Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Παίζοντας με τη νομιμότητα, κοροϊδεύοντας την ηθική


Με το άρθρο μου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ελευθερία“ στις 25-7-2012 έθιξα τρία παραδείγματα, με επίκεντρο τον Δήμο Πύλου-Νέστορος προκειμένου να αποδείξω ότι η κρίση, που ταλανίζει την κοινωνία μας δεν είναι οικονομική, αλλά προεχόντως ηθική και συγχρόνως κρίση νομιμοποίησης των δημοκρατικών θεσμών, που χρησιμοποιούνται όχι ως εφαλτήρια ηθικού παραδείγματος και προσφοράς, αλλά ως μηχανισμοί νομής και απόλαυσης της όποιας εξουσίας. Επισημαίνω, ότι το άρθρο μου αποτελούσε δημόσια κριτική στο δήμαρχο Πύλου-Νέστορος και μόνον. Εκτοτε το νερό κύλησε στο αυλάκι.
Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος προτίμησε τη σιωπή. Οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας αρθρογράφησαν σχετικώς με την πρόσληψη στηΔημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Πύλου του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου. Τέλος, ο ανωτέρω προσληφθείς πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου προσπάθησε φιλοτίμως, πλην ματαίως, να απαντήσει στην μείζονα αντιπολίτευση, με άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας στις 17-8-2012.
Η απάντηση του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου ατυχώς τιτλοφορείται «περί νομιμότητας και ηθικής», καθώς στις δημοκρατικές κοινωνίες δεν υπάρχει νομιμότητα χωρίς ηθική, ούτε είναι ανεκτή ηθική χωρίς νομιμότητα. Αλλωστε, οι εξαιρέσεις δεν επιβεβαιώνουν πάντοτε τον κανόνα, καθώς αυτός που έχει την μύγα μπορεί και να μην μυγιάζεται καθόλου. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου μάλλον εκθέτει περισσότερο την δημοτική του παράταξη και θα πρέπει να ασκηθεί στην σιωπή, όπως έπραξε ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος. Αν παρά ταύτα επιμένει να αρθρώνει δημόσιο λόγο πρέπει να μην λησμονεί ότι η τοπική κοινωνία δεν ανέχεται το σόφισμα της διάκρισης του νόμιμου από το ηθικό. Επίσης, πρέπει να απαντήσει ευθέως σε εύλογα ερωτήματα. Μπορεί οποιοσδήποτε αιρετός της αυτοδιοίκησης, χρησιμοποιώντας ή λησμονώντας την ιδιότητά του, να προσλαμβάνεται σε δημοτική επιχείρηση του δήμου, στον οποίο είναι αιρετός; Ποιον έχει προϊστάμενο αυτός ο αιρετός, τον εαυτό του ή μήπως τον ομόδοξό του αιρετό πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης ή μήπως τον διευθυντή της; Ποιες είναι οι σχέσεις του με το λοιπό προσωπικό της δημοτικής επιχείρησης; Πότε εργάζεται, υπό ποιες συνθήκες και με ποιο ωράριο ο προσληφθείς αιρετός; Ποιο είναι το παράδειγμα που εκπέμπει δημοσίως η πρακτική του; Είναι πρόδηλο ότι οι απαντήσεις αυτές είναι απαντημένες στην συνείδηση της τοπικής κοινωνίας. Δυστυχώς, η δημοσιευθείσα απάντηση του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου είναι ένα ακόμη παράδειγμα του κρυφτού, ενός παιχνιδιού, που δεν το παίζουν μόνον τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι. Απλώς, οι μεγάλοι δεν το παίζουν με αθωότητα, καθώς όταν είναι και αιρετοί δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τη νομιμότητα, λησμονώντας την ηθική, αφού παίζοντας με τη νομιμότητα στην ουσία κοροϊδεύουν την ηθική.
Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία.
Παναγιώτης Γιαννόπουλος
Δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πύλου-Νέστορος

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/08/2012

Φίλε Παναγιώτη,
 έχω την εντύπωση πως όλη η ιστορία βρίσκεται στο γεγονός ότι το πρώτο δημοσίευμά σου το υπογράφεις απλά σαν δικηγόρος ενώ στο δεύτερο έχεις προσθέσει και τη νέα σου ιδιότητα - Δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πύλου-Νέστορος -. Διαπίστωση που εμένα με κάνει να πιστεύω ότι έψαχνες - και βρήκες ένα θέμα που κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει - για να κάνεις "εκκωφαντική" την είσοδό σου στο δημοτικό συμβούλιο. "Περσινά, ξινά σταφύλια", που δήθεν τ' ανακαλύψαμε τώρα για να πούμε κάτι και να κάνουμε "αισθητή" την παρουσία μας. 

Κώστας....

15 σχόλια:

  1. ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    ΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΜΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ
    ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ

    ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΗΝΑ ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΟΛΑ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΜΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

    ΠΟΛΛΟΙ ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΓΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αστοχο κατά τη γνώμη μου το σχολιό σου Κώστα.Επειδή όλοι γνωρίζουμε τον Παναγιώτη δεν νομίζω πως έχει ανάγκη την δημοσίευση ενός κειμένου στον τοπικό τύπο για να κάνει πομπώδη είσοδο στο Δημοτικό συμβούλιο.Η ιδιοτητά του,σαν δικηγόρος και εν γένει η γενικότερη μορφωσή του καταμαρτυρούν το αληθές.Τώρα όσον αφορά το περιεχόμενο του άρθρου του και περί ηθικής έχω νζ πω τούτο.Για κάποιους η λέξη ηθική ήταν ,είναι και θα είναι άγνωστη λέξη.Οταν λοιπόν χρησιμοποιούμε την νομιμότητα σαν φερετζέ της ηθικής τα λόγια είναι περιττά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. - Η αναφορά μου σε "περσινά ξινά σταφύλια" δεν σου λέει κάτι εσένα; Η υπόθεση δεν είναι σημερινή. Επομένως έχω δικαίωμα να εκλάβω την ανακίνηση του θέματος αυτή τη στιγμή όπως εγώ νομίζω.
    - Θα σταθώ και στην αναφορά του ανώνυμου. Αν θεωρούν πως υπάρχει νομικό πρόβλημα ας πάνε στον εισαγγελέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΥΡΙΕ "ΠΡΟΕΔΡΕ-ΣΟΥΛΑΤΣΑΔΟΡΕ" ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΑΣ??? ΤΟΣΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΒΛΕΠΩ ΑΛΛΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΜΙΑ. ΕΡΓΑΖΕΣΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑ Η ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ 6 ΜΙΝΕΣ ΤΩΡΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λοιπόν,επειδή κάποιοι παίζετε κρυφτούλι με τις λέξεις και σφυρίζετε αδιάφορα,θα σας κάνω μια ερώτηση ευθέως και παρακαλώ να απαντήσετε,πολύ δε περισσότερο ο Κώστας.Συμφωνείτε η όχι με την πρόσληψη του προέδρου στην ΔΕΥΑ ΠΥΛΟΥ,ασχέτως νομιμότητας η μη αυτής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν διαφωνήσω με την πρόσληψη του προέδρου θα διαφωνήσω και με όλες τις νόμιμες προσλήψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και του Πλύδωρα η κόρη με νόμιμες διαδικασίες διορίστηκε στη βουλή.Αν μιλάμε για τέτοιου είδους νομιμότητες,άστα να πάνε.Μην τα σκαλίζουμε γιατί τα σ..... βρωμάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απλώς, δεν είναι μόνο η κόρη του Πολύδωρα αλλά αυτή σε βολεύει να επικαλεστείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κώστα για εξήγησε το παραπάνω που λες πιο αναλυτικά το ( αν διαφωνήσω με την πρόσληψη του προέδρου θα διαφωνήσω και με όλες τις νόμιμες προσλήψεις). Και για όλα αυτά που γράφονται δεν απαντάει κανένας στο ότι υπάρχει ένας υπάλληλος με ειδικότητα εργάτη που δουλεύει στο γραφείο, η ας πάνε όλοι να δουλεύουν στο γραφείο και ας έχουν άλλοι ειδικότητα η να απασχολείτε ο καθένας στο αντικείμενο του. Το αν το λένε Μήτσο, Τάσο, Γιώργο η όπως αλλιώς θέλεις τον περισσότερο κόσμο δεν πρέπει να τον απασχολεί αν τα χαρτιά του είναι εντάξει. Το Θέμα είναι ένα τον πήρανε για άλλο στα χαρτιά και κάνει κάτι άλλο είναι έτσι; αν όχι κάποιος που γνωρίζει καλύτερα ας βγει να πει πως έχουν τα πράγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπάρχουν και τα δικαστήρια. Αν νομίζουν ότι υπάρχει κάτι εκτός νομιμότητας ας προχωρήσουν.
    Δεν θα απαντήσω ξανά σε σχόλια για το συγκεκριμένο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. H απαντησή σου στο σχολιο μου δείχνει ότι είσαι κολλημένος με την...........μπάλα.Αντε και σ ανώτερα.Τελικά θα το σκεφτώ πολύ αν ξανασχολιάσω στο συγκεκριμένο BLOG.Οπου σου ζητήθηκε να απαντήσεις με σοβαρότητα έκανες τον κινέζο.Κρίμα γιατί αλλιώς σε είχα εκτιμήσει.ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

    ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΔΥΟ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΗΘΙΚΗ ΣΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΣΟ.

    ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΔΥΟ
    ΔΥΟ (ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΧΙΩΤΕΣ) Ο ΕΝΑΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΕΝΩ ΠΑΛΙΑ ΜΕΤΡΟΥΣΕ ΕΝΑΣ

    ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επιτελους θα απαντησει καποιος στα ερωτιματα... εργαζεται αυτος ο ανθρωπος στην ΔΕΥΑ? Σε ποιον τομεα? Ποια ειναι η ειδικοτητα του? Ποιο ειναι το ωραριο του στην επιχειρηση? Δεν βλεπω απαντησεις και αυτο κατι μου λεει......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΡΕ ΝΕΣΤΩΡΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙΣ ΗΣΥΧΟΥΣ; ΠΟΛΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ.
    ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ; ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ. ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.ΕΣΥ ΘΕΛΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΑΡΕΣΕΙ ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμε συγχωρήσαι γιατί χαμπάρι δεν έχεις πάρει.Διάβασε πρώτα το άρθρο ,μετά τα σχόλια και ίσως καταλάβεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή