Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Βυζαντινό Μουσείο Βράβευση καλύτερων μεσσηνιακών συνταγών

Η Βασιλική Πουλέα για το στιφάδο της, η Παναγιώτα Μουρδουκούτα για το “Περιβολικό από ζαρζαβατικά του καλοκαιρινού περιβολιού” και η Τασία Σταυροπούλου για τη συνταγή “Βλαστάρια γαλατσίδας με παστό και γάλα” είναι κατά σειρά οι τρεις νικήτριες του 1ου Διαγωνισμού Μεσσηνιακών Συνταγών 2011. Τα βραβεία απονεμήθηκαν προχθές το βράδυ σε εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο στην Αθήνα.
Στην ίδια συνάντηση έγινε παρουσίαση του προγράμματος «Ανάδειξη και Καθιέρωση της Μεσσηνιακής Γαστρονομικής Παράδοσης», που αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις: αναβίωση και αξιοποίηση των τοπικών συνταγών και προϊόντων της Μεσσηνίας, καθώς και ανάδειξη της Μεσσηνιακής Κουζίνας, ως μίας από τις καλύτερες της Μεσογείου.

Η πρωτοβουλία ολοκληρώνεται με την επόμενη και πιο σημαντική φάση του προγράμματος, που θα παρουσιαστεί και θα υλοποιηθεί στη Μεσσηνία το Νοέμβριο. Οι τοπικοί επαγγελματίες εστίασης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν ειδικά σεμινάρια από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου. Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν δύο κύκλους εκπαίδευσης διάρκειας μίας εβδομάδας το καθένα. Ο πρώτος κύκλος θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα και ο δεύτερος στην Costa Navarino.
Το πρόγραμμα «Ανάδειξη και Καθιέρωση της Μεσσηνιακής Γαστρονομικής Παράδοσης» σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Navarino Foundation. Τελεί υπό την αιγίδα των βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι-Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας» του περιοδικού “Αθηνόραμα” και του Πολιτιστικού Οργανισμού Δρόμοι της Ελιάς. Η επιτροπή απαρτίζεται από τους: Λευτέρη Λαζάρου, βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και ένα αστέρι Michelin και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Βαρούλκο, Χριστόφορο Πέσκια, βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και ιδιοκτήτη των εστιατορίων ΠBox, Αχιλλέα Παπαχρήστο, Chef του εστιατορίου Dionysos-Zonar’s και Δόξη Μπεκρή, Executive Chef, Starwood Hotels & Resorts, Costa Navarino.
Στην τελική αξιολόγηση συμμετείχαν, επίσης, οι Διονύσης Κούκης, πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των Χρυσών Σκούφων και Δημήτρης Αντωνόπουλος, μέλος της ίδιας επιτροπής, δημοσιογράφοι και κριτικοί γεύσης του περιοδικού “Αθηνόραμα”.
Στην προχθεσινή παρουσίαση του προγράμματος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος ανέφερε: «Ο ρόλος της τοπικής γαστρονομίας είναι σημαντικός, όχι μόνο για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, αλλά και για τη διαμόρφωση της ιδιαίτερης ταυτότητας της Μεσσηνίας και της ποιοτικής εικόνας της. Συνδέεται άμεσα με όλους τους τομείς της οικονομίας και με τον τουρισμό. Γι’ αυτό, το Επιμελητήριο έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διάσωση και προβολή αυτού του μοναδικού συγκριτικού πλεονεκτήματος της Μεσσηνίας».
Ο πρόεδρος του Navarino Foundation, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος δήλωσε: «Στόχος μας, με όλες τις δράσεις που αναπτύσσουμε στην Costa Navarino, αλλά και με το Navarino Foundation, είναι η Μεσσηνία να αναγνωριστεί διεθνώς ως ένας από τους πιο ποιοτικούς προορισμούς στη Μεσόγειο. Η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εμπειρίας του επισκέπτη και για αυτό το λόγο εστιάζουμε με αυτό το πρόγραμμα στην αναβάθμιση αλλά και την προβολή της.»
Ο πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των Χρυσών Σκούφων και εκπρόσωπος της ΔΕΣΜΗ Εκδοτικής Διονύσης Κούκης ανέφερε: «Η πρωτοβουλία της Costa Navarino δεν περιορίζεται στο στενό πλαίσιο μιας ενέργειας που έχει στόχο την καλύτερη οικονομική απόδοση μιας συγκεκριμένης επιχειρησιακής πρωτοβουλίας. Επεκτείνεται στον ευρύτερο χώρο και στοχεύει σε οικονομικά θετικό πρόσημο για μία ολόκληρη περιοχή».
Μέγας χορηγός της εκδήλωσης, που επιμελήθηκε το μεσσηνιακό μενού ήταν το εστιατόριο Dionysos by the Acropolis. Χορηγός φιλοξενίας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Χορηγοί της εκδήλωσης, η Coca-Cola 3Ε, η Diageo Hellas, η εταιρεία αναψυκτικών και χυμών Λουξ, η Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία Νέδα και οι εταιρείες παραγωγής κρασιών Tsavolakis Wines- BIOVIN, το Κτήμα Δερέσκου, ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας «Νέστωρ», η Οινομεσσηνιακή Α.Ε., το Κτήμα Παναγιωτόπουλος και η Τσώλης Κ. Οινοποιητική.

"ΘΑΡΡΟΣ" 08/07/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου