Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Ή ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΕΧΑΣΕ ΤΗ «ΜΠΑΛΑ» Γιατί το ΥΕΝ «έκρυβε» πληροφορίες για το δουλεμπορικό;


Μεγάλα ερωτηματικά και έκπληξη, προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες, η ιστορία με το δουλεμπορικό που διέσχισε σχεδόν στο σύνολό τους τις Ελληνικές θάλασσες και έφτασε στα παράλια της Πελοποννήσου, αλλά και η στάση του αρμόδιου Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, με το να δίνει ανακριβείς πληροφορίες. Κάτι που από την πρώτη στιγμή το «pelopsnews» αμφισβήτησε, αναζητώντας σε τοπικό επίπεδο πληροφορίες και παρουσιάζοντας τα πραγματικά γεγονότα, τα ανέδειξε και δεν παρασύρθηκε από την «παραπλανητική πληροφόρηση» που διέχεε το ΥΕΝ και την οποία μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα Ενημέρωσης της Αθήνας και της περιφέρειας, υιοθέτησαν πέφτοντας στην παγίδα του.

Πρώτο και σοβαρό ερώτημα: Για ποιο λόγο το Υπουργείο, για μια ακόμα περίπτωση δουλεμπορικού που μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα (τόσα και τόσα παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί), έδινε σκόπιμα εσφαλμένες πληροφορίες, αναφέροντας ως περιοχή εντοπισμού του δουλεμπορικού την Ηγουμενίτσα, το οποίο κατευθύνθηκε προς τα νότια και όχι τα πραγματικά περιστατικά που είχαν συμβεί στην περιοχή του Γυθείου.


ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΧΑΜΠΑΡΙ  Ή ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΚΑΤΙ; Διότι δεν μπορούμε να διανοηθούμε σε καμία των περιπτώσεων, ότι το Υπουργείο δεν είχε ενημερωθεί σωστά από τα υφιστάμενα Λιμεναρχεία (στην όλη ιστορία ενεπλάκησαν και τα κατά τόπους Λιμεναρχεία, από το Γύθειο έως τη Ζάκυνθο).

Με το πρώτο ενδεχόμενο έχουν ασχοληθεί έντονα, έγκυρα ειδησεογραφικά πόρταλ, με έμφαση στα αμυντικά θέματα και με διαχειριστές ανθρώπους της «άμυνας». Για το συγκεκριμένο περιστατικό, εκφράζουν σοβαρότατους προβληματισμούς για την επιτήρηση και την ασφάλεια στο Αιγαίο. Αναρωτιούνται μάλιστα πως ένα τούρκικο (κάτι παραπάνω θα ξέρουν) δουλεμπορικό διέσχισε ανενόχλητο όλο το Αιγαίο από Ανατολή προς Δύση, λες και έκανε κρουαζιέρα και χωρίς να εντοπισθεί από το σύστημα επιτήρησης του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού. Μάλιστα, εκφράζονται ερωτηματικά για το τι θα συνέβαινε, αν το επίμαχο σκάφος δεν μετέφερε πραγματικούς λαθρομετανάστες, αλλά καμουφλαρισμένους Τούρκους πράκτορες ή καταδρομείς…

Με το δεύτερο ενδεχόμενο, θα ασχοληθούμε εμείς: Ήθελε να κρύψει κάτι το ΥΕΝ; Τι όμως;
Πληροφορίες μας, αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο σκάφος βρισκόταν υπό την επιτήρηση του Υπουργείου εδώ και 2-3 ημέρες πριν την εξέλιξη των γεγονότων.
ΉΞΕΡΑΝ ότι κυκλοφορεί στο Αιγαίο και είχε ξεκινήσει η διακριτική παρακολούθησή του. Ο λόγος, παρακολούθησής του και όχι εμπόδισής του; Γιατί οι πληροφορίες του Υπουργείου ανέφεραν ότι η αξιόποινη πράξη της επιβίβασης λαθρομεταναστών, θα γινόταν επί ελληνικού εδάφους. Και σε αυτό είχαν δίκιο! Έτσι και έγινε. Το σκάφος πλησίασε το Γύθειο, όπου στα παράλια της περιοχής, είχαν φτάσει λαθρομετανάστες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με «κλεισμένη – πληρωμένη» συμφωνία να ταξιδέψουν για Ιταλία. Δύο λέμβοι θα τους μετέφεραν στο σκάφος, το οποίο τους περίμενε στα ανοιχτά του Γυθείου.
Εκεί, πιθανότατα, έχασε και την «μπάλα» το Υπουργείο και οι διωκτικές του αρχές. Ότι από τα παράλια του Γυθείου, ξεκίνησαν δύο λέμβοι με λαθρομετανάστες, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, εκ του αποτελέσματος. Το Λιμενικό συνέλαβε τους λαθρομετανάστες που επέβαιναν στη μία λέμβο και 58 άτομα οδηγήθηκαν στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Γυθείου.

Οι λαθρομετανάστες της άλλης λέμβου, πρόλαβαν και επιβιβάσθηκαν. Εξαιτίας ολιγωρίας ή κακού επιχειρησιακού σχεδιασμού, οι διωκτικές αρχές, αν και έφτασαν - σε αυτή τη χρονική στιγμή - στη πηγή, δεν ήπιαν νερό, διότι το δουλεμπορικό και φόρτωσε και έφυγεΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ, ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΑΠΟΠΛΟΥ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ. Ένας καλός λόγος λοιπόν,  θα λέγαμε  εμείς, για να θέλει το Υπουργείο να αποκρύψει τα πραγματικά περιστατικά. Στρουθοκαμήλισε όμως, προσπαθώντας να κρύψει την πρώτη «πατατιά», με μία δεύτερη…

Η ιστορία εξελίχθηκε σε ολοήμερη καταδίωξη - θρίλερ με το δουλεμπορικό να ταξιδεύει, μη υπακούοντας σε καμία εντολή να σταματήσει (και γιατί να το κάνει άλλωστε), ούτε καν στις προειδοποιητικές βολές. Και ενώ όλο αυτό το επεισόδιο βρισκόταν σε εξέλιξη και ενώ το Γύθειο ήδη είχε συλλάβει τους μισούς λαθρομετανάστες που δεν πρόλαβαν να επιβιβασθούν, το Υπουργείο παραπλανούσε την κοινή γνώμη, ανακοινώνοντας ότι το πλοίο είχε αναχωρήσει από την Ηγουμενίτσα και μετά από τηλεφώνημα επιβαίνοντα στην Αστυνομία ότι το σκάφος κινδυνεύει, εντοπίσθηκε στο Μεσσηνιακό κόλπο!!! Το μόνο αληθινό στοιχείο που μετέδιδαν οι υπεύθυνοι του Υπουργείου, ήταν πως το σκάφος δεν υπακούει στις εντολές να σταματήσει και μόνο αυτό…

Ευτυχώς, για το ίδιο, το Υπουργείο, από τη δύσκολη θέση, το έβγαλε η ειδική ομάδα αποστολών του Λιμενικού, η οποία με νυχτερινή επιχείρηση κατέλαβε το σκάφος και το οδήγησε τελικά στο Κατάκολο. Άλλωστε, τα ΚΕΑ ήταν και τα μόνα που μπορούσαν να δώσουν τη λύση, αφού σε έναν ανυπάκουο καπετάνιο, το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος για να τον σταματήσει είναι να τον… βυθίσει αύτανδρο και μετά να τρέχει να σώσει τα «πνιγμένα» γυναικόπαιδα και τη χαμένη του «ανθρωπιά»!

Και εν κατακλείδι, επιβεβαιωτικά των δύο παραπάνω εκδοχών, είναι το γεγονός, ότι μετά από αυτά τα περιστατικά, από πλευράς Υπουργείου επικρατεί «άκρα του τάφου σιωπή» και δεν προχώρησε ούτε καν σε σύνταξη τυπικού Δελτίου Τύπου, όπως συνηθίζει…

Το Υπουργείο και στις δύο περιπτώσεις (επιλέξτε σενάριο, στο ίδιο συμπέρασμα θα καταλήξετε), …υπέδειξε ακατανόητη ανικανότητα χειρισμού μιας απλής καθημερινής πλέον, για τα δεδομένα, κατάστασης.
Φοβόμαστε να αναρωτηθούμε, τι επιλογές θα κάνει σε ένα σοβαρό για την ασφάλεια, των πολιτών και της Ελλάδας, θέμα…

"pelopsnews.gr" 29/01/2012

1 σχόλιο:

  1. ΠΑΛΙ ΜΑΛΑΚΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ! ΓΑΜΗΘΗΚΑΝ ,ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ, ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ! ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΑΔΩΝΗ. ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ! ΚΑΙ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΑΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗ ΛΟΥΦΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή