Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ζητούν επέκταση κατά 100 μέτρα του σημερινού λιμενοβραχίονα

Αιρετοί, ψαράδες κι επαγγελματίες της Κορώνης ζητούν επέκταση του υπάρχοντος λιμενοβραχίονα και μετά το φάρο, κατά 100 μέτρα τουλάχιστον.
Για να προστατευτεί το λιμάνι με τις βάρκες και όλη η παραλιακή ζώνη από το βοριά, καθώς και για να δοθεί λύση στο πρόβλημα διάβρωσης της ακτής στο Αρτάκι. Σημειώνουν ότι το έργο της β’ φάσης αποκατάστασης της ζημιάς στο λιμάνι της Κορώνης που σχεδιάζεται με την ανακατασκευή με βράχια του τμήματος των 80 μέτρων έως το φάρο δε φθάνει, -η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει υποβληθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας-, ούτε για να καλύψει με ασφάλεια το λιμάνι.
Ειδικότερα, σημείωσαν στην ‘’Ε’’:
Η αντιδήμαρχος Πελαγία Λευτάκη: «Δε φθάνει αυτό το έργο. Πρέπει να γίνει έργο για την προστασία από τη διάβρωση των ακτών. Εχουμε σοβαρό πρόβλημα στο Αρτάκι. Με την τελευταία τρικυμία οι άνθρωποι και πάλι είχαν αποκλειστεί στα σπίτια τους. Χρειάζεται επέκταση του λιμενοβραχίονα και προστασία των ακτών στο Αρτάκι. Αν γίνει όπως το είχαμε προβλέψει, θα λυθεί το πρόβλημα σε όλη την παραλιακή ζώνη. Κάθε φορά με την τρικυμία έχουμε το ίδιο πρόβλημα, είμαστε στο μηδέν».
Ο ψαράς Βασίλης Φωτεινάκης: «Δε φθάνει το έργο έως το φάρο. Αν δεν κλείσει το λιμάνι, δε βγαίνει τίποτα. Πρέπει να μεγαλώσει ο λιμενοβραχίονας για να κόψει το βοριά. Τουλάχιστον άλλα 100 μέτρα, ας είναι και πέτρες. Αλλιώς δε γίνεται τίποτα, όχι μόνο για τις βάρκες, αλλά και για την Κορώνη και για τα μαγαζιά. Τώρα, αν βάλει βοριά, θα γκρεμίσει όλα όσα έχουν φτιάξει τα μαγαζιά στην παραλία».

Ο ψαράς Θανάσης Κουτραφούρης: «Να επεκταθεί άλλα 100 μέτρα. Θα καλύπτει και το βοριά. Με το έργο που ετοιμάζουν, τι είχαμε -τι φτιάξαμε. Με τα 100 μέτρα θα βοηθήσουμε και το Αρτάκι και θα απαγκιάζουν με ασφάλεια τα σκάφη».
Ο ψαράς Αρις Π. Τρουπής: «Ας γίνουν τώρα τα 80 μέτρα, κάτι είναι. Κάτι να γίνει, έστω και αυτό».
Ο επαγγελματίας Παναγιώτης Βαρβουτσής: «Χρειάζονται 200 μέτρα για να κλείσει ο βοριάς. Ενα μπαστούνι θα ήταν ό,τι καλύτερο. Το έργο που σχεδιάζεται, θα βοηθήσει το νοτιά. Η επέκταση του μόλου θα προστατεύσει όλη την παραλία, θα πάρει άλλη πνοή η Κορώνη».
Ο επαγγελματίας Κώστας Χατζηδημητρίου (‘’Καγγελάριος’’): «Πιστεύω ότι θέλει κάτι παραπάνω για να κλείσει το βοριά. Θα καλυφθεί όλη η παραλιακή ζώνη. Εχει σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης το Αρτάκι. Αν δεν κλείσει το λιμάνι, η θάλασσα θα μπαίνει μέσα».
Ο πρόεδρος του μέχρι πρότινος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορώνης Θεμιστοκλής Αποστολίδης: «Πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον 100 μέτρα, για να κλείσει το βοριά.
Ευπρόσδεκτο το έργο που σχεδιάζεται, θα βοηθήσει Θα προφυλάξει τις περιουσίες των ψαράδων. Ομως, η Κορώνη είναι ευάλωτη. Δεν μπορεί κάθε φορά που έχει θαλασσοταραχή, να ξενυχτάει ο κόσμος στο μουράγιο και στο λιμάνι. Υπάρχει το ΕΣΠΑ, μελέτες υπάρχουν. Το έργο της επέκτασης που ζητάμε, θα βοηθήσει όλη την παραλιακή ζώνη, δε θα ξαναφάει η θάλασσα το Αρτάκι. Θα προστατεύσει και τις ακτές».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/11/2013
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/30995-epektasi-limenovraxiona

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου