Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Εκδηλώσεις, ημερίδες, έκθεση τοπικών προϊόντων, γευσιγνωσία στην Εβδομάδα Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη, στο Δήμο Πύλου-Νέστορος.


Από 22 έως 25 Αυγούστου εκπρόσωποι των χωρών της Μεσογείου θα συναντηθούν στην Κορώνη με στόχο τη διάδοση και προώθηση των προϊόντων της Μεσογειακής Διατροφής καθώς και την ενίσχυση και διερεύνηση νέων αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Για την καλύτερη επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου οι εκπρόσωποι των τεσσάρων  χωρών αποφασίζουν και υλοποιούν σχέδιο κοινών δράσεων στα πλαίσια του οποίου εντάσσεται και η Εβδομάδα Μεσογειακής Διατροφής.

Η Κορώνη έχει επιλεχθεί ως η Εμβληματική Κοινότητα της Ελλάδας επειδή συνδυάζει αρμονικά το τρίπτυχο διατροφής-παράδοσης-ιστορίας. Είναι μια περιοχή πλούσια σε αγροτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, οι φημισμένες κορωναίικης ποικιλίας ελιές, το κρασί, οι σταφίδες, τα σύκα, η μεγάλη ποικιλία χορταρικών, βοτάνων και αρωματικών φυτών, που σε συνδυασμό με τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας, που έχει περάσει από γενιά σε γενιά, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής συγκροτούν ένα υπόδειγμα τοπικής κοινωνίας όπου η μεσογειακή δίαιτα και ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος παραμένουν στην καθημερινότητα των κατοίκων της.


Η απόφαση της Unesco να εντάξει τη Μεσογειακή Διατροφή στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας προσέδωσε στο συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Στόχος των τεσσάρων Εμβληματικών Κοινοτήτων  της Soria, του Cilento, του Chefchaouen και της Κορώνης είναι να προστατεύσουν τη Μεσογειακή Διατροφή από τον κίνδυνο διάβρωσης εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Στη διάρκεια της Εβδομάδας Μεσογειακής Διατροφής θα πραγματοποιηθεί διήμερη Ημερίδα «Πολιτισμός της Ελιάς και της Αμπέλου: Συμβολή, προοπτικές και δίκτυο πόλεων». Την Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012 χαιρετισμούς θα απευθύνει ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης, εκπρόσωπος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκπρόσωπος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπρόσωπος από την Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς επίσης ο Διαχειριστής του ΕΟΟΣ Marco Polo System, κ. Pietrangello Petteno. Στην  ημερίδα θα λάβουν μέρος με εισηγήσεις- τοποθετήσεις υπηρεσιακός παράγοντας από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, υπηρεσιακός παράγοντας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο κ. Enrico Lupi, Πρόεδρος του Δικτύου Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων της Μεσογείου(RECOMED). 
Επίσης, ο Σωτήρης Μπόλης, Σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης και ο Μαρίνος Μπερέτσος, Διευθύνων Σύμβουλος Αναπτυξιακής Πάρνωνα θα παρουσιάσουν τις τοπικές δικτυώσεις και συνεργασίες στο Δήμο Πύλου-Νέστορος και το δίκτυο «Προϊόντα Ελλήνων εκλεκτά».

Την Παρασκευή 24 Αυγούστου η Ημερίδα θα ολοκληρωθεί με την Τρίτη ενότητα, η οποία θα επικεντρωθεί στους τρόπους διάδοσης της Μεσογειακής Διατροφής στις Αφρικανικές Χώρες. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κος Γεώργιος Μέργος, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Ανάπτυξης κος Σωτήριος Μουσούρης, o Προέδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κος Δημήτρης Μανιατάκης, η κα. Βίκυ Πανταζοπούλου, Επίτιμη Πρόξενος της Κένυα στην Ελλάδα, Επιχειρηματίας και ο κ. Δημήτρης Μανιάτης, Τουριστικός Επιχειρηματίας. 
Την ίδια ημέρα οι εκπρόσωποι των Εμβληματικών Κοινοτήτων θα πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν τη μέχρι τώρα πορεία των δράσεων και να σχεδιάσουν τις μελλοντικές τους ενέργειες. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης, Ο Δήμαρχος της Pollica κ. Stefano Pisani, ο Πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου του Cilento κ. Amilcare Troiano και ο Εκπρόσωπος του Chefchaouen κ. Mohamed Ben Imran.

Το Σάββατο 25 Αυγούστου στην πλατεία του μόλου της Κορώνης θα γίνει η τελετή ονοματοθεσίας των δρόμων, όπως έχει οριστεί και αποφασιστεί από τους εκπροσώπους των τεσσάρων Εμβληματικών Κοινοτήτων, καθώς επίσης η βράβευση και ο ορισμός του νεαρού Πρέσβη της Μεσογειακής Διατροφής, ο οποίος προέκυψε ύστερα από διαγωνισμό έκθεσης των μαθητών της δεύτερης και τρίτης τάξης του Γυμνασίου Κορώνης.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη γιορτή στην πλατεία του Δημαρχείου Κορώνης όπου θα γίνει έκθεση τοπικών προϊόντων, γευσιγνωσία και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής.

Παράλληλα, όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων και συγκεκριμένα από την Τετάρτη 22 Αυγούστου έως το Σάββατο 25 Αυγούστου θα φιλοξενούνται στο Μανιατάκειον Ίδρυμα δυο εκθέσεις. Η μια έκθεση αφορά έργα ζωγραφικής των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνης, με θέμα τις αγροτικές ασχολίες της περιοχής και η δεύτερη προβολή καλλιτεχνικών φωτογραφιών με θέμα την ελιά, από το Πολιτιστικό Ίδρυμα «Οι δρόμοι της Ελιάς».

Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.

Επίσης από την Κύπρο, θα παρευρεθούν ο Κοινοτάρχης του Αγρού κ. Μιχάλης Κωνσταντινίδης και μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου, ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας των Εμβληματικών Κοινοτήτων της Μεσογειακής Διατροφής. Η Κοινότητα του Αγρού έχει ήδη προταθεί να ενταχθεί στο δίκτυο των Εμβληματικών Κοινοτήτων στα πλαίσια της διεύρυνσης που ήδη δρομολογείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου