Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2005 Ούτε το 2013 ο δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού

Ούτε το 2013 δε θα τελειώσει το πολύπαθο έργο της διάνοιξης του νέου δρόμου Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, μήκους 12 χιλιομέτρων, που ξεκίνησε το 2005. Το πιο σημαντικό έργο της Μεσσηνίας στο Γ’ ΚΠΣ, που έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2009, σύμφωνα με την παράταση που είχε εξασφαλίσει, αλλά σήμερα κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει.

Η εργολαβία διαλύθηκε με απόφαση της Περιφέρειας και οι εργασίες έχουν σταματήσει από τις 30 Ιουνίου του 2011. Κυριότερη αιτία το γεγονός των καθυστερήσεων και της προβληματικής υλοποίησής του, εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων. Ενώ το έργο είχε περάσει τον 5ο χρόνο κατασκευής του, οι απαλλοτριώσεις δεν είχαν ολοκληρωθεί σε 4 τουλάχιστον σημεία του, με αποτέλεσμα ο ανάδοχος να μην μπορεί να εργαστεί. Μετά από αρκετές αναβολές και αφού η εργολαβία διαλύθηκε, το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας όρισε τιμή μονάδας και το ελληνικό δημόσιο, η Περιφέρεια έχει προσφύγει στο Εφετείο για να πετύχει καλύτερες τιμές.
Δεκαέξι μήνες μετά τη διακοπή των εργασιών το έργο βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Ο ανάδοχος έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη και ζητεί κάποια εκατομμύρια ευρώ -γύρω στα 10- ως αποζημίωση, ενώ έχει σε εκκρεμότητα λογαριασμό 1,5 εκ. ευρώ για εργασίες που έχουν εκτελεστεί. Η Περιφέρεια, παρά τις διαβεβαιώσεις του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, δεν έχει προωθήσει τις διαδικασίες συνέχισης και ολοκλήρωσης του έργου. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις, αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο τομεακό του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών.
Το έργο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, μπορεί να ολοκληρωθεί σε 6 μήνες το πολύ, αν έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα των απαλλοτριώσεων. Σήμερα, ο δρόμος που έχει διανοιχθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του, είναι ξέφραγο αμπέλι και σ’ αυτόν μπαίνουν αυτοκίνητα με κίνδυνο ατυχήματος. Στο εργοτάξιο υπάρχουν μηχανήματα κι εγκαταστάσεις και χιλιάδες κυβικά αμμοχάλικου, που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, μετά τη διάλυση της εργολαβίας κι ενώ ο ανάδοχος διεκδικεί αποζημίωση. Να υπενθυμίσουμε ότι την αρμοδιότητα και την επίβλεψη του έργου δεν είχε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, αλλά η πρώην ΔΕΚΕ, σήμερα Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η Δυτική Μεσσηνία και όλος ο νομός περιμένουν την ευαισθητοποίηση της πολιτικής ηγεσία της Περιφέρειας, για να προχωρήσει, επιτέλους, και να ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο.     

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/10/2012   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου