Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη στην ΠΕ Μεσσηνίας


Χρειάζεται υπέρβαση από όλους μας και να προβάλουμε το δημόσιο συμφέρον

Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνία και συνάντηση με του Δημάρχους της Μεσσηνίας και υπηρεσιακούς παράγοντες πραγματοποίησε την Δευτέρα 31/10/2011 ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επίβλεψη και η περαιτέρω εντατικοποίηση της πορείας των αναπτυξιακών έργων που έχει θέσει ως στόχο η Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και η επίλυση επιμέρους προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι.

Κατά την επίσκεψη του ο Περιφερειάρχης τόνισε την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε και τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για διέξοδο από την κρίση. "Χρειάζεται υπέρβαση από όλους μας και να προβάλουμε το δημόσιο συμφέρον" σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά την διάρκεια της περιοδείας.


Αναφέρθηκε στην συνέχεια ο Πέτρος Τατούλης στο έργο που έχει υλοποιήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου τους εννέα αυτούς μήνες παρά τις υποχρεώσεις που είχαν αφήσει οι πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, "υποχρεώσεις που ουδέποτε υποστήριξαν ούτε ουσιαστικά αλλά ούτε και νομικά" σημείωσε ο Περιφερειάρχης. “Έχουμε ξεπεράσει στο πρώτο 9μηνο κατά πολύ τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις" δήλωσε στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης που κατέληξε "Σε αρμονία με τους πολίτες εμείς βλέπουμε θετικά το μέλλον μέσα από το έργο μας” Η εξωστρέφεια που καταφέραμε όλους αυτούς του μήνες και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα θα μας προσδώσουν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που αρμόζει στην Πελοπόννησο. Μόνο με δουλεία, θα βγούμε από την κρίση".

Παράδειγμα προς μίμηση το πρόγραμμα του ΕΟΧ

Παράδειγμα προς μίμηση σημείωσε ο Πέτρος Τατούλης, "αποτελεί το πρόγραμμα του ΕΟΧ που κατάφερε να διασώσει με πρωτοβουλίες της η Περιφέρεια Πελοποννήσου, εγκαινιάζοντας μια νέα νοοτροπία, με την αιρετή Περιφέρεια να εκμεταλλεύεται κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα". Αποτέλεσμα της δραστηριοποίησης αυτής ήταν να αναγνωριστεί η δυνατότητα της και επίσημα από τον ΕΟΧ και να μην απενταχθεί το έργο. Αυτή η συνέπεια ανοίγει νέους δρόμους, για νέες χρηματοδοτήσεις από το νέο πρόγραμμα που θα αφορά την βιοποικιλότητα.

Για πρώτη φορά η Μεσσηνία συμμετέχει με τέτοιο όγκο έργων και μέγεθος προϋπολογισμών στο ΕΣΠΑ

Με την σημερινή κατάσταση για πρώτη φορά η Μεσσηνία συμμετέχει με τέτοιο όγκο έργων και μέγεθος προϋπολογισμών δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφερόμενος στις εντάξεις που έχουν προχωρήσει, σημειώνοντας ωστόσο ότι τις επόμενες ημέρες θα λάβει μέρος μια ευρεία σύσκεψη στη Περιφέρεια Πελοποννήσου για όλα τα ημιτελή έργα που αφορούν τις ενδομεσσηνιακές υποδομές και οι οποίες βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό και με μεγάλο ποσοστό ημιτελών έργων από το Β’ και Γ’ ΚΠΣ.

Για πρώτη φορά επιδεικνύονται ταχύτητες στην υλοποίηση των οδικών αξόνων και των επιμέρους έργων δήλωσε ο Περιφερειάρχης. Συγκεκριμένα στο Γαργαλιάνοι –Ρωμανός έχει δοθεί οριστική λύση για τη χρηματοδότηση του έργου και χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ του νέου φυσικού αντικειμένου. Το Γαργαλιάνοι-Φιλιατρά μοναδική καθυστέρηση προκαλεί η εγκύκλιος του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων αλλά είναι αντιμετωπίσιμη, ενώ η παράκαμψη Κορώνης βαίνει με γρήγορους ρυθμούς. Έκανε αναφορά στις ζημιές στο λιμάνι της Κορώνης που βρίσκονται στο τελικό στάδιο για χρηματοδότηση από τις δημόσιες επενδύσεις. Ενώ το Ριζόμυλος-Πύλος-Κορώνη θα ενταχθεί στο τομεακό του Υπουργείου Υποδομών. Αναγνώρισε την εγρήγορση των διαδικασιών όσων αφορά την παράκαμψη της Πύλου, καθώς και την εντατικοποίηση του ενδιαφέροντος για τη στρατηγικής σημασίας Μαρίνας της Πύλου. Στο κομμάτι Σωληνάρι-Κορυφάσιο και Κορυφάσιο-Χώρα τα πρώτα 9 χλμ είναι έτοιμα μελετητικά προς ένταξη και παραμένουν τα 2 χλμ. στη περιοχή των Κρεμμυδίων.

Αντίστοιχα στη περιοχή της Μεσσήνης κάθε ώριμο έργο έτοιμο από μελετητική άποψη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Η Περιφέρεια σημείωσε ο κος Τατούλης, έδωσε βάση στην ανάπτυξη του Ανδρομονάστηρου ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της Πελοποννήσου. Για το σκοπό αυτό έχουν προεγκριθεί 850.000 ευρώ και το σύνολο θα φθάσει τα 1.200.000 ευρώ. Αντίστοιχα έργο σημαία για την Πελοπόννησο το Μεσσήνη-Έυα-Λάμπαινα-Αρχαία Μεσσήνη με προυπολογισμό 40.000.000 ευρώ και 4 υποέργα, θα ενταχθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2012 αν δεν έχουμε δραματικές εξελίξεις στο οικονομικό πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Με τους δυο παραπάνω άξονες έργων στο δήμο Πύλου και Μεσσήνης, της διευκόλυνσης της προσβασιμότητας στο Ανάκτορο του Νέστωρα και της Αρχαίας Μεσσήνης, θα καταφέρουμε να αναπτύξουμε σημαντικά δίκτυα ενδιαφέροντος για τον τουρισμό μέσω της κρουαζιέρας και την προσέλκυση μεμονομένων τουριστών ανάφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Ενώ σε επίπεδο εθνικών οδικών αξόνων χαιρέτησε την επαναδραστηριοποίηση του Αναδόχου στη περιοχή της Τσακώνας ώστε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 να έχουμε παράδοση του έργου. Προειδοποίησε όμως για μια ακόμη φορά ότι δε θα δεχθεί καμία υπαναχώρηση όσον αφορά την υλοποίηση του περιμετρικού της Καλαμάτας. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι χωρίς περιμετρικό δεν θα λειτουργήσουν διόδια στα Αρφαρά. Θα διεκδικήσουμε με κάθε ένδικο μέσο σημείωσε ο Περιφερειάρχης κάθε πρότερη συμφωνία μέσω συμφώνου παραχώρησης όπως ο περιμετρικός και το Πύργος Τσακώνα, ενώ έκανε κριτική και στις ηγεσίες του υπουργείου υποδομών για την απροετοίμαστη σύμβαση παραχώρηση που καλούνται σήμερα να διαχειριστούν. Για εμάς η Πελοπόννησος είναι ενιαία και μεγάλη, αποτελεί το μεγάλο νησί της Μεσογείου. Θα προσφύγουμε και στην Ευρώπη για τα νόμιμα δικαιώματα μας, ούτε βήμα πίσω με καθαρούς όρους τόνισε ο Περιφερειάρχης.

15 εκατομμύρια ευρώ για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης τόνισε για μια ακόμη φορά την σημαντικότητα του έργου εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου της Καλαμάτας μιας και βρίσκεται σε τελική φάση η δημοπράτηση του κόμβου καθώς και ολόκληρου του άξονα από την διασταύρωση έως και τον κόμβο. Ένα έργο που μέχρι σήμερα η πρώην Νομαρχιακό Αρχή δεν είχε δώσει την απαιτούμενη βαρύτητα. Η νέα αιρετή Περιφέρεια σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας προχωρά σε σχέδιο εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου με 15.000.000 ευρώ.

Στο τομέα των σχολικών κτιρίων ο Περιφερειάρχης επεσήμανε το μεγάλο του ενδιαφέρον για το γυμνάσιο και λύκειο των Γαργαλιάνων που κωλυσιεργεί στον ΟΣΚ καθώς και το σχολείο Κορώνης, και κάλεσε τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες Νικολάκου και Πουλά να επιλειφθούν του έργου για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Όσον αφορά τη περιοχή της Μάνης στόχος είναι η βελτίωση των δρόμων Στούπα-Καρδαμύλη καθώς και η σύνδεση Αερόπολης με Καρδαμύλης και Στούπα στα πλαίσια του αναπτυξιακού άξονα που θα αφορά την παραλιακή οδική διασύνδεση της Πελοποννήσου , που έχει επανειλημμένος θέσει ο Περιφερειάρχης. Ενώ το κλιμάκιο απασχόλησε η πορεία ωρίμανσης των έργων που αφορούν την προστασία των ακτών στην περιοχή της Αβίας και το Ακρογιάλι, που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια με προγραμματική σύμβαση, καθώς και άλλα έργα όπως το δίκτυο ύδρευσης Πύργος Πλάτσα και για το εσωτερικό δίκτυο αποχετεύσεων.

Στο τομέα της υγεία αναφέρθηκε στην ένταξη υποδομών υγείας στο ΕΣΠΑ για Πύλο και Αγ. Νικόλαο αλλά και το κέντρο υγείας στην Αίπεια.

Τα τεύχη δημοπράτησης για τα απορρίμματα είναι έτοιμα

Τέλος όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων ανακοίνωσε ότι τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα ενώ αναμένονται οι χρονικές προθεσμίες. Καθοριστική θα είναι και η συνδρομή της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και της ΓΓ Περιβάλλοντος που με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και απόφαση του ΠΕΣΥ είναι σύμβουλοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί ήδη οδηγό και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Τέλος όσον αφορά τον αγροτικό τομέα δήλωσε ότι η παράδοση μας και η αγροτική μας οικονομία θα σώσουν τη χώρα μας από την κρίση. Στη συνέχεια παρουσίασε τις πρωτοβουλίες μέσα από τις οποίες διπλασιάστηκαν οι θερμοκηπιακές υποδομές στα Φιλιατρά ενώ ετοιμάζονται νέες στη Καλαμάτα. Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις και τις διεκδικήσεις που έκανε προσωπικά ο Περιφερειάρχης όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τον παγετό και το στέλεχος του βακτηρίου ecoli.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου