Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ "ΚΑΦΕ ΣΙΝΕ" Αφιέρωμα στη μνήμη του Γιώργου Τσαγκάρη


Αφιέρωμα στη μνήμη του συνθέτη Γιώργου Τσαγκάρη με την συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από το θάνατό του θα γίνει την Κυριακή στις 9 μ.μ. στο ‘’Καφέ-Σινέ‘’. Ο Γιώργος Τσαγκάρης έφυγε στις 5 Αυγούστου 2008 στην Καλαμάτα, δέκα μήνες αφότου του είχε ανατεθεί η διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ της πόλης μας. Μια θέση που είχε αναλάβει έξι χρόνια μετά την απομάκρυνσή του από τη διεύθυνση του Τρίτου Προγράμματος. Ξεκίνησε με την μουσική που έγραψε για τον ‘’Παπαφλέσσα‘’ του Σπύρου Μελά, για το θεατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ηρώδειο το 1972.Και συνέχισε γράφοντας μουσικές και τραγούδια, κυρίως για θεατρικά αλλά και κινηματογραφικά έργα και χορευτικές παραστάσεις.Από αρχαία τραγωδία - κωμωδία και Σέξπιρ, μέχρι σύγχρονη ελληνική κωμωδία - συνολικά πάνω από τριακόσιες.
Ανάμεσά τους μουσικές για το μπαλέτο της Ραλλούς Μάνου, που παίχτηκαν στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, καθώς και σε πολλές χώρες.<< ...Μ‘ άρεσε η ελληνικότητά του...>>, γράφει η Μάνου στο βιβλίο της << Χορός..ου των ραδίων..ούσαν των τεχνών>> (Εκδ. Γνώση, 1987).
Είχε διαπρέψει και στον γραπτό λόγο ο Τσαγκάρης, με ποιητικές συλλογές και πεζά - ακόμα κι ένα ‘’Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής και Ορχηστικής‘’ (εκδ. Κάκτος). Στην εκδήλωση που οργανώνει η ‘’Εταιρεία Φίλων Γιώργου Τσαγκάρη‘’ και θα διεξαχθεί ‘’Καφέ-Σινέ‘’ (δρόμος προς Κορδία, Καλαμάτα) θα προβληθεί οπτικό υλικό από τη ζωή και το έργο του.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 03/08/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου