Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Σύμφωνα με τα Υπουργεία Υγείας και Τουρισμού Η Μεσσηνία στα σχέδια για ιατρικό τουρισμό


Η περιοχή της Μεσσηνίας περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συνολικά 9 περιοχές της Ελλάδας στις οποίες θα επιχειρηθεί η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό των υπουργείων Τουρισμού και Υγείας. Εκτιμάται ότι τόσο οι τουριστικές υποδομές, της Costa Navarino -και άλλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων ή μονάδων στο νομό μας- αλλά και η λειτουργία στη Μεσσηνία εξειδικευμένων ιατρικών κέντρων, καθώς και η στήριξη του δημόσιου νοσοκομείου στην Καλαμάτα, αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την προώθηση του συγκεκριμένου σχεδίου.

Με επιφύλαξη, πάντως, υποδέχεται την πρωτοβουλία αυτή ο Δημήτρης Μανιάτης, πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Μεσσηνίας -δεδομένης, όπως λέει στην “Ε”, της κάκιστης οικονομικής συγκυρίας και της άσχημης εικόνας που πλέον διαχέουν για τη χώρα μας στο εξωτερικό, τα ξένα μέσα ενημέρωσης, αλλά και οι ίδιες οι κυβερνήσεις. “Το κομμάτι αυτό, του ιατρικού τουρισμού, είναι πολύ εξειδικευμένο. Ας προσπαθήσουμε πρώτα να φέρουμε τους τουρίστες που χάσαμε τα τελευταία χρόνια”, παρατηρεί. Υπάρχει προοπτική και δυνατότητες αναφέρουν με τη σειρά τους στην “Ε” ο Βασίλης Κατσίρης και ο Βασίλης Τριγκιλίδας, τα τουριστικά γραφεία των οποίων έχουν ήδη ενασχόληση με μορφές ιατρικού τουρισμού.
Από την πλευρά του, ο γιατρός Τάσος Πουλόπουλος, επιστημονικός διευθυντής της ιδιωτικής Μονάδας Χρονίως Αιμοκαθαιρόμενων “Μεσόγειος“, στη Μεσσήνη, λέει στην “Ε” ότι ενώ είχε δημιουργηθεί αυξητική τάση επισκεπτών, η κρίση τα δύο τελευταία χρόνια έχει πλέον προκαλέσει τάση συγκράτησης.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης -όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες- έχει υπάρξει συνάντηση μεταξύ των αρμόδιων υπουργών, Ολγας Κεφαλογιάννη και Ανδρέα Λυκουρέντζου αντίστοιχα, με σκοπό τη σύνταξη νομοσχεδίου, στο οποίο θα προβλέπεται η δημιουργία ξενοδοχείων υγείας, στη Μεσσηνία και άλλες 8 περιοχές της χώρας μας. Αμεσος στόχος είναι η σύσταση 4μελούς επιτροπής -με δύο μέλη από το κάθε υπουργείο- προκειμένου μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί οι κανονιστικές ρυθμίσεις.
Ο κύριος στόχος αυτής της συνεργασίας των δύο υπουργείων αφορά στη δημιουργία των αποκαλούμενων ‘’ξενοδοχείων υγείας‘’, τα οποία θα συνεργάζονται με δημόσια νοσοκομεία, ώστε οι επισκέπτες να συνδυάζουν ιατρικές εξετάσεις -ή και επεμβάσεις-με τις διακοπές τους. Πιθανοί επισκέπτες της χώρας μας, στο πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού, θα μπορούσαν να είναι -μεταξύ άλλων- νεφροπαθείς ή ασθενείς από ορθοπεδικές επεμβάσεις που χρειάζονται αποκατάσταση.
ΝΗΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Ο ιατρικός τουρισμός -στη Μεσσηνία και στη χώρα μας γενικότερα- βρίσκεται σε “νηπιακό στάδιο” σημειώνει, μιλώντας στην “Ε” ο Δημήτρης Μανιάτης, πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων του νομού μας. “Το αντικείμενο αυτό βρίσκεται ακόμα νηπιακό στάδιο, χρειάζεται υποδομές από τις οποίες πολύ λίγες υφίστανται. Στη Μεσσηνία, πάντως, με τα συγκεκριμένα κέντρα δεν έχουμε συνεργασία, αν και το έχουμε ζητήσει, προκειμένου να προγραμματίσουμε τις σχετικές κινήσεις. Ωστόσο, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, ο κορυφαίος παράγοντας εξακολουθεί να παραμένει η άμεση πρόσβαση, όχι με ανταποκρίσεις” λέει ο Δ. Μανιάτης.
Επιπρόσθετα παρατηρεί ότι με τη γενικότερη κακή οικονομική συγκυρία δεν δημιουργούνται προϋποθέσεις για να υπάρξει μια ανάδειξη του συγκεκριμένου είδους τουρισμού: “Το κομμάτι αυτό, του ιατρικού τουρισμού, είναι πολύ εξειδικευμένο. Ας προσπαθήσουμε πρώτα να φέρουμε τους τουρίστες που χάσαμε τα τελευταία χρόνια”, παρατηρεί, επισημαίνοντας ότι προέχει να αναστραφεί -μέσα από οργανωμένη, εθνική και διαχρονική προσπάθεια-το αρνητικό κλίμα και η άσχημη εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την χώρα μας, από μέσα ενημέρωσης αλλά και κυβερνήσεις του εξωτερικού, και μας έχει κοστίσει σε επισκεψιμότητα. “Το θέμα είναι εθνικής σημασίας, πρέπει να δοθεί βαρύτητα, μια εθνική επιτροπή πρέπει να αναλάβει το έργο, διακομματικά και διαχρονικά. Ηδη και η φετινή χρονιά ήταν κακή, ενώ το ίδιο περιμένουμε και για την επόμενη αν δεν γίνει από τώρα κάτι” καταλήγει.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Πιο αισιόδοξη είναι η προοπτική που δίνει, μιλώντας στην “Ε” ο Βασίλης Τριγκιλίδας, το τουριστικό γραφείο του οποίου έχει ενασχόληση με τον ιατρικό τουρισμό:
“Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, η μορφή αυτή τουρισμού μπορεί να αποδώσει ακόμα και χωρίς ιδιαίτερες επενδύσεις -πολύς κόσμος ήδη έρχεται από το εξωτερικό για οδοντιατρικές επεμβάσεις, οι οποίες κοστίζουν σημαντικά λιγότερο στη χώρα μας, και με τα χρήματα που εξοικονομεί κάνει και τις διακοπές του” δηλώνει, προσθέτοντας ότι ανάλογα προγράμματα υπάρχουν επίσης για αιμοκάθαρση και  φυσιοθεραπεία.
Ο Β. Τριγκιλίδας τονίζει, όμως παράλληλα, ότι χρειάζεται ακόμα περαιτέρω προβολή και προώθηση ώστε να αρχίσει ο ιατρικός τουρισμός να αποδίδει όπως αναμένεται, συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην επισκεψιμότητα της χώρας. Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κατσίρης -το τουριστικό γραφείο του οποίου επίσης ασχολείται με τον ιατρικό τουρισμό-αναφέρει ότι ουσιαστικά, όσον αφορά στη Μεσσηνία, ο όρος ιατρικός τουρισμός τείνει να υποδηλώνει τα μεγάλα, διεθνή, ιατρικά συνέδρια που διοργανώνονται στην περιοχή μας και ειδικότερα στην Costa Navarino.
“Στον συνεδριακό ιατρικό τουρισμό υπάρχει αυξητική τάση, δεδομένων και των υποδομών στην Costa Navarino, όπου κατά βάση φιλοξενούνται τα πολυπληθέστερα συνέδρια -ενώ άλλα, με πιο περιορισμένο αριθμό συμμετοχών διοργανώνονται και σε άλλα ξενοδοχεία της περιοχής μας” αναφέρει.

Αναφερόμενος πάντως στον τουρισμό υγείας, όπως λ.χ. οι υδροθεραπείες στον Καϊάφα, ο Β. Κατσίρης δηλώνει ότι πλέον δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη κίνηση, αφού -όπως λέει - υπολείπονται οι εγκαταστάσεις. Σε σχετικά καλό επίπεδο, σημειώνει καταλήγοντας, βρίσκεται επίσης και ο τουρισμός που συνδυάζεται με το σπα, αλλά κυρίως αυτός είναι εσωτερικός.
ΤΑΣΗ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ
Τάση συγκράτησης στην επισκεψιμότητα, ως προς τον ιατρικό τουρισμό στην περιοχή μας διαπιστώνει -μιλώντας στην “Ε”- ο γιατρός Τάσος Πουλόπουλος, επιστημονικός διευθυντής της ιδιωτικής Μονάδας Χρονίως Αιμοκαθαιρόμενων “Μεσόγειος“, στη Μεσσήνη.
“Οι αιμοκαθαιρόμενοι τουρίστες στο Κέντρο προέρχονται κυρίως από το εσωτερικό της χώρας, λίγοι είναι πλέον από το εξωτερικό -πιθανόν λόγω και του κλίματος που έχει διαμορφωθεί τα δύο τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση, υφίσταται σχετική μείωση” αναφέρει ο Τ. Πουλόπουλος. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει, “η τάση, τρία χρόνια πριν, έβαινε αυξανόμενη. Ομως η κρίση δημιούργησε πλέον μια τάση συγκράτησης από την πλευρά των ενδιαφερόμενων”.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/08/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου