Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

“Κρατιέται” η κίνηση στα μαγαζιά της Γιάλοβας



Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού οι επαγγελματίες της Γιάλοβας είδαν τα μαγαζιά τους να γεμίζουν με κόσμο, καθώς το προηγούμενο διάστημα φαίνεται ότι υπήρχε μείωση της κίνησης σε σχέση με πέρυσι. Τώρα όμως μερικοί επαγγελματίες είδαν πάλι την κίνηση να μειώνεται σημαντικά - ενώ κάποιοι άλλοι πολύ λιγότερο ή και να διατηρείται σε σταθερά επίπεδα. Κοινή διαπίστωση όλων πάντως είναι ότι ο κόσμος είναι πολύ πιο συγκρατημένος στην κατανάλωση και στις παραγγελίες του.


Η Γιάλοβα αποτελεί ένα από τα ομορφότερα μέρη της Μεσσηνίας, με ένα καταπληκτικό τοπίο ολόγυρα, που αποτελεί το μεγάλο ατού της. Οι επαγγελματίες με τις καλές υπηρεσίες τους και με την προσπάθεια που κάνουν για συγκράτηση των τιμών έχουν καταφέρει να κάνουν την περιοχή τους πόλο έλξης για Ελληνες  αι ξένους τουρίστες. Βέβαια μέσα σε αυτή την οικονομική συγκυρία ανέμεναν να υπάρχει μια πτώση στην κίνηση - την οποία και βλέπουν.
Μιλώντας με επαγγελματίες της περιοχής, η Αικατερίνη Ευστρατίου από την ψησταριά «Δελφινάκι» μας είπε: Την τελευταία εβδομάδα έχουμε δει κίνηση. Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα είχαμε μειωμένη κίνηση, μπορώ να πω και στο μισό περίπου. Το  σίγουρο είναι ότι δεν είχαμε πολλούς ξένους τουρίστες και από την Αθήνα κατέβαιναν μόνο Σαββατοκύριακο -και αν κατέβαιναν- λόγω και της κρίσης. Ούτε και η κατανάλωση από τους πελάτες είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια, είναι μειωμένη κατά πολύ. Σίγουρα έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση».
Ο Δημήτρης Λουκιπούδης από το εστιατόριο «Ελιά» τόνισε: «Είμαστε λίγο χειρότερα από πέρυσι αλλά πιστεύω ότι η περιοχή μπόρεσε να κρατήσει την κίνηση, καθώς το μέρος είναι πολύ όμορφο, οι παροχές είναι καλές, τα μαγαζιά είναι προσεγμένα, οι τιμές επίσης προσεγμένες, ενώ και η Costa Navarino έχει βοηθήσει. Η μείωση που έχει
παρατηρηθεί οφείλεται στην οικονομική κρίση που υπάρχει - αλλά και ο κόσμος είναι πιο συγκρατημένος σε σχέση με παλιά. Ελέγχει τις τιμές, κάτι που δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Ερχεται όμως για διακοπές και προσπαθεί να περάσει καλά».
Η Αγγελική Καργάκου από το «Ιονίς καφέ» μας είπε: «Υπάρχει κίνηση όχι φυσικά όπως στα περσινά επίπεδα, αλλά μπορώ να πω ότι κρατιέται. Είχαμε όλο το καλοκαίρι αλλά όχι «στρωμένη», τα Σαββατοκύριακα είχαμε αυξημένη κίνηση και τις καθημερινές σημαντική μείωση. Αυτό οφείλεται στην οικονομική κρίση, αφού κόσμος υπάρχει, τα δωμάτια είναι γεμάτα στην Γιάλοβα, αλλά φαίνεται ότι ο κόσμος δεν πολυβγαίνει και οι Ελληνες βγαίνουν μόνο το Σαββατοκύριακο. H Costa Navarino έχει βοηθήσει και αυτή, ενώ υπάρχει και μια σταθερή ανάπτυξη της Γιάλοβας που βοηθά. Βέβαια από
την Costa Navarino βλέπουμε λιγότερο κόσμο να βγαίνει έξω φέτος, όμως δουλεύουμε αρκετά με το προσωπικό του ξενοδοχείου και αυτός είναι έναςσημαντικός παράγοντας, αφού είναι πολλά τα άτομα που δουλεύουν μέσα σε αυτό».
Η Σωτηρία Καλογεροπούλου από το εστιατόριο «Το Σπιτικό» τόνισε: «Είναι αρκετά πεσμένη η κίνηση σε σχέση με πέρυσι, τόσο σε σύνολο καλοκαιριού όσο και αυτές τις ημέρες. Περιμέναμε να είχαμε περισσότερο κόσμο, φυσικά όχι τον ίδιο με πέρυσι, άλλα όχι και τόσο μεγάλη πτώση σε διάρκεια όλου του χρόνου, η οποία ξεκίνησε από πέρυσι τον Οκτώβριο. Αυτές τις 2-3 μέρες φάνηκε να έχει λίγο κόσμο, αλλά και πάλι είναι πολύ συγκρατημένος. Αυτό που βλέπαμε με τους ξένους που έρχονταν και έλεγαν μια greek salad και 4 πιρούνια το βλέπουμε πλέον και στους Ελληνες - με δύο μεζεδάκια και μισό κιλό κρασί περνάνε την βραδιά τους. Είναι καθαρά θέμα οικονομικής κρίσης και επιπλέον έχουμε μεγάλη πτώση στους ξένους, δεν υπάρχει κίνηση από παραδοσιακούς τουρίστες που είχαμε στην περιοχή μας. Πέρα από το ότι περνάνε και αυτοί οικονομική κρίση, οι φασαρίες που γίνονταν στην Αθήνα και οι απεργίες τους έκαναν να μην έρθουν στην Ελλάδα».
Ο Θανάσης Κυριακόπουλος από το μαγαζί «Μπλε Γιαλός» μας είπε: «Είναι σταθερή η πορεία αυτές τις μέρες και τώρα ιδίως που πάμε για Δεκαπενταύγουστο, το προηγούμενο διάστημα όμως η κίνηση ήταν πιο χαμηλή σε σχέση με πέρυσι. Και αυτό ίσως καθώς πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που άνοιξε η Costa Navarino, υπήρξε μεγάλη διαφήμιση και ο κόσμος ήρθε στην περιοχή μας. Φέτος όμως είδα αρκετούς Ρώσους στην περιοχή. Πάντως αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι ο κόσμος είναι πιο συγκρατημένος σε σχέση με παλιά στην κατανάλωση που κάνει κι έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/08/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου