Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΩΡΑΣ Προτεραιότητα ο βιολογικός και ο δρόμος Χώρα - Ρωμανού


Η ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού και η βελτίωση του εθνικού δρόμου Χώρα - Ρωμανού είναι τα πιο σημαντικά έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή της Χώρας. Σ’ αυτό συμφωνούν πλειοψηφία και μειοψηφία της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας, σύμφωνα με τις απαντήσεις που μας έδωσαν ο πρόεδρος Νίκος Γιαννακόπουλος και τα μέλη της μειοψηφίας Γιάννης Ζαχαρόπουλος και Θωμάς Χαχής. Επισημαίνουν ακόμα την ανάγκη βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας και θέτουν και άλλα σοβαρά ζητήματα της περιοχής. Οι σύμβουλοι της μειοψηφίας ασκούν κριτική στο δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, ενώ οι απόψεις διχάζονται στο αν ήταν η σωστή η επιλογή ένταξης της Χώρας και του πρώην Δήμου Νέστορος στο συγκεκριμένο δήμο. Ειδικότερα:

- Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νίκος Γιαννακόπουλος, εκπροσωπώντας και τα άλλα δύο μέλη της πλειοψηφίας του Συμβουλίου, σημείωσε: «Ο καλλικρατικός Δήμος Πύλου - Νέστορος είναι σε έκταση πάρα πολύ
μεγάλος. Ξεκινά από την περιοχή του τέως Δήμου Νέστορος και τελειώνει στην περιοχή του τέως Δήμου Κορώνης. Ο δήμαρχος εργάζεται όλο το 24ωρο για να αντεπεξέλθει σ’ όλα τα θέματα που απασχολούν το δήμο. Χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια από τους τοπικούς αντιδημάρχους.
Η Δημοτική Κοινότητα Χώρας είναι η μεγαλύτερη Δημοτική Κοινότητα του δήμου και αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, όπως: Εσωτερική και αγροτική οδοποιία. Πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ο επαρχιακός δρόμος Χώρα - Καζάρμα, το τμήμα Τουλούπα Χάνι - γέφυρα Μεταμόρφωσης. Μελέτη υπάρχει και πρέπει να πιεστεί η Περιφέρεια για νατο εντάξει, γιατί εξυπηρετεί τον τέως Δήμο Γαργαλιάνων και τον τέως Δήμο Νέστορος προς και από την Καλαμάτα. Να γίνει μελέτη και να υλοποιηθεί το έργο του εθνικού δρόμου από Μουσείο Χώρας προς το Ανάκτορο του Νέστορα και έως Λαδά.
Να ολοκληρωθεί το έργο του βιολογικού καθαρισμού Χώρας και να συμπεριληφθούν σ’ αυτό Κορυφάσιο, Μεταμόρφωση, Βλαχόπουλο, Αμπελόφυτο, Μουζάκι, Πύργος του Δήμου Τριφυλίας, για να μπορέσει να καθαρίσει ο ποταμός Σέλλας. Να ιδρυθεί γραφείο μεταναστών στη Χώρα, διότι οι περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες μένουν στη Χώρα (σήμερα υπερβαίνουν τους 1.000). Να ιδρυθεί Δημοτική Αστυνομία με έδρα τη Χώρα, διότι δεν υπάρχει αστυνόμευση στον τέως Δήμο Νέστορος».
Στο ερώτημα αν ήταν σωστή η επιλογή ένταξης της Χώρας και του πρώην Δήμου Νέστορος στο συγκεκριμένο δήμο, παρατηρεί με νόημα: «Εφόσον έχει γίνει και είμαστε στο Δήμο Πύλου - Νέστορος, τελείωσε».
- Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Γιάννης Ζαχαρόπουλος επισημαίνει ότι «τα έργα που πρέπει να προωθηθούν σ’ αυτή την πρώτη καλλικρατική θητεία, είναι: Η ολοκλήρωση του σχεδίου πόλης. Είναι στην τρίτη φάση και υπάρχει ο ανάδοχος για να ανοίξει ο περιφερειακός δρόμος που είναι η αμέσως επόμενη προτεραιότητα, ο δρόμος Χώρα - Ρωμανού που είναι στενός και επικίνδυνος. Πρέπει να φύγουν οι στροφές και να διαπλατυνθεί. Ετσι έρχεται η ανάπτυξη. Η αγροτική οδοποιία πρέπει να βελτιωθεί κυρίως στη Χώρα που είναι πολλά χιλιόμετρα και με ιδιόμορφο έδαφος».
Παρατηρεί, ακόμα, θέτοντας και άλλα θέματα, για τα οποία ασκεί κριτική: «Καταργήθηκε το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), που δε στοίχιζε στο δήμο πολλά λεφτά, παρόλες τις δεσμεύσεις του δημάρχου και μετεκλογικά. Εκεί πήγαιναν όλοι οι ηλικιωμένοι. Είχαμε συρρίκνωση υπαλλήλων του ΚΕΠ. Το ΚΕΠ του Δήμου Νέστορος ήταν το 8ο στην Ελλάδα από πλευράς διαχείρισης υποθέσεων. Η μία υπάλληλος πήγε στην Πύλο και έχει μείνει μία, που δεν προλαβαίνει και οι δημότες ταλαιπωρούνται. Ζήτησα από το δήμο μια λίστα με τους υπαλλήλους και ο δήμαρχος μου απάντησε ότι δεν μπορεί να μου τη χορηγήσει, γιατί προσκρούει στα προσωπικά δεδομένα. Τι κρύβει η άρνηση του δημάρχου να δώσει τη λίστα;».
Οσον αφορά την ένταξη της Χώρας στο Δήμο Πύλου - Νέστορος αναφέρει: «Είχα εκφράσει την άποψή μου και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν συζητούσαμε για τη χωροθέτηση του “Καλλικράτη“. Τα συμφέροντά μας είναι προς την Πύλο. Το ιδανικό θα ήταν ένας δήμος με Γαργαλιάνους - Χώρα -Βλαχόπουλο και έδρα τη Χώρα, γιατί είναι το επίκεντρο. Θα μπορούσε να ενταχθεί και η Πύλος, αν ήθελε. Ο Δήμος Νέστορος ήταν ο πιο άρτια εξοπλισμένος απ’ αυτούς που συνενώθηκαν. Είναι πολύ μεγάλος ο καλλικρατικός δήμος. Οι τοπικοί άρχοντες είναι που καθορίζουν την τύχη και εκ του αποτελέσματος θα κριθεί αν ήταν καλύτερη η ένταξη στο Δήμο Πύλου - Νέστορος».
- Ο έτερος σύμβουλος της μειοψηφίας Θωμάς Χαχής σημειώνει: «Τα πιο σημαντικά έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή, είναι: Ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού. Αναβάθμιση του Αστυνομικού Σταθμού Χώρας για καλύτερη αστυνόμευση.
Επισκευή του Μουσείου Χώρας. Αξιοποίηση του κτηρίου Μπάρκα, ώστε να δημιουργηθεί ένα εντευκτήριο - πολυχώρος για τους επισκέπτες. Βελτίωση του οδικού άξονα Χώρα - Ρωμανού για να μειωθούν οι πολλές στροφές και να αποκατασταθεί το οδόστρωμα που είναι σε κακή κατάσταση από το έργο της αποχέτευσης. Εύρεση καταλύματος για τους οικονομικούς μετανάστες που έρχονται στη Χώρα την περίοδο του ελαιομαζώματος. Ηδη έχουν αρχίσει να έρχονται κατά δεκάδες και μένουν 10 - 20 σε ένα δωμάτιο ή σε στάβλους χωρίς συνθήκες υγιεινής. Αξιοποίηση του ξενώνα δίπλα από το μουσείο, που έχει εγκαταλειφθεί. Επαναλειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), όπου οι ηλικωμένοι πήγαιναν για έναν καφέ και για στοιχειώδη ιατρική φροντίδα (για να τους πάρουν την πίεση).
Πεζοδρόμηση ενός κομματιού του κεντρικού δρόμου, της οδού Κάρολου Μπλέγκεν, που η δημοτική αρχή είχε υποσχεθεί ότι θα ξεκινήσει μετά τον Αύγουστο. Καλύτερη συντήρηση των αγροτικών δρόμων. Να γίνει η αντικατάσταση του στεγάστρου στο Ανάκτορο του Νέστορα».
Ασκώντας κριτική στο δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη, παρατηρεί: «Μετά από 10 μήνες δεν έχουμε κληθεί σε μια συνάντηση με το δήμαρχο, για να γνωριστούμε και να μας ακούσει. Ως πρόεδρος του Συλλόγου Χωραϊτών Αθήνας του είχα πει ότι είμαι στη διάθεσή του και πως θα αγωνιστώ για το κοινό συμφέρον. Είμαι στενοχωρημένος που έχει υποβαθμιστεί ο θεσμός της Δημοτικής Κοινότητας και από τον “Καλλικράτη“ και από το δήμαρχο».
Ο κ. Χαχής συμφωνεί με την ένταξη της Χώρας και του τέως Δήμου Νέστορος, αναφέροντας: «Οταν ήταν να γίνει ο “Καποδίστριας“ είχα ζητήσει από τον τότε υφυπουργό Σταύρο Μπένο η Χώρα να βγει στη θάλασσα. Πιστεύω στην τουριστική ανάπτυξη. Η Costa Navarino έχει φέρει μεγάλη αύξηση τουρισμού στην περιοχή. Ηταν σωστή κίνηση κι επιτυχία που η Χώρα πήγε στο Δήμο Πύλου - Νέστορος».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου