Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Π. Θέμελης Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Αρχ. Μεσσήνης


Διάλεξη με θέμα «Αρχαία Μεσσήνη: πριν και μετά» επρόκειτο να δώσει ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πέτρος Θέμελης, χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Διάζωμα».
Επιβλητικές οχυρώσεις, ιερά και δημόσια οικοδομήματα, κατοικίες και ταφικά μνημεία συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό στην Αρχαία Μεσσήνη, μια από τις σημαντικότερες σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της Αρχαιότητας, που δεσπόζει σε ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον. 
Αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και εργάτες εργάζονται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης ακάματα, υπό την καθοδήγηση του ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πέτρου Θέμελη, προκειμένου να αποκαλύψουν τη μεγάλη αυτή πολιτεία, αλλά και να διαμορφώσουν ένα πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο. 
«Πρόκειται για ένα προστατευμένο φυσικό περιβάλλον, όπου ο επισκέπτης μπορεί περπατώντας να απολαύσει αρχαία μνημεία αναστηλωμένα, παιδευτικά και ελκυστικά. Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης δε θέλουμε να είναι κάτι κλειστό και παγιωμένο, αλλά ένας χώρος που εξελίσσεται και ανασκάπτεται διαρκώς. Αυτό το στοιχείο της εξέλιξης τραβάει τον κόσμο στη Μεσσήνη, που επισκεπτόμενος την περιοχή μπορεί να δει τις ανασκαφές και τις αναστηλώσεις κατά τη διάρκειά τους», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο υπεύθυνος της ανασκαφής, Πέτρος Θέμελης.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τον περασμένο Απρίλιο ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης απέσπασε το πρώτο βραβείο του ευρωπαϊκού οργανισμού Europa Nostra στην κατηγορία της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς για το σύνολο των εργασιών αναστήλωσης και διαμόρφωσης του χώρου. «Στόχος μας δεν είναι τα βραβεία. Ωστόσο, η διάκριση αυτή ήταν μια δικαίωση για ένα χώρο που προσπαθούμε να κάνουμε πρότυπο», επισημαίνει ο κ. Θέμελης, και προσθέτει: «Οι εργασίες αναστήλωσης προέχουν για μας, ώστε να μην παρατάμε στη μέση ό,τι έρχεται στο φως». 
Σε επίπεδο ανασκαφών ο καθηγητής περιμένει στα επόμενα χρόνια σημαντικές αποκαλύψεις. «Ολόκληρη η έκταση της Αγοράς είναι 40 στρέμματα και από αυτά έχει ερευνηθεί ένα μικρό τμήμα. Έχουμε αρχιτεκτονικές ενδείξεις και επιγραφές για την ύπαρξη τεσσάρων ναών, του Διός Σωτήρα, της Αφροδίτης, του Ποσειδώνα και της Μητέρας των Θεών, που είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθούν», επισημαίνει ο ίδιος. Ανάσα στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι συστηματικές ανασκαφές στην Αρχαία Μεσσήνη πραγματοποιούνται από το 1895, οπότε εργάστηκε στο χώρο ο αρχαιολόγος και μετέπειτα πολιτικός Θεμιστοκλής Σοφούλης. Τον διαδέχθηκαν ο Γεώργιος Οικονόμος, ο Σουηδός Νατάν Βαλμίν, ο Αναστάσιος Ορλάνδος και από το 1986 ανέλαβε ο Πέτρος Θέμελης. 
Για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό του έργου, ο Πέτρος Θέμελης έχει τιμηθεί (το 2005) με το Χρυσό Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου