Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Ανοιχτός δρόμος μόνο μέσα στη Μεσσήνη

Ανοιχτός στα όρια του ΓΠΣ Μεσσήνης και κλειστός σε όλο το υπόλοιπο τμήμα του θα είναι ο νέος δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με 42 εκ. ευρώ και θα γίνει αγώνας δρόμου για να προλάβουν τις προθεσμίες δηλαδή τη δημοπράτηση του έργου το φθινόπωρο του 2013, και την ολοκλήρωσή του σε χρόνο ρεκόρ, έως το τέλος του 2015.
Από τα χρήματα του ΕΣΠΑ και από άλλες ενδεχομένως πηγές θα πληρωθούν και οι απαλλοτριώσεις του έργου, που θα κατασκευαστεί σε απόσταση 500 - 600 μέτρα από την παραλία. Την υλοποίησή του θα αναλάβει το υπουργείο Υποδομών.
Αυτά τόνισε χθες ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους δημάρχους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου - Νέστορος, κατά την οποία ανακοίνωσε την έγκριση της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων.

Ο Μαν. Αγγελάκας ενημέρωσε ότι ο νέος δρόμος θα έχει μήκος 15 χιλιόμετρα, πλάτος 17 μέτρα με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση, νησίδα 2 μέτρων, 11,3 χιλιόμετρα παράπλευρες οδούς, 4,8 χλμ. κάθετους δρόμους, 6 γέφυρες συνολικού μήκους 265 μέτρα, 65 οχετούς, 8 ισόπεδους κόμβους, 3 ισόπεδες κυκλικές πλατείες και 1 ανισόπεδη κάτω διάβαση. Ο γ.γ. είπε ότι "υποβιβάσαμε το ύψος του δρόμου, όπου είναι δυνατό σε συνδυασμό με τους ισχύοντες κανονισμούς οδοποιίας και την ανώτατη στάθμη πλημμύρας στην περιοχή". Πληροφόρησε πως ο δρόμος ανήκει στην κατηγορία ΓΙΙΙ με ανώτατη ταχύτητα 70 χλμ. και 50 χλμ. στους ισόπεδους κόμβους. Θα φωτίζεται στους κόμβους και στο πολεοδομημένο τμήμα, ενώ για τα στηθαία ασφαλείας σε περιοχές όπου προβλέπεται οικιστική - τουριστική ανάπτυξη, θα ληφθεί μέριμνα ώστε αυτά να αφαιρούνται εύκολα. Είπε, ακόμα, ότι "τηρήθηκαν όλες οι προδιαγραφές για να γίνει σύγχρονος, μοντέρνος δρόμος". Επεσήμανε ότι στόχος είναι να δημοπρατηθεί το φθινόπωρο κι εκτίμησε πως τα έργα θα ξεκινήσουν στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του άλλου. Διευκρίνισε ότι "δεν υπάρχουν έργα γέφυρες, μέχρι 31/12/2015 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, πληρωθεί και παραληφθεί. Και υπάρχει συνέχεια από το Ριζόμυλο και μετά".
Ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος παρατήρησε πως "θα αναδείξει την πανέμορφη περιοχή της Μπούκας και της Ανάληψης, θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη". Είπε ακόμα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ζητάει παράπλευρο δρόμο στην περιοχή Συκιώτη, στο Αβραμιού κι επεσήμανε πως η οριστική μελέτη θα ξεκαθαρίσει τις ασάφειες και θα δείξει ότι όλα ή τα περισσότερα που ζητάμε, γίνονται αποδεκτά.
Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης παρατήρησε πως "το έργο αυτό είναι της αυτοδιοίκησης. Ο δρόμος αυτός είναι όλης της Μεσσηνίας. Είναι συνέχεια του εθνικού δρόμου, γι’ αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα".
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας είπε ότι "είναι έργο εθνικής σημασίας. Εργο που θα αλλάξει την εικόνα, όλα τα δεδομένα οικονομικά και κοινωνικά, οικονομικά στον τόπο μας". Εκτίμησε πως "τα 8 χιλιόμετρα της δυτικής Καλαμάτας θα γνωρίσουν ανάπτυξη χωρίς προηγούμενο", ενώ για τη μορφή του δρόμου και τις αντιδράσεις είπε: "Βλέπαμε το δρόμο ως κλειστό, αλλά πρέπει να υπάρχει η συναίνεση. Το έργο να υλοποιηθεί και ας γίνουν οι όποιες υποχωρήσεις για κοινωνική συναίνεση".
Απαντώντας σε ερωτήσεις μας, ο κ. Αγγελάκας είπε ότι "θα είναι ανοιχτός εκεί που έχει πολεοδομηθεί η Μεσσήνη. Εκεί θα έχει χαμηλότερες ταχύτητες". Ανέφερε πως "θα γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος" και δήλωσε ότι "δεν μπορούν να βγαίνουν με τα τρακτέρ στο δρόμο, θα σκοτωθεί ο κόσμος". Για τον κίνδυνο να μη φθάνουν τα λεφτά του έργου για τις απαλλοτριώσεις, απάντησε ότι "δεν είναι οι τόσες πολλές οι απαλλοτριώσεις, έχουν διασφαλιστεί".
Παραδέχθηκε ότι "επειδή είναι έργο ΕΣΠΑ, θα πρέπει να τρέξουμε. Ελπίζουμε να το πετύχουμε, μπορούμε να το πετύχουμε να φτιάξουμε 14 χιλιόμετρα δρόμου σε 2 χρόνια". Για τα χρήματα που θα απαιτηθούν, απάντησε ότι "επειδή μπορεί να μη φθάσουν, αναζητείται και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση".
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/07/2013
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/27505-anoixtos-dromos-messini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου