Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Συνάντηση Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη Σημαντικός προορισμός η Αφρική για ελληνικά προϊόντα & επενδύσεις


Αν και η γενικότερη αντίληψη που υπάρχει για την Αφρική είναι πως πρόκειται για μια ήπειρο όπου ο λαός υποφέρει από τη φτώχεια και όχι μόνο, στην εκδήλωση που έλαβε χώρα προχθές βράδυ στην Κορώνη, παρουσιάστηκε μια άλλη πτυχή. Όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές, η αφρικανική ήπειρος βρίσκεται σε οικονομική απογείωση, με μια νέα αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη που «διψάει» για κατανάλωση, άρα μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό προορισμό για τα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα και τους Έλληνες επενδυτές. 
Η συνάντηση με τίτλο «Μεσογειακή Διατροφή στις αφρικανικές χώρες» έγινε στο προαύλιο της Ελεήστριας, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μεσογειακής Διατροφής που ολοκληρώθηκε χθες στην Κορώνη. 
Σημειώνεται ότι η Κορώνη έχει ανακηρυχθεί από την Unesco εμβληματική κοινότητα στην αναγνώριση της Μεσογειακής Διατροφής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, μαζί με τη Σορία της Ισπανίας, το Σιλέντο της Ιταλίας και τη Σέφσαουεν του Μαρόκου. 

«Η Αφρική παραμένει ένας μεγάλος άγνωστος για τους περισσότερους Έλληνες επιχειρηματίες» ανέφερε ο Δημήτρης Μανιατάκης, γεν. γραμματέας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, που διοργάνωσε τη βραδιά, σε συνεργασία με το Μανιατάκειο Ίδρυμα και το Δήμο Πύλου - Νέστορος. «Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς, δείχνουν ότι, παρά την παγκόσμια οικονομική ύφεση, οι επιδόσεις των αφρικανικών οικονομιών είναι εντυπωσιακές και οι ρυθμοί ανάπτυξης της μέσης αφρικανικής οικονομίας έχουν ξεπεράσει τις επιδόσεις της μέσης ασιατικής». 
Ο κ. Μανιατάκης πρόσθεσε ότι εάν οι ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν να επιβιώσουν, πρέπει να στραφούν σε νέες αγορές οργανωμένα. «Η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει ότι η μαύρη ήπειρος βρίσκεται στο στάδιο της οικονομικής απογείωσης» παρατήρησε και επισήμανε ότι αυτή η οικονομική ανάπτυξη έχει δημιουργήσει ήδη μια μεσαία τάξη 300 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι «διψούν» για καταναλωτικά αγαθά. «Οι επενδύσεις στην Αφρική έχουν το υψηλότερο ποσοστό απόδοσης στον κόσμο» συμπλήρωσε ο κ. Μανιατάκης.

Δημοκρατία και κινητά τηλέφωνα
Για την ανάπτυξη στις αφρικανικές χώρες μίλησε και ο πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Σωτήρης Μουσούρης. Σχολίασε ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπάρχει ειρήνη και δημοκρατία στην Αφρική, με εκλεγμένες κυβερνήσεις. Χαρακτήρισε τη Νότιο Αφρική παράδειγμα δημοκρατίας για την υπόλοιπη ήπειρο, ενώ αναφερόμενος στη μεσαία τάξη που δημιουργείται στις αφρικανικές χώρες, έφερε το εξής παράδειγμα: «Το 70% του Νιγηριανού πληθυσμού χρησιμοποιεί κινητά τηλέφωνα. Φυσικά, η μεσαία τάξη έχει και ανάγκες καταναλωτικές και εκεί μπαίνει το θέμα της Μεσογειακής Διατροφής. Έχουμε προϊόντα που μπορούμε να εξάγουμε, αλλά και να βοηθήσουμε τεχνολογικά για την ανάπτυξη, σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής που το κλίμα το επιτρέπει, προϊόντων που παράγουμε εμείς».
Στη σχέση Μεσογειακής Διατροφής - Τουρισμού αναφέρθηκε ο τουριστικός επιχειρηματίας Δημήτρης Μανιάτης, επίσης ομιλητής της εκδήλωσης. Επισήμανε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του παγκόσμιου τουρισμού, το 44% των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο θεωρεί το φαγητό ως ένα από τα πρωτεύοντα κριτήρια του τόπου που θα επισκεφθεί. «Δυστυχώς, στην Ελλάδα αυτό δεν έχει αναπτυχθεί» είπε και πρότεινε τη δημιουργία ενός δικτύου, μιας αλυσίδας που θα περιλαμβάνει την παραγωγή, τη βιομηχανία τροφίμων και τους επαγγελματίες εστίασης, οι οποίοι υπό την ομπρέλα ενός δυναμικού φορέα θα προωθήσουν συνεργαζόμενοι τη Μεσογειακή Διατροφή.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, καθηγητής Γιώργος Μέργος, ο οποίος σχολίασε ότι με τέτοιες εκδηλώσεις τονώνεται το ηθικό του κόσμου στην Ελλάδα, που αισθάνεται ότι υπάρχει ελπίδα, καθώς βλέπει ότι οι δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί είναι πολλές. 
Παρών στη βραδιά και ο πρέσβης της Νοτίου Αφρικής Sr. Makgelta, σημείωσε ότι η Αφρική έχει πάρει το δρόμο της ανάπτυξης, ενώ εξέφρασε τη συγκίνησή του που βρέθηκε στην πατρίδα του Γιώργου Μπίζου, του ανθρώπου ο οποίος έπαιξε μεγάλο ρόλο στη Νότιο Αφρική, ως δικηγόρος και φίλος του Νέλσονα Μαντέλα.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός, ενώ μίλησαν επίσης ο Σωτήρης Μπόλης, σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης με θέμα «Τοπικές Δικτυώσεις και Συνεργασίες στο Δήμο Πύλου-Νέστορος» και ο Μαρίνος Μπερέτσος, διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Πάρνωνα για τα «Προϊόντα Ελλήνων εκλεκτά. Ένα δίκτυο Δήμων των ποιοτικών προϊόντων της Ελλάδας».
Για μια εκδήλωση με μεγάλη βαρύτητα, όχι μόνο για το Δήμο του, αλλά για τη Μεσσηνία και την Ελλάδα, έκανε λόγο ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, χαιρετίζοντας τη συνάντηση, που συνεχίστηκε με μουσική και έκλεισε με δείπνο μεσογειακών γεύσεων.


Της Μαρίας Νίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου