Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Κλείνουν και οι ΔΟΥ σε Κυπαρισσία και Πύλο


Προβλήματα σε χιλιάδες πολίτες του Δήμου Μεσσήνης πρόκειται να δημιουργήσει η ανακοίνωση της κατάργησης, από την 1η του ερχόμενου μήνα, της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) της περιοχής.
Μάλιστα, για το θέμα αυτό υπήρξε το προηγούμενο διάστημα και σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, στο οποίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ΔΟΥ Μεσσήνης εξυπηρετεί τουλάχιστον 30.000 δημότες του καλλικράτειου Δήμου, με έκταση περίπου 100 χιλιομέτρων (από τη μία άκρη έως την άλλη). Η κατάργηση της ΔΟΥ Μεσσήνης θα έχει περαιτέρω αρνητικές και αποτρεπτικές συνέπειες για την οικονομία μας και την περαιτέρω ανάπτυξη του Δήμου.


Επίσης, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πάμπολλων προβλημάτων στην τοπική κοινωνία, καθώς οι δημότες μας θα αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για την εξυπηρέτησή τους, ενώ θα δυσχεράνει τη θέση των συμπολιτών μας και ειδικότερα των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, όπως ΑμεΑ, ευπαθείς ομάδες.
Για τους παραπάνω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης εκφράζει την αντίρρησή του για την κατάργηση της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) Μεσσήνης». 
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω ή, καλύτερα, εις ώτα μη ακουόντων. Όπως είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ το «Θ» από τις αρχές Αυγούστου, σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού ενεργοποιεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επιχειρώντας την άμεση «αναστήλωση» των εσόδων του προϋπολογισμού.
Με βάση το σχέδιο, μέχρι το τέλος του έτους μια σειρά από εφορίες της χώρας κατεβάζουν «ρολά» και χιλιάδες υπάλληλοι των ΔΟΥ που καταργούνται ή συγχωνεύονται θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά με το φορολογικό έλεγχο και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, ενώ μέσω τραπεζών θα γίνονται σύντομα οι πληρωμές κάθε είδους φόρου και τέλους, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο προκειμένου να μπει οριστικό «λουκέτο» στα ταμεία των εφοριών και τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία των φορολογουμένων.
Το πρώτο μεγάλο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων ΔΟΥ θα προκύψει την 1η Οκτωβρίου, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα βάλει λουκέτο σε 50 εφορίες, μεταξύ των οποίων και της Μεσσήνης, σύμφωνα με το άρθρο 308 του Προεδρικού Διατάγματος 551/1988.
Ένα μήνα αργότερα, την 1η Νοεμβρίου, δηλαδή, κατεβάζουν ρολά 49 εφορίες, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με το παραπάνω Προεδρικό Διάταγμα, της Κυπαρισσίας (Κυπαρισσίας- Γαργαλιάνων- Φιλιατρών) και της Πύλου. Η ΔΟΥ υποδοχής θα είναι και πάλι αυτή της Καλαμάτας.
Η αρμοδιότητα παρακολούθησης και διεκπεραίωσης όλων των εκκρεμών υποθέσεων των οργανικών μονάδων των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, καθώς και η έκδοση των σχετικών πράξεων επιβολής φόρων ή προστίμων και λήψης μέτρων είσπραξης, περιέρχεται στις οργανικές μονάδες υποδοχής αυτών. Ο προϊστάμενος της οργανικής μονάδας στην οποία μεταφέρεται η αρμοδιότητα καθίσταται αρμόδιος για την έκδοση των καταλογιστικών πράξεων, την επίλυση των διαφορών, τη βεβαίωση και είσπραξη των φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων είσπραξης σε βάρος των οφειλετών και των περιουσιακών στοιχείων αυτών, ενώ είναι υπεύθυνος για το συντονισμό και τη διεκπεραίωση όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου.
Το σχέδιο, λοιπόν, του υπουργείου Οικονομικών για την αναδιάρθρωση των εφοριών προβλέπει σχέδιο «Καλλικράτη» στις ΔΟΥ, κάτι που αποτελεί εξάλλου και μνημονιακή δέσμευση. Βεβαίως, η υλοποίηση της παραπάνω απόφασης είναι λογικό να δημιουργήσει προβλήματα και στους κατοίκους των υπόλοιπων πόλεων του νομού όπου θα καταργηθούν οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, και στην εξυπηρέτηση υποθέσεών των.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη "ΘΑΡΡΟΣ" 22/09/2012

Συνεχίζω να πιστεύω πως η ΔΟΥ Πύλου δεν θα κλείσει. Όχι λόγω Σαμαρά αλλά γιατί εξυπηρετεί ένα μεγάλο όγκο συναλλασσομένων πολιτών.

Κώστας....

2 σχόλια:

  1. Ρωτησε ο πον.....ρος το Σαμαρα και τοθ ειπε δε θα κλεισει η Εφορια Πυλου!!!!!!!!!!



    Τωρα ΚΛΕΙΝΕΙ?????????



    Το πουλο*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ακριβώς γι αυτό το λόγο κλείνει η ΔΟΥ Πύλου .... επειδή "εξυπηρετεί" ..... κατάλαβες? ... μάλλον όχι! ....... τράβα να στο εξηγήσει ο Αντουάν ....... FUBAR .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή