Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Καμία καθαρή απάντηση για το Πύργος - Τσακώνα


Μπορεί η σύμβαση παραχώρησης για το Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα να μην έχει τροποποιηθεί – μέχρι σήμερα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδης –, όμως οι τελικές τροποποιημένες συμβάσεις δεν έχουν κατατεθεί ακόμα στη Βουλή, ενώ το ΥΠΕΚΑ διερευνά πιθανή λύση για το Πύργος- Τσακώνα.

Αυτά απαντά, μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Ιωάννη Λαμπρόπουλου για την Ολυμπία Οδό.
Θα ληφθούν υπόψη οι εμπλοκές
Σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ. Λαμπρόπουλος στις αρχές Ιουλίου, σημείωνε ότι μπορεί να ξεκίνησαν οι εργασίες στο τμήμα από την Κόρινθο μέχρι την Πάτρα, όμως για το τμήμα Πάτρα - Πύργος - Τσάκωνα δεν υπάρχει καμιά αναφορά.
Υπογράμμιζε πως κάθε απόφαση για μη κατασκευή του τμήματος Πάτρα - Πύργος -Τσάκωνα βρίσκει αντίθετους τους Νομούς Μεσσηνίας και Ηλείας και ρωτούσε ποια είναι η τελική συμφωνία για την Ολυμπία Οδό, τι θα γίνει με το τμήμα Πάτρα - Πύργος - Τσάκωνα  και σε τι ύψος ανέρχεται η αποζημίωση που έχει συμφωνήσει το υπουργείο να καταβάλει στους παραχωρησιούχους για το Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος –Τσάκωνα.
Απαντώντας ο κ. Χρυσοχοΐδης επισημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο κατέληξε σε συμφωνία με τους παραχωρησιούχους, προκειμένου να γίνει επανεκκίνηση όλων των έργων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης και να περιορισθούν οι διεκδικήσεις των κατασκευαστών εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και να προσαρμοσθεί το τεχνικό αντικείμενο στις σημερινές χρηματοοικονομικές δυνατότητες, λαμβάνοντας υπόψη τις εμπλοκές με το ΣτΕ, όπου αυτές υπάρχουν.
Μάλιστα, τονίζει ότι όλη η διαδικασία κινείται στο πλαίσιο των εν ενεργεία συμβάσεων παραχώρησης, οι οποίες έχουν κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Πύργος - Τσακώνα
Στη συνέχεια της απάντησής του ο υπουργός αναφέρει: «Η συμφωνία επανεκκίνησης του έργου της Ολυμπίας Οδού, η οποία θα αφορά στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ομαλή συνέχεια του έργου στο σύνολό του, δεν έχει μέχρι σήμερα υπογραφεί.
Οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί του θέματος είναι σε προχωρημένο στάδιο. Οι τελικές τροποποιημένες συμβάσεις, πριν κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή, θα υποβληθούν για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του τμήματος του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα, επισημαίνεται ότι η Σύμβαση Παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού που προβλέπει την κατασκευή του έργου μέχρι Τσάκωνα, δεν έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα.
Αναφορικά με το τμήμα Πύργος-Τσακώνα, κατόπιν της απόφασης του ΣτΕ, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με το ΥΠΕΚΑ και διερευνάται κάθε πιθανή λύση.
Όσον αφορά στην αποζημίωση για το έργο της Ολυμπίας Οδού, σας γνωρίζουμε ότι υπεγράφη στις 12 Απριλίου 2013 συμφωνία μεταξύ Δημοσίου, Παραχωρησιούχου και Κατασκευαστή, σύμφωνα με την οποία η συνολική αποζημίωση που δικαιούται ο Παραχωρησιούχος, λόγω “Απαιτήσεων Παρελθόντος Κατασκευαστή”, ανέρχεται στο ποσό των 130.000.000 ευρώ».

"ΘΑΡΡΟΣ" 25/07/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου