Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣ Στο “Μορέα” και το Πύργος - Τσακώνα


Την αποδέσμευση του δρόμου Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα από την Ολυμπία Οδό, και την κατασκευή του από την κοινοπραξία “Μορέας”, προτείνει το Επιμελητήριο Ηλείας. Η πρόταση αυτή θα συζητηθεί στο σημερινό Δ.Σ. του Επιμελητηρίου το οποίο συνεδριάζει με αποκλειστικό θέμα την Ολυμπία Οδό. 
Η Ηλεία κινδυνεύει να μείνει απομονωμένη καθώς δεν συνδέεται με τους οδικούς άξονες - και μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο ζητάει να εξεταστεί το ενδεχόμενο νέας σύμβασης παραχώρησης, ώστε να κατασκευαστεί το Πύργος - Τσακώνα από τον “Μορέα”. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη η απελπισία των Ηλείων για την οδική απομόνωσή τους, που δηλώνουν ότι δεν έχει κανένα νόημα η παραμονή τους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εφόσον δεν κατασκευαστεί ολόκληρη η Ολυμπία Οδός.  

Αναλυτικά το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα http://www.ilialive.gr:  «Με μοναδικό και αποκλειστικό θέμα την Ολυμπία Οδό θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα της Πέμπτης στις 8.30 το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηλείας που, όπως είναι γνωστό, μέσα από συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις έχει καταβάλει το τελευταίο χρονικό διάστημα τεράστια προσπάθεια για να μην χαθεί από τον τόπο το μείζονος σημασίας έργο. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Κώστας Νικολούτσος θα μεταβεί για το ίδιο θέμα στην Αθήνα, ενώ θα συμμετάσχει στις συναντήσεις που ήδη έχουν ανακοινωθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και άλλους εμπλεκόμενους κυβερνητικούς παράγοντες. Το Επιμελητήριο ωστόσο επιμένει στην άποψή του και επαναφέρει την πρόταση που δημοσίως και αρμοδίως είχε διατυπώσει εδώ και αρκετό καιρό, για να εξεταστεί η δυνατότητα της εξαίρεσης του τμήματος Πύργου - Τσακώνα, από το αρχικώς σχεδιαζόμενο (και ανεκτέλεστο όπως αποδεικνύεται) έργο, με παράλληλη ένταξή του στο δίκτυο του “Μορέα” που ήδη έχει ολοκληρώσει εγκαίρως τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Τσακώνα - Αθήνα. 
Οι Ηλείοι, επισημαίνει το ΕΒΕ, αντιμετώπισαν μέχρι τώρα με καρτερία το θέμα της Ολυμπίας Οδού και για δύο τουλάχιστον χρόνια πλήρωναν διόδια σε ανύπαρκτο και σταματημένο επί της ουσίας έργο, για να δουν σήμερα τον δρόμο να συνεχίζεται μόνο μέχρι την Πάτρα. Οπως διαπιστώνεται εκ του αποτελέσματος εξάλλου, δεν υπήρξε διαπραγμάτευση ώστε το έργο να φθάσει στην Ηλεία, αφού είναι φανερό ότι ο Ομιλος Παραχωρησιούχων Κατασκευαστών και Τραπεζών θεωρούσε και θεωρεί προσοδοφόρα την κατασκευή του μόνο μέχρι την Πάτρα. 
Με όλη αυτή την αρνητική εξέλιξη, το Επιμελητήριο προσθέτει ότι πλήττεται και ο επενδυτικός τομέας όπως και ο επιχειρηματικός κλάδος, με δεδομένο τον αποκλεισμό και την απομόνωση που θα υποστούμε χωρίς σύγχρονο δρόμο που θα διευκολύνει τις μεταφορές προϊόντων και θα είναι πάντα ένα “αγκάθι” σε οποιαδήποτε κίνηση τουριστικής ανάπτυξης. Μια εικόνα που σίγουρα, όχι μόνο δεν μας πάει μπροστά ή μας αφήνει στάσιμους, αλλά μας γυρίζει και αρκετά πίσω…
Το ΕΒΕ Ηλείας ωστόσο με τα νέα δεδομένα, έτσι όπως διαμορφώνονται, θέτει υπ’ όψιν και μια άλλη σοβαρή διάσταση του προβλήματος, δηλώνοντας ότι εφόσον η επιλογή για το έργο είναι η κατασκευή έως την Πάτρα, αυτομάτως διαταράσσεται και η συνοχή της Περιφέρειας. Ισως η ένταξη της Ηλείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να είναι πλέον άνευ αντικειμένου και να μην έχει για τον τόπο μας κανένα νόημα και όφελος η παραμονή περαιτέρω στη συγκεκριμένη διοικητική ενότητα!».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/11/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου