Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Συγγνώμη Καρνέση για Παραδείσια-Τσακώνα ΑΡΧΕΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΜΗΝΑ Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΠΟΛΗΞΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΜΒΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ


Από αναβολή σε αναβολή πάει η παράδοση του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα, με το διευθυντή του υπουργείου Υποδομών Γιάννη Καρνέση, ο οποίος χθες βρέθηκε στην Καλαμάτα, να ζητά συγγνώμη από τους Μεσσήνιους για την καθυστέρηση, να αρνείται αυτή τη φορά να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία και να περιορίζεται στη δήλωση ότι θα δοθεί τον επόμενο μήνα.
Σε σύσκεψη στο Διοικητήριο, ο κ. Καρνέσης είπε ότι η δυτική απόληξη του δρόμου από τη Θουρία θα δοθεί στην κυκλοφορία όταν λυθούν όλες οι εκκρεμότητες, κάτι που προσδιόρισε χρονικά στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τότε προσδιόρισε να δοθεί στην κυκλοφορία και ο κόμβος της Κυπαρισσίας.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε ζητήματα του περιμετρικού, αλλά και στα διόδια, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου διαμήνυσε ότι η Περιφέρεια δεν υποχωρεί σε τίποτα από όσα έχει ορίσει.


Κόμβοι - παράδρομοι
Αναφερόμενος στον κόμβο της Κυπαρισσίας, ο κ. Καρνέσης είπε ότι οι εργασίες σύνδεσής του με την εθνική οδό Καλού Νερού – Τσακώνας περιλαμβάνονταν στο έργο της Ολυμπίας Οδού. Μετά το σταμάτημα της Ολυμπίας Οδού, προτάθηκε στο υπουργείο να κατασκευασθεί από τον Μορέα, ώστε να λειτουργήσει προσωρινά ο κόμβος. Οι δε εργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και αν δεν υπήρχε η διακοπή στο εργοτάξιο λόγω Δεκαπενταύγουστου, θα είχε δοθεί στην κυκλοφορία. Πλέον απομένουν ελάχιστες εργασίες ασφαλτικών στο σημείο της σύνδεσης με την υφιστάμενη εθνική οδό, οι οποίες θα τελειώσουν στο επόμενο δεκαήμερο. Αρχές Σεπτεμβρίου ο κόμβος της Κυπαρισσίας θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία.
Όσο για τη δυτική απόληξη του αυτοκινητόδρομου από τη Θουρία στο δρόμο της Μεσσήνης, ο κ. Καρνέσης τόνισε πως αιτία καθυστέρησης ήταν η ανεπίτρεπτη – όπως τη χαρακτήρισε - καθυστέρηση στην αποβολή ιδιοκτήτη που αρνούνταν να παραδώσει ένα χέρσο κομμάτι. Συμπλήρωσε δε ότι και σε αυτό το τμήμα οι εργασίες έχουν προχωρήσει και θα είχαν ολοκληρωθεί, αν δεν υπήρχε η διακοπή το Δεκαπενταύγουστο.
Για το ίδιο τμήμα, σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος κατασκευής προσβάσεων για τους παρόδιους ιδιοκτήτες. Ό,τι αποφασισθεί, όπως είπε, θα υλοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα γίνουν οι εργασίες που απομένουν και θα δοθεί στην κυκλοφορία, ώστε να αποσυμφορηθεί κυκλοφοριακά η περιοχή. Αυτό υπολογίζεται αρχές Σεπτεμβρίου. 
Παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μικρομάνης, Χάρης Κουτσουρόπουλος, έθιξε το θέμα του παράδρομου από τον ποταμό Άρι, τονίζοντας ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες που έχουν αποκλεισθεί από τις περιουσίες τους εδώ και καιρό, ενώ υπάρχει ζήτημα πυρασφάλειας για ορισμένες περιοχές, τις οποίες δεν μπορεί να προσεγγίσει κανένα όχημα. Επίσης, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τον ΓΟΕΒ.
Συνεχίζοντας ο κ. Καρνέσης είπε ότι η δυτική απόληξη δε θα παραδοθεί αν δε λυθούν όλα τα προβλήματα, ενώ για το ζήτημα των παράπλευρων είπε πως, όσον αφορά πολύ μικρές εκτάσεις, για τις οποίες πιθανόν χρειασθεί απαλλοτρίωση, οι κάτοικοι μπορούν να τις παραχωρήσουν για να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση και να πάρουν τα χρήματα λίγο αργότερα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι για όσες ιδιοκτησίες υπάρχει πρόσβαση από μία δίοδο, δε θα δημιουργηθεί άλλη.
Από τη Δευτέρα ξεκινά και πάλι η λειτουργία του εργοταξίου και, όπως είπε, την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τη δυτική απόληξη.

Παραδείσια – Τσακώνα
Αναφορικά με το πολύπαθο τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα, ο κ. Καρνέσης αρνήθηκε αυτή τη φορά να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία και περιορίσθηκε να πει ότι θα παραδοθεί σύντομα, μέσα στο Σεπτέμβριο, ενώ ζήτησε συγγνώμη από τους Μεσσήνιους για τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου. Παρά ταύτα, πρόσθεσε ότι γι’ αυτό έχουν ευθύνες όλοι.
Για το έργο, παρατήρησε ότι έχουν απομείνει ελάχιστες εργασίες που αφορούν στην παράκαμψη και οι οποίες ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες. Αναφορά έκανε και στη γέφυρα Τ4, χαρακτηρίζοντάς την τη δεύτερη πιο σύνθετη στην Ελλάδα μετά από εκείνη του Ρίου – Αντιρρίου. 
Αναφερθείς στην κατολίσθηση του δρόμου στο Δερβένι, ανέφερε ότι η υπηρεσία του βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής μέσω της σύμβασης παραχώρησης.
Για τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τον Μορέα, είπε ότι είναι περίπλοκο θέμα. Όσο για το ζήτημα που έχει προκύψει στην περιοχή του Πηδήματος, σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στις 2/10/2012.

Περιμετρικός - διόδια
Μιλώντας για τον περιμετρικό δρόμο, ο κ. Καρνέσης είπε ότι το έργο τέθηκε δύο φορές σε διαβούλευση και έγινε προσπάθεια να ικανοποιηθούν όσες ενστάσεις ήταν δυνατόν, για να προσθέσει: «Από εδώ και πέρα, πρέπει να είμαστε φειδωλοί σε όσα ζητάμε και κάνουμε, διότι δεν έχουμε οικονομική δυνατότητα να ικανοποιήσουμε άλλα αιτήματα». Μάλιστα, είπε πως για ό,τι επιπλέον ζητείται τα χρήματα αντλώνται από εθνικούς πόρους, τα οποία είναι λίγα.
Επίσης, ανέφερε ότι στην περιοχή του Καρέλια δεν μπορεί να προβλεφθεί και τρίτη γέφυρα, υποστηρίζοντας πως το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να κατασκευασθεί μια πεζογέφυρα.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Π. Αλευράς έθεσε το ζήτημα των πλευρικών διοδίων και ο κ. Καρνέσης απάντησε πως βάσει της σύμβασης απαγορεύεται η εγκατάσταση διοδίων από τον κόμβο Καρέλια και εντεύθεν. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι κάθε ευρώ που εισπράττεται από τα διόδια από την Κόρινθο και κάτω χρησιμοποιείται μόνο για την κατασκευή του έργου σε Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη  και πως, αν οι δανείστριες τράπεζες δουν να μειώνονται τα έσοδα των διοδίων, διακυβεύεται η πορεία του έργου.

Εξάψαλμος Νικολάκου
Κλείνοντας τη συνάντηση η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, επιτέθηκε στον κ. Καρνέση, λέγοντάς του ότι η Περιφέρεια σε καμία περίπτωση δε θέλει να περάσει στον κόσμο το μήνυμα ότι γίνεται χάρη που ολοκληρώνεται ο δρόμος. Ζήτησε θετικές απαντήσεις και όχι «θα δούμε», τονίζοντας ότι δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως χάρη η κατασκευή 11 χλμ. σε διάστημα 21 ετών και με κόστος 300 εκατ. ευρώ.
Επίσης, επισήμανε ότι η Περιφέρεια δεν υποχωρεί βήμα, σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών από τον Μορέα και την πρόσβαση στις ιδιοκτησίες, ενώ δεν έχει αλλάξει άποψη και για το θέμα των διοδίων.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι ο περιφερειάρχης θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με όλα τα εμπλεκόμενα σε θέματα της Πελοποννήσου υπουργεία, ενώ ζήτησε από τον κ. Καρνέση να ορίσει συνάντηση στην Τρίπολη για όλα τα ζητήματα. 

Της Βίκυς Βετουλάκη "ΘΑΡΡΟΣ" 23/08/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου