Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Ζητούσαν 1,5 εκατ. ευρώ για το μεσσηνιακό δαχτυλίδι

 Την πώληση του χρυσού δαχτυλιδιού - αρχαιολογικού ευρήματος από τη Μεσσηνία και συγκεκριμένα από την περιοχή της Θουρίας- διαπραγματεύονταν οι ληστές που είχαν κλέψει σημαντικά ευρήματα από το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, τον περασμένο Φλεβάρη.
Οι διαπραγματεύσεις με τον αστυνομικό της Ασφάλειας Πατρών, που παρουσιάστηκε σε μέλος της σπείρας ως υποψήφιος αγοραστής, ξεκίνησαν από 1,5 εκατ. ευρώ και κατέληξαν στο ποσό των 300.000. Τελικά προχθές συνελήφθησαν 3 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα. Πρόκειται για τρεις Ελληνες, ηλικίας 41, 50 και 36 ετών. Η Ασφάλεια Πατρών, μετά από έρευνες και αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών αναφορικά με την ύπαρξη ομάδας 5 τουλάχιστον ατόμων, που κατέχουν τα αφαιρεθέντα αρχαία αντικείμενα και αναζητούν αγοραστή για την πώλησή τους, ήρθε σε διαπραγματεύσεις με έναν από αυτούς.
Οπως ανακοινώθηκε χθες από την Αστυνομία, η σπάνια για τη χώρα πολιτιστική κληρονομιά, που είχε αφαιρεθεί στις 17 Φεβρουαρίου από τις προθήκες του μουσείου, θα βρεθεί και πάλι στο «σπίτι» της. Επρόκειτο για αντικείμενα από το Ιερό της Ολυμπίας, τα οποία χρονολογούνται από την γεωμετρική μέχρι την κλασική εποχή. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα βρέθηκαν και μέσα στην εβδομάδα θα ξαναβρούν τη θέση τους στις προθήκες του μουσείου, συγχρόνως με τη λειτουργία της ψηφιακής έκθεσης για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξενείται στον ίδιο χώρο.
Το συγκεκριμένο δαχτυλίδι που είχε βρεθεί στη Θουρία, μέχρι το 2004 φυλασσόταν στο Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας. Οπως είχε δηλώσει παλαιότερα στην “Ε” η πρώην διευθύντρια της ΛΗ’ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Ξένη Αραπογιάννη “ήταν ένας χρυσός σφραγιδοδακτύλιος που είχε βρεθεί στις ανασκαφές των μυκηναϊκών τάφων της Θουρίας τη δεκαετία του ’80. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα εκθέματα του μουσείου καθώς είχε μια μοναδική παράσταση ταυροκαθαψίων -δηλαδή παράσταση ανδρών που παλεύουν με ταύρους. Επειδή το συγκεκριμένο μουσείο είναι της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων θεωρήθηκε ότι συνδέεται άμεσα με τους αγώνες και μεταφέρθηκε εκεί το 2004 από το Μπενάκειο Μουσείο της Καλαμάτας».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/11/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου