Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Οδύνη στην Κορώνη για τη «αποτέφρωση» του Αγίου Χαραλάμπους


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αισθήματα οδύνης προκάλεσε τους Κορωναίους το άκουσμα ότι ο ιστορικός ναός του Αγίους Χαραλάμπους, στο ενετικό κάστρο, έγινε παρανάλωμα του πυρός. Παρά τις προσπάθειες της πυροσβεστικής και των κατοίκων της Κορώνης ο ναός του Αγίου  Χαραλάμπους παραδόθηκε στις καταστροφικές φλόγες και τα μόνα που σώθηκαν είναι τα τέσσερα ντουβάρια και το τσιμεντένιο τέμπλο.

Η εκκλησία έχει ιστορία πολλών αιώνων και σύμφωνα με τον λαογράφο Παναγιώτη  Κουτσούκο, οι Ενετοί έκτισαν πάνω στις βάσεις του αρχαίου ναού του Δρύοπος μεγαλοπρεπή ναό αφιερωμένο στον Άγιο Ρωκ ενώ στην βορειοδυτική γωνία του ναού έκτισαν βίγλα (στρατιωτικό παρατηρητήριο).
Στον γυναικωνίτη του ναού είναι εντοιχισμένη ενεπίγραφη μαρμάρινη πλάκα στην Λατινική γλώσσα.
Η πλάκα, που ευτυχώς διεσώθηκε από την πυρκαγιά, αναφέρει ότι η εκκλησία είναι αφιερωμένη από τα Ενετικά στρατεύματα της Κορώνης στον Άγιο Ρωκ διότι έσωσε την πόλη από την πανώλη που είχε πέσει στην πόλη από το 1689 έως το 1698.
Αργότερα ήρθε η σειρά των Τούρκων που μετέβαλαν τον ναό σε τζαμί και την βίγλα σε μιναρέ.

Το 1828 το τζαμί μετεβλήθη σε ναό του Αγίου Χαραλάμπους και ο μιναρές σε κωδωνοστάσιο.
Σύμφωνα με χρονικογράφο της εποχής «στις 21 Οκτωβρίου το 1828 ημέρα Κυριακή, ο Επίσκοπος Ανδρούσης, Ιωσήφ, εγκαινίασε εις επίσημον τελετή ένα Κεντρικό Τζαμί, αποκαθιστώντας αυτό εις Ναόν τον Αγίου Χαραλάμπους, παρακολουθούντων πάντων των Γάλλων αξιωματικών, ως και των Ελλήνων τοιούτων.  Επίσης, παρακολουθεί ο στρατός και ο λαός. Ερρίφθησαν πάλι 3 τυφεκισμοί και 21 κανιοβολισμοί. Η πόλις και το φρούριον εσείουτο από την έξαλλον χαραί των κατοίκων εκ της Ελθούσης Ελευθερίας» .
Σήμερα τον καμένο ναό επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει έλεγχος από μηχανικούς για να διαπιστωθεί η στατικότητα του κτιρίου ενώ, σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία, προτίθεται να δημιουργήσει λυόμενο ναό εωσότου αποκατασταθεί ο κατεστραμμένος ιστορικός ναός.

Πέτρος Τσώνης "KALAMATA JOURNAL" 26/11/2012

2 σχόλια:

  1. EINAI ΔΥΝΑΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΦΕΤΗΕΙ ΣΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ.

    ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΔΕΝ ΣΥΝΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΛΑΘΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δωστε του κανα χαρτομαντηλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή