Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ CORONE OLIVE OIL Σημαντική διάκριση για βιολογικό ελαιόλαδο από την περιοχή της Κορώνης


Μια σπουδαία διάκριση είχαν οι παραγωγοί βιολογικού ελαιολάδου από την Κορώνη Παναγιώτης Πετράκος και Παντελής Αργυρόπουλος, που έχουν συστήσει την εταιρεία Corone Olive Oil. Κατέκτησαν την 4η θέση στο διαγωνισμό πρόκρισης “Biol Grecia 2011”, που αποτελεί το ελληνικό σκέλος του καταξιωμένου διαγωνισμού βιολογικών ελαιολάδων “Biol International” και ο οποίος οργανώθηκε από τον ΣΕΒΙΤΕΛ. «Παράγουμε βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την περιοχή της Κορώνης», είπαν περιχαρείς στην
“Ε” για την επιτυχία τους οι δύο καλλιεργητές και τυποποιητές. Εχουν 1.500 ελαιόδενδρα και τυποποιούν 10.000 λίτρα το χρόνο, ενώ η εταιρεία τους έχει δημιουργηθεί εδώ και 3 χρόνια.
Συνεργάζονται με το ελαιοτριβείο της Ολγας Παπαδοπούλου στα Βουνάρια, που έχει όλα τα πιστοποιητικά για την έκθλιψη και την παραγωγή βιολογικού λαδιού. «Από τον παππού του παππού μας είναι τα ελαιόδενδρα. Σε νάκα με κρέμασε η μητέρα μου, όταν ήμουν μωρό και με πήρε μαζί της σε αυτό το κτήμα για να μαζέψουν ελιές. Εξι γενιές καλλιεργούμε τα ίδια κτήματα και τα ίδια ελαιόδενδρα», παρατήρησε ο Π. Πετράκος.
Ο Παντ. Αργυρόπουλος σημειώνει ότι ο αείμνηστος πατέρας του Φώτης ήταν ο πρώτος που έβαλε στην περιοχή της Κορώνης περισσότερες ελιές από σταφίδες και μαζί με το συνεργάτη του υπογραμμίζουν πως θέλουν στη μνήμη του και στο όνομά του να αναδείξουν τις ελιές. Οσον αφορά το ερέθισμα να ασχοληθούν με το βιολογικό ελαιόλαδο, ο Π. Πετράκος αποκαλύπτει ότι «το 2003 - 2004 είδα το μεγάλο ενδιαφέρον των Αυστριακών για τα βιολογικά προϊόντα. Και γυρίζοντας πίσω έπεισα το Φώτη και ασχοληθήκαμε με τη βιολογική γεωργία».
Δυσκολίες και αντιξοότητες υπήρξαν, αλλά σημειώνουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν το έχουμε μετανιώσει. Πράξαμε το σωστό» και επισημαίνουν: «Αν περιμένεις να δικαιωθείς αμέσως, όχι δε γίνεται. Είναι ένας αγώνας που θέλει χρόνο για να δικαιωθεί. Αν ο καθένας μας δώσει στο προϊόν του επωνυμία, ταυτότητα κι έχει υπομονή, πιστεύω ότι θα δικαιωθεί. Είναι δύσκολος αγώνας. Εμείς πρώτοι πρέπει να εκτιμήσουμε την αξία του, για να την εκτιμήσουν και οι πελάτες μας, οι χρήστες του. Θέλει κόπο, να παλέψεις με αντίξοες συνθήκες. Να μη λυγίσεις εύκολα».
Για την προώθηση του προϊόντος τους στην αγορά του εξωτερικού μας ενημερώνουν: «Εχουμε on line web shop στη Γερμανία. Δίνουμε σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο και στην Αυστρία και από φέτος ξεκινήσαμε με μικρή ποσότητα και στην Ολλανδία».
Για την επιτυχία τους, τη διάκριση στο σημαντικό διαγωνισμό δηλώνουν περήφανοι κι εξηγούν: «Είχαμε να ανταγωνιστούμε το Terra Creta από το Κολυμπάρι και τον Μπλάουελ από τη Μάνη, εταιρείες και ανθρώπους με ιστορία και τεχνογνωσία στο χώρο του βιολογικού ελαιολάδου. Είναι σα να πήραμε το πρώτο βραβείο».
Για το μυστικό της επιτυχίας επισημαίνουν: «Το παράγουμε και το τυποποιούμε κατευθείαν, χωρίς προσμείξεις για να το βελτιώσουμε. Οπως βγαίνει από το ελαιοτριβείο, τυποποιείται. Βγάζουμε το λάδι το βράδυ, την ίδια μέρα της συλλογής του καρπού».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 08/05/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου