Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Περιβαλλοντικά προγράμματα της Ορνιθολογικής Εταιρείας










Προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης πραγματοποιεί και φέτος η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στη Μεσσηνία. 
 Για το 2012, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Ορνιθολογικής περιλαμβάνουν: 
- Το πρόγραμμα «Γνωρίζοντας τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας» το οποίο έχει ως σκοπό την παρουσίαση των διαφορετικών οικοσυστημάτων ενός υγρότοπου και τη λειτουργία τους στην αλυσίδα της φύσης. Τόπος διεξαγωγής είναι η περιοχή της λιμνοθάλασσας και οι μαθητικές ομάδες που θέλουν να συμμετάσχουν στη δράση αυτή μπορούν να επιλέξουν μία από τις τρεις παρακάτω εκδοχές: Ι. Εκπαιδευτική περιήγηση στο «μονοπάτι της φύσης». ΙΙ.
Εκπαιδευτική περιήγηση στη λιμνοθάλασσα. ΙΙΙ. Υλοποίηση ημερησίου προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα, απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και πραγματοποιείται καθημερινά σε ομάδες που δεν ξεπερνούν τους 50 μαθητές. 
- Το πρόγραμμα «Δίκτυο αδόμητων χώρων: Για τα πουλιά και τους ανθρώπους», που για το 2012 θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή 3 μαθητικών ομάδων από δημοτικά σχολεία στην πόλη της Καλαμάτας. 
Το 2011 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Ξαναδίνουμε φτερά» που υλοποίησε στην προστατευόμενη περιοχή της λιμνοθάλασσας Γιάλοβα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής “ΑΝΙΜΑ“ και την υποστήριξη της Vodafone. Συνολικά συμμετείχαν 185 μαθητές από 6 γυμνάσια της Μεσσηνίας (Μουσικό, 1ο Μεσσήνης, Λογγάς, Πεταλιδίου, Πύλου και Εκπαιδευτήρια Μπουγά). Οι μαθητές κατά την επίσκεψή τους είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο «μονοπάτι της φύσης», στο μονοπάτι που οδηγεί στον πύργο παρατήρησης, να πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικά παιχνίδια, να βγάλουν φωτογραφίες και να τις αναρτήσουν στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα του προγράμματος: http://www.e-storiespoulion.gr.
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στη λιμνοθάλασσα απευθύνονται και σε μαθητές προσχολικής αγωγής, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και είναι προσαρμοσμένες στις ηλικιακές ομάδες των μαθητών.
Υπεύθυνος προγράμματος: Γιώργος Μανέας 27230 23046, 6981-174509, φαξ: 210-8228704, 27230 23046, e-mail: gialova@ornithologiki.gr.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 16/02/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου