Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΑΠΟΔΟΣΗ Από 2,05 έως 2,10 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο 30 ΛΕΠΤΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΤΟ ΠΟΠ


Στα 2,05 με 2,10 ευρώ κυμαίνεται η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στη Μεσσηνία, ενώ στα 2,15 αγοράζει η Ενωση για να το διαθέσει τυποποιημένο. Οσο για το ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτα, αυτό διατίθεται στα 2,40 ευρώ το κιλό. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή ελαιόλαδου είναι μειωμένη - καταγράφονται όμως πολύ καλές αποδόσεις, με αποτέλεσμα να περιορίζεται κάπως η ζημιά από την τιμή αλλά και την παραγωγή. 
Αυτή την εικόνα αποκομίσαμε συζητώντας με συνεταιριστικούς παράγοντες και ελαιοτριβείς.

Ο πρόεδρος των Μεσσήνιων ελαιοτριβέων  Αντώνης Κορακάκης είπε ότι η τιμή του λαδιού είναι 2,05 στον παραγωγό και παρατήρησε: «Οι Ιταλοί φαίνεται να πιέζουν και να επιδιώκουν να πάει πιο χαμηλά. Προσφέρει χαμηλά η Ισπανία που έχει μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου και παρασύρει και το δικό μας». Ενημέρωσε πως «η παραγωγή στην περιοχή μας είναι μικρή, μικρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν» και τόνισε: «Είναι όμως μεγάλες, εξωπραγματικές οι αποδόσεις, κατά μέσο όρο 11 κιλά το τσουβάλι. Δουλεύουμε λιγότερο και βγάζουμε περισσότερο λάδι. Μας έσωσε φέτος η απόδοση, καλύπτει τη ζημιά από την τιμή».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Ηλίας Βαρούτσος ανέφερε ότι οι ελιές «δεν έχουν παραγωγή φέτος, πέρσι ήταν η χρονιά τους». Μας πληροφόρησε ότι στο συνεταιρισμό «αγοράζουμε 2,10 από τον παραγωγό. Ακούμε και 2,05 στην αγορά. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα». Σημείωσε πως «παρότι δεν υπάρχει παραγωγή, το έχουν... γονατίσει το λάδι. Μεσίτες προσφέρουν λάδια σε χαμηλή τιμή. Παιχνίδι γίνεται με τους Ιταλούς που πάνε να μαζέψουν τα λάδια τους».
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας  Νίκος Σαρδέλης είπε ότι η τιμή «είναι χαμηλά, στο 2,10 - και η Ενωση αγοράζει 2,15 καθώς παίρνει το λάδι με 5 λεπτά παραπάνω». Ενημέρωσε πως «πληρώνουμε μετά από 15 με 20 ημέρες, το πολύ μέχρι 1 μήνα» και διευκρίνισε: «Αγοράζουμε λάδι για την εμπορία, για την τυποποίηση της Ενωσης. Κάνουμε προσεκτικές κινήσεις γιατί η ρευστότητα είναι χαμηλή. Γύρω στους 700 τόνους θα τυποποιήσει η Ενωση, μ’ αυτόν τον μπούσουλα πάμε. Αν ανοίξουν οι τράπεζες και δώσουν χρηματοδότηση, θα δούμε».
Ο Κώστας Κωνσταντινόπουλος,  ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στο Πήδημα, είπε ότι πούλησαν βυτίο ΠΟΠ με 2,40 και πως έχουν κλείσει κι άλλο μ’ αυτή την τιμή. «Η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 50% στην περιοχή, αλλά είναι πολύ καλές οι αποδόσεις. Πάνε από 8 μέχρι 12 κιλά το τσουβάλι παρότι είναι νωρίς», ανέφερε καταλήγοντας.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/11/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου