Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εξόρυξης λιγνίτη – μήνυμα σε κάθε αρμόδιο και ανευθυνοϋπεύθυνο και σε όποιον επιβουλεύεται την προοπτική ανάπτυξης του τόπου τους, όπως την έχουν δρομολογήσει και οραματιστεί εδώ και χρόνια, πραγματοποιούν κάτοικοι κι εκπρόσωποι φορέων της ευρύτερης περιοχής της Κορώνης την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί, στο Χωματερό, στο Δημοτικό Σχολείο – Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού. Και θα δώσουν δυναμικό "παρών" στην Τρίπολη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στις 6 Φεβρουαρίου ή όποτε άλλοτε συζητηθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την "επένδυση" εξόρυξης λιγνίτη σε Χωματερό – Φαλάνθη.
Αυτά αποφασίστηκαν χθες το πρωί σε συγκέντρωση στο κτήριο Κλάππα στην Κορώνη, με τη συμμετοχή πολλών κατοίκων – εκπροσώπων φορέων, από όλους τους πολιτικούς χώρους, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα. Ολοι συμφώνησαν ότι η "επένδυση" θα καταστρέψει την περιοχή, μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους που έχει αποφασίσει εδώ και χρόνια ότι η ανάπτυξή της βασίζεται στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.
Στη συνάντηση, που ακούστηκαν επικρίσεις για την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρέστησαν και αλλοδαποί – Ευρωπαίοι πολίτες, που μαγεμένοι από την περιοχή, επέλεξαν και ζουν σε αυτή. Οι πολίτες αυτοί πρόκειται να ενημερώσουν με κάθε τρόπο τους συμπατριώτες τους για το έγκλημα που "σχεδιάζεται" να συντελεστεί στην περιοχή και θα απαιτήσουν στήριξη και συμπαράσταση.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορώνης Θεμιστοκλής Αποστολίδης σημείωσε ότι: «Από τη μία μας δίνουν βραβεία, ανακηρύσσουν πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής την Κορώνη και ΣΧΟΟΑΠ και από την άλλη πάνε να μας αφανίσουν».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ακριτοχωρίου Βαγγέλης Τσώνης παρατήρησε πως «πρέπει να είμαστε ενωμένοι σα γροθιά. Είναι χειρότερα από το 2005. Να είμαστε χιλιάδες στην πλατεία Αρεως στην Τρίπολη».
Ο Γιώργος Στρατέας επέκρινε όσους «θα αφήσουν τους κατοίκους έρμαια στην τύχη μας, θα γκρεμίσουν τα σπίτια μας και θα μείνουμε χωρίς νερό».
Ο κ. Αλεξόπουλος, περιβαντολόγος με καταγωγή από το Κόκκινου της Δημοτικής Ενότητας Πεταλιδίου, είπε ότι «οι ρύποι του λιγνιτωρυχείου θα πλακώσουν και το Λυκόδημο». Παρατήρησε πως «θέλουν κρέμασμα όσοι θέλουν τη συγκεκριμένη επένδυση που θα καταστρέψει όλη την περιοχή από το Πεταλίδι έως την Costa Navarino» και κατηγόρησε όλους τους Μεσσήνιους πολιτικούς ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. «πως μας εγκατέλειψαν», συγκαταλέγοντας σε αυτούς και τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Φοινικούντας Δημήτρης Σιψάς σημείωσε ότι «εδώ και 20 χρόνια δίνουμε έναν αγώνα για να υπερασπίσουμε το αυτονόητο, την πορεία που έχουμε επιλέξει, την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό» και τόνισε: «Δεν είναι επένδυση το καθετί. Επένδυση είναι όταν είναι επωφελής και για την κοινωνία, όχι μόνο για τον επενδυτή. Αλλιώς είναι ληστρική επιδρομή».
Η Ευαγγελία Γώγου από τα Βουνάρια είπε ότι «η "επένδυση" είναι ανέκδοτο» και παρατήρησε: « Μιλάμε για μεγάλη καταστροφή. Δε θα αφήσουμε να εγκριθεί. Αν είμαστε ενωμένοι μέχρι το τέλος, δε θα περάσει».
Ο Βασίλης Λυμπέρης από το Βασιλίτσι επεσήμανε: «Καμία εμπιστοσύνη στη "μαύρη συμμαχία" που προωθεί επενδύσεις με fast track».
Η Καλλιόπη Μάραντου, από την "Κίνηση Ενεργών Πολιτών Κορώνης", σημείωσε ότι «είμαστε αντίθετοι σε καθετί που προσβάλλει το περιβάλλον».
Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Χαρακοπιού Νίκος Κωνσταντόπουλος προέτρεψε «με φάκελο, με μελέτες για την καταστροφή στα νερά και όπου αλλού προκαλέσει να αγωνιστούμε» και παρατήρησε πως «το γλείψιμο σε πολιτικούς είναι λόγια στον αέρα».
Ο περιφερειακός σύμβουλος - επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος επεσήμανε ότι «οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν απορρίψει το λιγνιτωρυχείο. Είναι αντίθετο με την αναπτυξιακή κατεύθυνση της περιοχής» και ανέφερε πως «η προκήρυξη για τη δημοσιοποίηση της "επένδυσης" πήγε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Περιφέρεια στις 23 Νοεμβρίου και τη δημοσίευσαν στις 28 Δεκεμβρίου!». Σημείωσε ότι «ο αγώνας πρέπει να είναι σκληρός, να ανέβει όλος ο κόσμος στην Τρίπολη, όταν το Περιφερειακό Συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει για την περιβαλλοντική μελέτη».
Η αντιδήμαρχος Πελαγία Λευτάκη - Αρβανίτη διάβασε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της "επένδυσης" και τόνισε: «Ολοι μαζί να ενωθούμε μια γροθιά, να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, τα δικαιώματά μας για τον τόπο μας».
Ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κορώνης Δημήτρης Μουντζούρης πρότεινε «συγκέντρωση στο Χωματερό και να προσκληθούν να έρθουν όλοι εκεί και να δουν την περιοχή και την καταστροφή που θα γίνει».
Η δημοτική σύμβουλος Ρούλα Μουρδουκούτα σημείωσε ότι «διεκδικούμε πολιτική απόφαση, το τεχνικό κομμάτι έχει λυθεί. Ο τόπος έχει αποφασίσει ποια είναι η προοπτική του: ο τουρισμός» και πρόσθεσε: «Το κράτος έχει αποφανθεί δύο φορές για το λιγνίτη στην περιοχή, να μην το αγνοούμε. Το κράτος δεν μπορεί να αλλάζει άποψη. Δεν απορρίπτουμε την "επένδυση" για τεχνικούς λόγους, αλλά γιατί έχει να κάνει με τη ζωή μας».
Ο Τάσος Φωτεινάκης, όταν η αντιδήμαρχος Πελαγία Λευτάκη του απάντησε ότι ο δήμος ενημερώθηκε από τον Τύπο και όχι από την Περιφέρεια, σημείωσε πως πρόκειται για «πολιτικό πραξικόπημα» και κατηγόρησε τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου επειδή αγνοούνται οι δήμοι για τέτοιες μελέτες.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλιτσίου "Η Φανερωμένη" Παναγιώτης Λυμπέρης είπε ότι «η περιοχή θα μεταβληθεί σε κρανίου τόπο, Μεγαλόπολη» κι ενημερώνοντας για απόψεις που κυκλοφορούν πως «ένα χωράφι θα σκάψει», σημείωσε: «Κάτι… παίζεται. Ολοι ενωμένοι στην Τρίπολη».
Ο πρόεδρος των Μεσσηνίων ελαιοτριβέων και ξενοδόχος από τη Φοινικούντα Αντώνης Κορακάκης τόνισε ότι «είμαστε αντίθετοι και πρέπει να οργανωθούμε σωστά. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να θέλει την "επένδυση"».
Ο πρώην δήμαρχος Κορώνης Δημήτρης Βεργόπουλος επεσήμανε πως «το γεγονός ότι αλλοδαποί είναι μόνιμοι κάτοικοι του τόπου μας, μαρτυρεί γιατί τον επέλεξαν» και σημείωσε: «Γεωργική και τουριστική ανάπτυξη έχουν παντρευτεί αρμονικά. Η περιοχή έχει αποφασίσει εδώ και 30 - 40 χρόνια. Και μόνο που συζητάμε για κάρβουνο, κάνουμε μεγάλο κακό στον τόπο».
Ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των ανθρώπων της περιοχής και την εναντίωσή του στην "επένδυση". Σημείωσε ότι «ο στόχος τους είναι η απαξίωση της γης, θα μετατρέψουν το φιλέτο σε κρανίου τόπο. Και θα πάνε μετά να κάνουν ένα οικιστικό πρόγραμμα και θα το καρπώνονται ως φεουδάρχες. Ας κρατήσουμε το περιβάλλον καθαρό και υγιές». Και πρότεινε «κινητοποίηση κι ενημέρωση κομμάτων και πολιτικών αρχηγών».
Η πρώην πρόεδρος της Ν.Ε. Τουριστικής Προβολής Αντωνία Μπούζα σημείωσε ότι «η κατεύθυνση της περιοχής πρέπει να παραμείνει τουριστική και οι Μεσσήνιοι περιφερειακοί σύμβουλοι να τεθούν προ των ευθυνών τους».
Ο γιατρός - καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης δήλωσε ότι ενθουσιάστηκε με τον τόπο γι’ αυτό και αποφάσισε να ζήσει στον Αγιο Ανδρέα. Παρατήρησε πως «είναι καταστροφή για τον τόπο ο λιγνίτης», ενημέρωσε αναλυτικά - επιστημονικά για τις δυσμενείς επιπτώσεις του στην υγεία του ανθρώπου και τόνισε ότι «είναι ευθύνη όλων μας να παραδώσουμε υγεία στα παιδιά μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου