Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Αεροδρόμιο Καλαμάτας Μάρτιο ανακοινώνονται οι ευρωπαϊκές πτήσεις


Αμέσως μόλις εγκριθεί η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου Καλαμάτας, σύμφωνα με όσα τόνισε, μιλώντας στο «Θάρρος», η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Υποδομών και Ενημέρωσης, Ντίνα Νικολάκου.

Όπως, επίσης, σημειώνει η κα Νικολάκου, έχουν προχωρήσει σημαντικά και οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες Easy Jet και Ryan Air και αναμένεται μέσα στο Μάρτιο η ανακοίνωση των πτήσεων που θα συνδέσουν απευθείας την Καλαμάτα με ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Ρώμη, το Λονδίνο, το Μιλάνο, η Φρανκφούρτη και το Μπάντεν- Μπάντεν της Γερμανίας.



Επιπροσθέτως, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις της Περιφέρειας με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για παραχώρηση σε αυτή της διοίκησης και της διαχείρισης του αεροδρομίου.


Κόμβος Ασπροχώματος

Σύμφωνα με την κα Νικολάκου, η στόχευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη και κινείται σε τρεις κατευθύνσεις: «Πρώτον, βελτίωση των υποδομών πρώτης φάσης, που αφορά στον κόμβο του αεροδρομίου και ειδικότερα τη διαπλάτυνση του δρόμου Ασπροχώματος –Μεσσήνης με φωτισμό, καινούργιο τάπητα και πλήρη σήμανση οριζόντια και κάθετα. Αναφερόμαστε, δηλαδή, σε πλήρη αναβάθμιση του δρόμου και, κυρίως, στην ασφάλεια των διερχομένων. Δεύτερον, βελτίωση των υποδομών, έργο το οποίο εξασφαλίσαμε μέσα από τη δέσμευση 15 εκατομμυρίων ευρώ στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, κι αυτό, διότι στο πρόγραμμα δεν “έτρεχε” κωδικός που να αφορά βελτίωση υποδομών σε αεροδρόμιο και οφείλαμε να υπερβούμε αυτό το ανάχωμα. Και τρίτον, μια συνεχής προσπάθεια, προκειμένου να τονωθεί η κίνηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας με απευθείας συνδέσεις μέσω πτήσεων αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους. Στους τρεις ανωτέρω επιμέρους στόχους έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Για τον κόμβο του αεροδρομίου έχει ολοκληρωθεί η τεχνική μελέτη, έχει σταλεί η περιβαλλοντική μελέτη στο ΥΠΕΚΑ, όπου ήδη έχει γίνει ο πρώτος έλεγχος και σχετικές παρατηρήσεις, και αμέσως μετά την τελική απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση».


Πτήσεις

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις για την αναβάθμιση του αεροδρομίου, παρατήρησε ότι ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις αμέσως μόλις «περάσει» η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και είναι διαθέσιμο το κονδύλι που έχει δεσμευθεί.

Παράλληλα, δύο σημαντικές εταιρείες, η Easy Jet και η Ryan Air, έχουν ανταποκριθεί στις προτάσεις της Περιφέρειας, οι διαπραγματεύσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται μέσα στο Μάρτιο η ανακοίνωση των πτήσεων που θα συνδέσουν απευθείας την Καλαμάτα με ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Ρώμη, το Λονδίνο, το Μιλάνο, η Φρανκφούρτη, το Μπάντεν- Μπάντεν.

«Αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος ότι δεν είναι ευχολόγιο και πολιτικός επικοινωνισμός η μόνιμη επωδός του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρου Τατούλη, ότι πιστεύουμε στις δυνατότητες του αεροδρομίου της Καλαμάτας και ότι η Μεσσηνία εν γένει θεωρείται για την αιρετή Περιφέρεια πρώτης ταχύτητας αναπτυξιακός μοχλός σε όλην την επικράτεια. Κι αυτό, σε αντίθεση με όσες πολιτικές πρωτοβουλίες αναπτύχθηκαν τα περασμένα χρόνια, που ευκαιριακά ασχολήθηκαν με το ζήτημα και, όπως όλα τα φτηνά πυροτεχνήματα κροτίδας και εφήμερης λάμψης, σύντομα έσβησαν. Και σήμερα, ωστόσο, σε αυτήν την τόσο κρίσιμη στιγμή για τον τόπο, οι όποιοι διαγκωνισμοί κινούνται στο επίπεδο της ύστατης προσπάθειας ορισμένων να επιβιώσουν: άλλοι φωνάζοντας και άλλοι εμμένοντας στην άποψή τους ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, επειδή απλώς εκείνοι δεν επιθυμούν να αλλάξει τίποτε. Η δική μας στρατηγική είναι ξεκάθαρη. Με μεθοδικότητα, συνέπεια και σκληρή δουλειά υλοποιούμε βήμα βήμα τους στόχους μας. Κι αν αυτό κάποιους ξενίζει, αυτό συμβαίνει, διότι είναι εθισμένοι στη χρόνια μιζέρια», σχολίασε η κα Νικολάκου.


Παραχώρηση

Τέλος, η κα Νικολάκου αποκάλυψε ότι η Περιφέρεια έχει ζητήσει την παραχώρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου της διαχείρισης και της διοίκησης του αεροδρομίου: «Είναι αλήθεια ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι μια υποδομή που ακολουθεί ένα μοντέλο διαχείρισης ξεπερασμένο από τις σημερινές προκλήσεις. Με την παραχώρηση της διοίκησης και της διαχείρισης του αεροδρομίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, συζήτηση που είναι σε προχωρημένο στάδιο με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, και αυτή η υποδομή θα μπει στη λογική των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων και μεθόδων μάνατζμεντ, προκειμένου να εξασφαλίζεται βιωσιμότητα της επένδυσης, μεγιστοποίηση των οφελών, ευελιξία και συνέργειες στην επιχειρηματικότητα. Αυτή είναι η λογική που διέπει στο σύνολό της τη στόχευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι εκείνο που θα κάνει το ρουά – ματ στην πολιτικοοικονομική σκακιέρα, όπου αντιπαλεύουν σε όλα τα ζητήματα σήμερα ο φιλελεύθερος, φιλεργατικός, φιλανθρωποκεντρικός, φιλοπρόοδος και φιλοαναπτυξιακός προοδευτισμός ενάντια στο φιλομίζερο, φιλο-ιδιοτελή και φιλάεργο συντηρητισμό».


Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου