Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟ Ασύμφοροι για τη ΔΕΗ οι λιγνίτες της Φαλάνθης


Το λιγνιτωρυχείο στη Φαλάνθη θα παράγει καύσιμο για εργασία μόλις 8 ημερών, για τις μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Τη δεκαετία του ’90 που η Επιχείρηση είχε ξαναπάρει υλικό από το ορυχείο της Φαλάνθης, χαρακτηρίστηκε ασύμφορο για τη λειτουργία των μονάδων και σταμάτησαν να το παίρνουν. Τα στοιχεία αυτά τόνισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ο Γιώργος Γιαννούτσος, πρώην υπηρεσιακό στέλεχος της ΔΕΗ, που κατάγεται από την περιοχή της Πυλίας. Τα στοιχεία αυτά άκουσε με προσοχή ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης -λόγω της ιδιότητας του κ. Γιαννούτσου και της φιλικής σχέσης που έχουν-, αλλά στην πρότασή του που αποδέχθηκε η πλειοψηφία, δεν τα έλαβε υπόψη του.

Στην τοποθέτησή του ο Γ. Γιαννούτσος σημείωσε χαρακτηριστικά: «To 1969 ήμουνα στη Διεύθυνση Μελετών και κατασκευών της ΔΕΗ, και μετατέθηκα στην Μεγαλόπολη ως επιβλέπων του έργου. Αντικείμενο της εργασίας μου στην αρχή ήταν η παρακολούθηση των γεωτρήσεων που έγιναν στο ορυχείο για να κατέβει ο υδροφόρος ορίζοντας κάτω από το κάρβουνο. Μετά από 3 χρόνια διαπιστώσαμε ότι στέρεψαν όλες οι πηγές που ήταν κοντά στο ορυχείο, με αποτέλεσμα να κάνουμε καινούργιες γεωτρήσεις για να τροφοδοτήσουμε με νερό την πόλη της Μεγαλόπολης. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί στην περιοχή της Φαλάνθης με τις πηγές που έχει και το νερό που τροφοδοτεί τις γύρω περιοχές, όπου θα πρέπει να κατέβει ο υδροφόρος ορίζοντας κάτω από το κάρβουνο.
Η κατανάλωση λιγνίτη κάθε μονάδος είναι 16 με 18.000 τόνοι το 24ωρο, και οι 2 μονάδες που θα εργάζονται θέλουν 32 με 36.000 τόνους το 24ωρο.
Ποιοτικά ο λιγνίτης της Μεγαλόπολης σε θερμίδες είναι 1.100 μονάδες ανά κιλό, με μία ποσότητα τέφρας σε ξηρό 40%, 30% σε καύσιμο και το υπόλοιπο σε υγρασία. Για να έχει αισθητό όφελος η ΔΕΗ θα πρέπει να προσφέρεται σε αντίστοιχες ποσότητες όπως είναι της Μεγαλόπολης. Το καύσιμο υλικό της Φαλάνθης για να μπορέσει να αποτελέσει εναλλακτικό καύσιμο στις μονάδες σε ημερήσια βάση, θα πρέπει να παρέχει 30.000 τόνους το 24ωρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας θα παράγει 250.000 τόνους το χρόνο, περίπου εργασία των μονάδων για 8 μέρες το χρόνο. Στις μικρές ποσότητες λοιπόν που προσφέρεται αυτό το κάρβουνο είναι σταγόνα στον ωκεανό για τις μονάδες της Μεγαλόπολης.

Τη δεκαετία του ’90 που είχαμε ξαναπάρει υλικό από το εν λόγω ορυχείο, οι θερμίδες του ήταν ίδιες περίπου με της Μεγαλόπολης και τότε χαρακτηρίστηκε ασύμφορο για τη λειτουργία των μονάδων, οπότε και σταματήσαμε να το παίρνουμε. To 1995 η ΔΕΗ είχε προμηθευτεί λιθάνθρακα από Αργεντινή, Αγγλία του οποίου οι θερμίδες είναι 7.000 ανά κιλό και ελάχιστη τέφρα 3%. Λιθάνθρακας έχει να χρησιμοποιηθεί στη Μεγαλόπολη από το 1995 και ακόμα δεν έχει χρησιμοποιηθεί γιατί το κάρβουνο της Μεγαλόπολης είναι καλής ποιότητος.
Αυτά από τεχνικής πλευράς.
Στο κομμάτι του εθνικού συμφέροντος, η ΔΕΗ μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κοιτάσματα από το Αθήναιο που απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο. Οι σταθμοί παραγωγής μέχρι σήμερα δεν έχουν εκφράσει την επιθυμία να αγοράσουν κάρβουνο από τέτοια μικρά ορυχεία».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/01/2012

2 σχόλια:

  1. TI THA GINEI TORA

    THA PREPEI NA AKOUME TIS AEROLOGIES TOU KATHE SYNTAKSIOUXOU THS DEH.

    OI SYNTAKSIOUXOI KAI SYNDIKALISTES THS DEH NA APEMPLOISOUN TA PRONOMIA TOUS KAI META NA EKFEROUN APOPSI.

    EPILPEON O FEROMENOS EPENDYTHS NOMIZETE OTI EINAI ILITHIOS DEN EXOUN KANEI MELETES.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε απ οτι βλέπεις όλοι έχουν γίνει ειδικοί,και δυστηχώς τους δίνεται ευκολα η ευκαιρία να εκφέρουν δημόσια και μάλιστα αβίαστα μέσω των ΜΜΕ την αποψή τους.Το ίδιο συμβαίνει κατ εξακολούθηση σε πολλές και διάφορες περιπτώσεις.Σε όλους αυτούς λοιπόν ταιριάζει η φράση που έχω ξαναχρησιμοποιήσει.ΟΠΟΙΟΣ ΥΡΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ ΟΥΙ ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΕΦΤΕΙ.ΟΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΛΕΕΙ ΑΝΟΗΣΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή