Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Η 26Η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της διακίνησής τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανακήρυξη αυτή έγινε το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, καθώς οι έρευνες αποδεικνύουν ότι τα θύματα από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών ξεπερνούν σε αριθμό τα θύματα που θα άφηνε πίσω του ένας πόλεμος!

Τα ναρκωτικά, σε όλες τους τις μορφές, από τα υποτιθέμενα "ελαφρά", μέχρι και τα πιο "βαριά", μπορεί αρχικά να προσφέρουν στον χρήστη μια σύντομη ευδαιμονική ψευδαίσθηση, αλλά μετά την πάροδο ολίγου χρόνου, δημιουργούν ανθρώπους με ανώφελα, με ουτοπικά και φαντασιακά συμπτώματα, αποστασιοποιώντας τους, τόσο από κάθε μορφή σχέσεων που μέχρι τότε έχουν αναπτύξει, όσο και από το περιβάλλον όπου εκείνοι διαβιούν. Οι παρενέργειες που προκαλούνται από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών εξασθενούν όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και οδηγούν το άτομο προς μια και μόνο μοιραία κατάληξη, το θάνατο. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη χάνουν τη ζωή τους, οι περισσότεροι από αυτούς είναι φορείς πολύ σοβαρών μολυσματικών ασθενειών, όπως ηπατίτιδα, AIDS και διάφορα παρεμφερή νοσήματα, δυσχερώς ιάσιμα τις περισσότερες φορές.


Το ζήτημα δεν είναι μόνον, ο βαθμός καταστροφής του οργανισμού που προκαλούν τα ναρκωτικά. Είναι ότι η διακίνηση και η χρήση τους έχει τεράστιες επιπτώσεις στις νέες γενιές. Μπορεί από επιπολαιότητα, να ξεκινά η χρήση, για "την απόκτηση εμπειριών" από τους νέους, αλλά δεν είναι διόλου εύκολος ο δρόμος του γυρισμού και της απεξάρτησης ! Συχνά η συνήθεια αυτή επανακάμπτει και μάλιστα σε χειρότερη μορφή, ίσως γιατί οι νέοι αισθάνονται πως στην κατάσταση απάθειας που περιέρχονται, η ζωή τους δεν έχει ευθύνες κι έτσι είναι προτιμητέα η εύκολη λύση της καταφυγής τους στα ναρκωτικά.

Το αίτημα που συχνά ακούγεται από τους νέους, είναι ότι η ζωή τους δεν έχει νόημα ή δεν έχουν οράματα! Εκείνο που πρέπει να συνειδητοποιήσουν τόσο από το σχολείο, όσο κυρίως από την οικογένεια, είναι ότι τα νοήματα και τα οράματα ζωής, δεν μας τα δίνει κάποιος προς χρήση! Οφείλουμε εμείς να ψάξουμε να βρούμε νοήματα και τρόπους ζωής για να οικοδομήσουμε αξίες και οράματα, ιδιαίτερα τις βάσεις που θέλουμε να καθορίσουν τις σημασίες της καθημερινότητάς μας, πάνω στην οποία μπορούμε να θεμελιώσουμε το μέλλον μας, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες των πράξεών μας και των συνεπειών τους! Δεν χαρίζεται τίποτε χωρίς το τίμημα της δυσκολίας του! Κι αυτό απαιτεί συνειδητοποιημένη ωριμότητα!

O ακήρυχτος αυτός πόλεμος με συνεχώς αυξανόμενα θύματα, στον βωμό των ιδιοτελών συμφερόντων, που πλήττουν σοβαρά την χώρα μας, αδρανοποιεί τον ανθό μεγάλου μέρους της νεολαίας μας. Είναι λοιπόν η ώρα να αντισταθούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, κι ο καθένας απ' όπου κι αν βρίσκεται. Το οφείλουμε πρώτα απ' όλα στον εαυτό μας και στις γενιές που διαμορφώνουμε. Γιατί η υγεία και η πρόληψη είναι θεμελιώδη καθήκοντά μας, από τα οποία κανείς δεν εξαιρείται.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου