Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ Γιορτάστηκε η επέτειος της ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Με τη δέουσα λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος στην Πύλο η επέτειος της ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το Σάββατο το πρωί, παρουσία πλήθους κόσμου. 
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Παναγιώτης Καράμπελας, ενώ παρέστησαν ακόμη οι βουλευτές Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Θανάσης Πετράκος, Δημήτρης Κουκούτσης, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Αλευράς, οι δήμαρχοι Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας και φυσικά ο οικοδεσπότης δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης. 

Οι εκδηλώσεις για την 185η επέτειο της ναυμαχίας του Ναβαρίνου ξεκίνησαν με την έπαρση των σημαιών της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, από τον κ. Καφαντάρη, παρουσία εκπροσώπων των πρεσβειών των τριών χωρών.  Στη συνέχεια τελέστηκε δοξολογία στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.
Στην πλατεία Τριών Ναυάρχων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων από τους επίσημους και εν συνεχεία εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον επίκουρο καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αθανάσιο Χρήστου, με θέμα «Η
ναυμαχία του Ναβαρίνου και η συμβολή της στο έπος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας». 
Λίγο μετά τις 11 το πρωί ξεκίνησε η παρέλαση, με τον κόσμο να χειροκροτεί θερμά τη
μαθητιώσα νεολαία της Πύλου, ενώ παρέλασαν και στρατιωτικά αγήματα. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία του Δήμου Πύλου - Νέστορος, εκπρόσωποι των πρεσβειών Γαλλίας, Ρωσίας και Αγγλίας μετέβησαν με πλωτά μέσα στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι όπου βρίσκονται τα μνημεία των πεσόντων. Εκεί τελέστηκαν επίσης επιμνημόσυνες δεήσεις και κατατέθηκαν στεφάνια.  Λίγο αργότερα ο Δήμος Πύλου - Νέστορος και η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρέθεσαν στους επισήμους δεξίωση στο κέντρο «Μηδέν», ενώ το απόγευμα παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κυριών Πύλου.   

¨ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/10/2012



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου