Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Δύο φωτιές πυροδοτούν την ανησυχία στη Μεταμόρφωση


Οσο τα στόματα μένουν κλειστά η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει στην περιοχή της Μεταμόρφωσης και αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει η διπλή φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι σε κοντινή απόσταση από το χωριό. 
Η πρώτη εστία εκδηλώθηκε κοντά στο γεφύρι που βρίσκεται μετά την διασταύρωση της Μεταξάδας, στο δρόμο Χώρας - Μεταμόρφωσης, η οποία λόγω του ισχυρού ανέμου άρχισε να παίρνει γρήγορα διαστάσεις και να απειλεί το χωριό. Μπροστά σε αυτό τα δεδομένο υπήρξε άμεση και μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής που έφτασε στο σημείο με 11 οχήματα και 23 άτομα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα 6 ατόμων. Επίσης από αέρος συνέδραμαν 2 Καναντέρ και 2 PZL. Αμεση ήταν και η κινητοποίηση με δύο οχήματα του Δήμου Πύλου - Νέστορος και με 2 οχήματα του Δήμου Μεσσήνης. 

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι την ώρα που όλες οι δυνάμεις είχαν επικεντρωθεί στο συγκεκριμένο μέτωπο που κατέστρεφε δασική και αγροτική έκταση κυρίως με ελιές, μια ακόμη εστία εκδηλώθηκε σε ακόμη πιο κοντινή απόσταση από το χωριό, με τους πυροσβέστες να λένε πως άναψε χωρίς να έχει αίτιο την πρώτη φωτιά.
Τελικά οι πυροσβέστες με συντονισμένες κινήσεις και με επικεφαλής το διοικητή της Π.Υ. Καλαμάτας Βασίλη Καπέλιο, κατάφεραν να γλυτώσουν το χωριό από τον κίνδυνο και οι καταστροφές περιορίστηκαν σε 30 περίπου στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.
Πάντως τόσο η χθεσινή φωτιά σε συνδυασμό με αυτήν που εκδηλώθηκε προχθές μεταξύ Μεταμόρφωσης και Μυρσινοχωρίου όσο και οι φωτιές που έχουν εκδηλωθεί όλο αυτό το διάστημα στην περιοχή σε συνδυασμό με άλλα φαινόμενα, μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλούν. Οι ίδιοι οι πυροσβέστες χαρακτηρίζουν τις φωτιές στην περιοχή συνηθισμένο φαινόμενο και λένε ότι υπάρχουν υποψίες για εμπρησμούς αλλά δυστυχώς η τοπική κοινωνία δεν βοηθά.
Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του αντιδημάρχου Πύλου - Νέστορος Γιώργου Μπαχούμα για την κατάσταση στην περιοχή: «Πραγματικά χθες (προχθές) σβήναμε μια φωτιά στα 2 χιλιόμετρα από το χωριό, σήμερα (χθες) νέα φωτιά απείλησε σπίτια. Η αλήθεια είναι ότι η φωτιά να καίει στα 20 και 50 μέτρα απόσταση πριν κάψει τα σπίτια, σημαίνει ότι συμβαίνει κάτι στο χωριό. Συμβαίνει κάτι και θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι ανακριτικές αρχές και ο εισαγγελέας. Ο κόσμος σίγουρα γνωρίζει, απλά φοβάται να μιλήσει. Σίγουρα είναι εμπρησμοί οι συνεχόμενες φωτιές και ειδικά η σημερινή που επέλεξαν και τον αέρα με κατεύθυνση το χωριό, δεν είναι τυχαίο. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος, εμείς προσπαθούμε με τα μέσα που έχουμε και αυτό που κάνουμε είναι να φυλάμε την περιοχή και όταν ξεκινήσει η φωτιά να την σβήνουμε. Ομως αυτό που έχει γίνει είναι απαράδεκτο και ο κόσμος είναι απελπισμένος»

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/08/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου