Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Δυο Καλαματιανοί φοιτητές στην 4μελή Εθνική Ομάδα Μηχανικής!


Διπλή εκπροσώπηση -από τους φοιτητές Παναγιώτη Χειλά και Χαρίλαο Μπαρνασά- θα έχει η Καλαμάτα στην 4μελή Εθνική Ομάδα Καινοτομικής Μηχανικής και Ερευνας Σχεδιασμού. Η Εθνική Ομάδα στελεχώθηκε κατόπιν διαγωνισμών από φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - και συγκεκριμένα από τους: Παναγιώτη Χειλά 25 ετών, εκπρόσωπο της Σχολής
Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, καταγόμενο από Καλαμάτα. Γιώργο Παυλάκο, εκπρόσωπο της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΕΜΠ, καταγόμενο από Κόρινθο. Δημήτρη Σταμούλη, εκπρόσωπό της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΕΜΠ, καταγόμενο από Επίδαυρο. Και Χαρίλαο Μπαρνασά 23 ετών, εκπρόσωπο της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, καταγόμενο από Καλαμάτα.

Οι 4 φοιτητές καλούνται να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καινοτομικής Μηχανικής και Ερευνας Σχεδιασμού. Ο διαγωνισμός θα γίνει 1 με 10 Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή 18 ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων στελεχωμένων με διακεκριμένους φοιτητές, από τα 18 καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση θα είναι έντονη η παρουσία επιχειρήσεων οι οποίες θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέσω των περιπτέρων που θα διατηρούν στο χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού. Στόχος τους η προσέγγιση ικανών παραγωγικών στελεχών σε όλους τους τεχνολογικούς κλάδους.
Πώς όμως οι 2 Καλαματιανοί φοιτητές έφτασαν μέχρι αυτή τη διάκριση; Φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διοργανώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της Εθνικής Ομάδας Καινοτομικής Μηχανικής και Ερευνας Σχεδιασμού. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τα 4 μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και δικαίωμα συμμετοχής είχαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Ο φορέας που υλοποίησε τον παραπάνω διαγωνισμό ήταν και ο επίσημος φορέας που εκπροσωπεί τα πανεπιστημιακά ιδρύματα (BEST - Board of European Students of Technology).
Ο προκριματικός διαγωνισμός διεξήχθη στις 12 Απριλίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στην Πολυτεχνική Σχολή της Πάτρας, στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στην Πολυτεχνική Σχολή του
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μεμονωμένα, για την ανάδειξη της εκπροσώπου ομάδας του κάθε πανεπιστημίου. Συμμετείχαν κατά μέσο όρο 6 τετραμελείς ομάδες από φοιτητές των σχολών του κάθε ιδρύματος. Οι ομάδες καλούνταν να υλοποιήσουν ένα συγκεκριμένο project με συγκεκριμένα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, ακολουθώντας κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η ομάδα που θα αξιοποιούσε με τον πιο καινοτόμο, ευφυή και αποδοτικό τρόπο τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά, θα προκρινόταν στο επόμενο στάδιο. Μετά το πέρας του πρώτου διαγνωστικού διαγωνισμού, στελεχώθηκαν οι 4 τετραμελείς ομάδες οι οποίες θα εκπροσωπούσαν τα 4 παραπάνω πανεπιστημιακά ιδρύματα στον πανελλήνιο διαγωνισμό, ο οποίος έγινε από τις 23 έως τις 25 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
O Παναγιώτης Χειλάς μίλησε χθες στην "Ε" για τη διάκριση αυτή και για το συναρπαστικό επιστημονικό τους ταξίδι που θα καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη: "Ολα ξεκίνησαν από τη δόμηση της ομάδας μας. Και οι τέσσερίς μας καλύπτουμε αρκετούς επιστημονικούς τομείς, και αυτό το γεγονός ήταν που μας ανέδειξε ως ομάδα. Είχαμε ένα μοντέλο συγκεκριμένο στο μυαλό μας σε κάθε βήμα, είχαμε σαφή στόχο. Σε όλη τη διαδρομή, αυτό ήταν το δυνατό μας σημείο, το ότι μπορέσαμε να κάνουμε τη θεωρία πράξη.
Δουλέψαμε με τη μέθοδο του brainstorming. Ελεγε κάποιος μια ιδέα και οι υπόλοιποι τη συμπλήρωναν. Κατόπιν επιλέγαμε με συζήτηση την καλύτερη πιθανότητα σε ένα πρόβλημα που ενδεχομένως να προέκυπτε. Ο ανταγωνισμός σαφώς και ήταν μεγάλος. Οι κριτές ήταν κυρίως μηχανολόγοι και πραγματικά έδειξαν πως ενθουσιάστηκαν από τη μαθηματική μοντελοποίηση που κάναμε. Τους εξηγήσαμε τα πάντα, ήμασταν πλήρως προετοιμασμένοι για κάθε ερώτηση - και αυτό πιστεύω ότι μας έκανε να ξεχωρίσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε κάποια προετοιμασία για την Κωνσταντινούπολη, γιατί δεν μας έχει δοθεί ακόμη το θέμα. Αυτό θα το ξέρουμε 1-2 μέρες πριν! Δεν μπορώ να πω πως υπάρχει αγωνία ιδιαίτερη. Ανυπομονησία περισσότερο!".

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/05/2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου