Επειδή στον χρόνο που ήταν διαθέσιμος δεν ήταν δυνατή η εμβάθυνση σε όλα τα θέματα, συμφωνήθηκε να γίνει άλλη μία εκτενής συνάντηση εργασίας με τους αρμοδίους της Δημοτικής αρχής, τους μηχανικούς του Δήμου και της Πολεοδομίας όπου οι Πανεπιστημιακοί θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις προτάσεις τους για την πόλη και θα μπορέσουν να δώσουν και εξηγήσεις για τις επιλογές τους όπως είναι το ακανθώδες θέμα του κυκλοφοριακού. Εξετάστηκε ακόμη η δυνατότητα του Πανεπιστημίου να συνδράμει το Δήμο και στο μέλλον, όχι μόνον για την πόλη της Πύλου αλλά και για τον υπόλοιπο δήμο όπου πρέπει να επιλυθούν εξίσου σοβαρά προβλήματα.
Το ενδιαφέρον του Τμήματος Αρχιτεκτόνων για την πόλη συνεχίζει όπως φαίνεται και από την παρουσία τους σ’ αυτήν για την πραγματοποίηση ασκήσεων προπτυχιακών φοιτητών, διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών με αντικείμενο την Πύλο και το ευρύτερο περιβάλλον της.
Τέλος ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος θα συνδράμει στη δημοσίευση ενός βιβλίου με τα Πρακτικά του Συνεδρίου που έγινε πέρυσι το Μάρτιο με θέμα «Η πόλη της Πύλου – Μνήμες και Οράματα», έτσι ώστε τα αποτελέσματα των ερευνών και οι προτάσεις του Πανεπιστημίου να γίνουν κτήμα όλων των δημοτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου