Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ “Ε” Ο ΣΟΥΗΔΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΛΕΟ ΒΙΝΛΑΝΤ Ερωτας κεραυνοβόλος με την περιοχή της Κορώνης


«Οταν γνώρισα από κοντά την περιοχή της Κορώνης ήταν σαν έρωτας κεραυνοβόλος!» λέει ο κορυφαίος Σουηδός μουσικός Λεό Βίνλαντ, που επέλεξε την πανέμορφη αυτή κωμόπολη του Νότου να δημιουργήσει  σπίτι και να έρχεται για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται.
Τα καλοκαίρια πάντως τα περνάει σίγουρα εκεί, ενώ είναι η πέμπτη χρονιά φέτος που υλοποιεί το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής σε συνεργασία με την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Κορώνης.
Ο Λεό Βίνλαντ -που είναι ο πρώτος τσελίστας της Βασιλικής Ορχήστρας της Σουηδίας- μας μίλησε για τη μουσική, την Ελλάδα και την αγαπημένη του Κορώνη.
Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να ασχοληθείτε με τη μουσική;
«Η συνεχής παρουσία της μουσικής στο σπίτι λόγω του πατέρα μου ο οποίος ήταν τσελίστας και της γιαγιάς μου η οποία ήταν τραγουδίστρια. Ξεκίνησα τα πρώτα μαθήματά μου στο πιάνο σε ηλικία 4 ετών. Στα 7, έλαβα δώρο ένα μικρό τσέλο και έκτοτε η συνέχεια γνωστή. Μουσικό σχολείο, Ακαδημία κ.λπ., κ.λπ.».

Τι σημαίνει για έναν μουσικό να παίζει στις μεγάλες και παγκόσμιες ορχήστρες;
«Η συμφωνική ορχήστρα είναι σαν ένα πολυφωνικό όργανο. Μέσα σ‘ αυτό ανήκει και η ομάδα των βιολοντσέλων της οποίας ως κορυφαίος τσελίστας ηγούμαι τα τελευταία 5 χρόνια. Εχω αποκτήσει μοναδικές εμπειρίες συμμετέχοντας σε συναυλίες μοναδικές, υπό την διεύθυνση διάσημων προσωπικοτήτων του χώρου όπως, τους Neeme Järvi, Gustavo Dudamel, Essa-Pekka Salenen, Sir George Solti κ.ά. Συμμετέχοντας λοιπόν στις μεγάλες ορχήστρες σού παρέχεται η δυνατότητα να βρίσκεσαι ανάμεσα στα σημεία αναφοράς του δυτικού ευρωπαϊκού πολιτισμού περιοδεύοντας στις σημαντικότερες μουσικές πρωτεύουσες όπως σε Αμστερνταμ (Κοντσέρτχεμπαου), Βιέννη (Μουσικφεράιν), Ν. Υόρκη, Βερολίνο, Παρίσι κ.α.».
Πώς γνωρίσατε την Κορώνη και επιλέξατε να αποκτήσετε σπίτι;
«Η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου. Ταξίδευα πολύ ανάμεσα στα διάσπαρτα νησιά του Αιγαίου αποκτώντας ανεκτίμητες εμπειρίες. Οταν γνώρισα από κοντά την περιοχή της Κορώνης ήταν σαν έρωτας κεραυνοβόλος! Αποφάσισα αμέσως ότι είναι το κατάλληλο μέρος για μένα ώστε να περνώ όσο πιο πολύ καιρό γίνεται. Ετσι, έχω το σπίτι μου εδώ και 10 χρόνια, τις ελιές μου, τους φίλους μου. Αυτός είναι ένας ποιοτικός τρόπος ζωής!».
Τι είναι εκείνο που αγαπάτε περισσότερο στην Ελλάδα;
«Βλέπω άμεσα το έμφυτο ταλέντο των Ελλήνων στην φιλοσοφία το οποίο προέρχεται βεβαίως από τους προγόνους τους. Ετσι τους κάνει να είναι δημιουργικοί στη σκέψη και τη νόηση των πραγμάτων. Κι οι Ελληνες κι οι Σκανδιναβοί έχουν να μάθουν ο ένας απ‘ τον άλλον. Αυτό που πρέπει όλοι όμως να θυμόμαστε είναι ότι ο “κόσμος“ χρειάστηκε κι αυτός το χρόνο του για να δημιουργηθεί. Δεν φτιάχνονται όλα σε μια μέρα».

 Τι σας ενοχλεί σ‘ αυτή τη χώρα;
«Θα ήλπιζα για το μέλλον η Ελλάδα να μειώσει την γραφειοκρατία ώστε να εξυπηρετούνται οι πάντες καλύτερα».
Υπάρχουν σπουδαίοι Ελληνες μουσικοί που ξεχωρίζετε;
«Φυσικά. Μερικοί από τους πιο σπουδαίους οι οποίοι έχουν διεθνή παρουσία στα μουσικά δρώμενα όπως ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Δημήτρης Σγουρός, η Αγνή Μπάλτσα, ήταν γνωστοί σε μένα πριν έλθω στην Ελλάδα. Μένοντας εδώ είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με επίσης αξιόλογους μουσικούς όπως ο Γιάννης Βακαρέλης, ο Γιάννος Μαργαζιώτης και πολλοί άλλοι».
Ποιο είναι το όνειρό σας για το φεστιβάλ της Κορώνης;
«Στις επιδιώξεις μου είναι πρώτα από όλα το φεστιβάλ να καταστεί μέρος του πολιτισμού του λαού της Κορώνης. Το να δημιουργήσεις έναν τέτοιο θεσμό και να τον κρατάς ζωντανό απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Είναι ανεκτίμητη η προσφορά της Κίνησης Ενεργών Πολιτών του Δήμου Κορώνης και προσωπικά του προέδρου της Κώστα Κυρκοριανού. Δίχως τη δική τους συμβολή, δύσκολα κάτι τέτοιο θα γινόταν εφικτό. Επιδίωξή μου είναι να διευρυνθεί ο θεσμός ώστε να αποκτήσει μελλοντικά τμήματα θερινής ακαδημίας. Είναι μια σπάνια ευκαιρία για τους Ελληνες σπουδαστές των ωδείων της περιοχής της Μεσσηνίας να βρεθούν και να μελετήσουν δίπλα σε τόσο καταξιωμένους σολίστ Ελληνες και ξένους. Για να γίνουν όμως οι επιδιώξεις πράξη, χρειαζόμαστε την πρακτική υποστήριξη όλων των επισήμων φορέων της Περιφέρειας, του δήμου αλλά και των ιδιωτών χορηγών».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/08/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου