Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Η νήσος "ΝΑΥΑΡΙΝΟ" της Χιλής


































Αυτό είναι το επίσημο έγγραφο με το οποίο η Χιλή ανακοινώνει ότι έχει δοθεί σε ένα νησί της το όνομα ΝΑΥΑΡΙΝΟ, σε ανάμνηση της ιστορικής ναυμαχίας και της σημασίας της για την Ελλάδα.
Ακολουθεί η μετάφραση και ηλεκτρονικές διευθύνσεις που αναφέρουν την εμπλοκή του Ρόμπερτ Φιτζρόι και του νεαρού τότε Καρόλου Δαρβίνου.



ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ

Μεταξύ των μάλλον αποτελεσματικών ιστορικών μνημονεύσεων αι οποίαι συνδέουν τοις λαοίς αιωνίως εν τη ενώσει της αναμνήσεως, τυγχάνει αναμφιβόλως η ενσωμάτωσις των ιστορικών ονομάτων εις σημείον τι της γεωγραφικής των εκτάσεως.
Η Χιλή, ``από βορρά προς νότον μεγάλου μήκους ΄΄, ως αναφέρει ο εκ της ομηρικής επικής γενεάς ποιητής δόν Alonso de Ercilla εβάπτησε μίαν των νοτιωτάτων νήσων της με το όνομα ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ, εις ανάμνησιν της περιφήμου ναυμαχίας της 20ης Οκτωβρίου 1827, ήτις απεφάσισε τήν τύχην της Ελλάδος και την ενσωμάτωσεν ως ανεξάρτητον Δύναμιν εν τη χορεσία των εθνών.
Η νήσος Ναυαρίνον ευρίσκεται εν τω νομώ Magallanes, νοτίως του πορθμού 
Beagle, επί νοτίου πλάτους 55 10΄ και δυτικού μήκους 67 30΄. Έχει έκτασιν 2474 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι αρκούντως ορεινή και παρουσιάζει κορυφάς γενικώς χιονοσκεπείς, ων υπερέχει η Pico de Navarino, υψουμένη εις ύψος 1195 μέτρων εν τω βορείω τμήματι της νήσου. Προσφέρει προς νότον εδάφη σχετικώς ομαλά, κατάλληλα διά την κτηνοτροφίαν, και πλούτον χρυσού επί των παραλίων της. Αι δύο ακταί τυγχάνουσιν οι μάλλον κατωκημένοι τομείς της νήσου Ναυαρίνου.
Προσέδωσαν εις αυτήν το όνομα τούτο οι ναυτικοί της αποστολής
Fitz – Roy και Parker King, οίτινες επληροφορήθησαν την μεγάλην ναυμαχίαν καθ’ άς ακριβώς ημέρας ενήργουν τήν χάραξιν των ακτών της νήσου. Μεταγενεστέρως η επίσημος συγκατάθεσις των Χιλιανών Αρχών και η ικανότης των χαρτογράφων των, απετύπωσαν εσαεί τον φόρον τούτον τιμής εις τα κείμενα και τούς χάρτας των.
Το Ναυαρίνον υπενθυμίζει εις την Χιλήν την ισχύν ενός λαού και είναι εις εκ των πολλών δεσμών οι οποίοι συνδέουν την ιστορίαν της Χώρας προς την της Ελλάδος, κοινής μητρός του δυτικού πολιτισμού, εις τον οποίον οι κάτοικοί της ανήκουσιν ως εκ της φύσεως της ιστορικής των μοίρας και της συνεχούς δράσεως των επιστημόνων καί πνευματικων της ανθρώπων. Δεν πρέπει να λησμονήται, εξ άλλου, ότι το Ναυαρίνον είναι η αρχαία Πύλος, πατρίς του σοφού Νέστορος.
Η Ιστορική και Γεωγραφική Εταιρεία της Χιλής πιστοποιεί τα ανωτέρω γεγονότα, άτινα με την επιμέλειαν των ερευνών του ανέφερεν ο έγκριτος γεωγράφος και μέλος της Εταιρείας ταύτης δόν Luis Riso Patron εν τω μνημειώδει αυτού Γεωγραφικώ Λεξικώ της Χιλής.

υπογρ.) Ricardo Donoso
Πρόεδρος


Fernando Campos Harriet
Γραμματεύς



Σαντιάγο, 20 ’Οκτωβρίου 1955



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου