Οι αναγνώστες της «Ε» πιθανότατα θα θυμούνται την αναφορά μας, πέρυσι τέτοια εποχή πάνω - κάτω, σε δημοσίευμα τοπικής καναδικής εφημερίδας, της περιοχής Γουίντσορ του Οντάριο, αφιερωμένο στο συμπατριώτη μας -με καταγωγή από το Σουληνάρι- Τέο Ράλλη και την οικογενειακή του επιχείρηση παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου ψυχρής έκθλιψης, με ιδιαίτερα και ξεχωριστά χαρακτηριστικά.
Αυτή τη φορά, ο Θόδωρος Ράλλης και η ανθούσα επιχείρησή του, προσέλκυσε το ενδιαφέρον μιας μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας του Καναδά, της ''The Globe and Mail'', που εκδίδεται στο Τορόντο.
Το σχετικό αφιέρωμα της Ντέιρντρι Κέλι στον Ελληνοκαναδό ομογενή -δεύτερης γενιάς- είναι αποκαλυπτικό της επιτυχίας που σημειώνει η επιχείρηση του Τέο Ράλλη και το ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης που παράγεται μεν στο Σουληνάρι, αλλά εμφιαλώνεται στο Οντάριο του Καναδά, σε μπουκάλια των 320 γραμμαρίων, το καθένα από τα οποία πωλείται 30 δολάρια, σε επιλεγμένα καταστήματα υγιεινής διατροφής και σε μεγάλα αγροτικά καταστήματα, στον Καναδά, αλλά και στις ΗΠΑ.
Ακολουθεί το αφιέρωμα από την Ντέιρντρι Κέλι στην "The Globe and Mail", στις 8 Νοεμβρίου 2013, με τίτλο ''Παραγωγός ελαιολάδου προκαλεί μια παράδοση αιώνων'' και υπότιτλο ''Μηχανικός χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να παράγει ένα μοναδικό ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης, εκπλήσσοντας ακόμη και τους Ελληνες συγχωριανούς του'':
«Το ελαιόλαδο είναι τόσο παλιό όσο και οι αρχαίοι -ο Ομηρος, ο βάρδος της κλασικής Ελλάδας, το περιγράφει ως υγρό χρυσάφι.
Ομως ο Τέο Ράλλης, Καναδός ελληνικής καταγωγής, που ζει στο Γουίντσορ του Οντάριο, προτιμά να το αποκαλεί ελιξίριο της ζωής.
Με εκπαίδευση μηχανικού, ο κ. Ράλλης, 42 χρόνων, έχει εφεύρει μια νέα μέθοδο παραγωγής ελαιολάδου από τα αιωνόβια ελαιόδεντρα στο οικογενειακό του κτήμα, στην Πελοπόννησο, στην Ελλάδα, αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία για να αναβιώσει ένα παραδοσιακό προϊόν. Με τον πατέρα του και τον 40χρονο αδελφό του παράγει το ''Ελαιόλαδο Ράλλης'' το οποίο, όπως λέει, είναι πιο θρεπτικό και πιο καλό για την υγεία από το ελαιόλαδο που πουλιέται στα σούπερ μάρκετ.
Η μικρή οικογενειακή επιχείρηση χρησιμοποιεί ψυχρή έκθλιψη για να διατηρήσει τα ζωτικά ένζυμα που συνήθως καταστρέφονται όταν το ελαιόλαδο παράγεται με τις συμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιούν θερμότητα, υποστηρίζει ο κ. Ράλλης, ο οποίος επί 11 χρόνια ειδικευόταν στην ανάπτυξη λογισμικού, πριν γίνει τυχαία αγρότης το 2009.
Στους προηγούμενους εργοδότες του περιλαμβάνονται η Dassault Systèmes στη Βόρεια Καρολίνα και η Softech Alliance στο Γουίντσορ, όπου βοήθησε στην εφαρμογή ενός νέου σχεδιαστικού λογισμικού για την Ford Motor Co.
Η ψυχρή έκθλιψη αποδίδει σημαντικά λιγότερο ελαιόλαδο από τη θερμή, προσθέτει ο κ. Ράλλης, αλλά παράγει ένα ανώτερο ποιοτικά προϊόν, με υπέροχη γεύση και άρωμα. "Είναι πραγματικά ένα ζωντανό, θεραπευτικό λάδι" λέει ο κ. Ράλλης, ''αλλά μόνο όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο".
Η απόδειξη βρίσκεται στη δοκιμή
Με πωλήσεις σε αγροτικές αγορές και μπουτίκ τροφίμων σε ολόκληρο τον Καναδά, το ''Ελαιόλαδο Ράλλης'' έχει κερδίσει διεθνή βραβεία τροφίμων από όταν άρχισε η διάθεσή του το 2009. ''Πιστούς'' μπορεί να βρει κανείς ακόμα και στο Λος Αντζελες, όπου το εν λόγω ελαιόλαδο κέρδισε το πρώτο βραβείο στον τομέα ελαιολάδου και βιολογικών τροφίμων στον Διαγωνισμό του 2011 για Προϊόντα Γκουρμέ, τον πρώτο διαγωνισμό στον οποίο μετείχε το ''Ελαιόλαδο Ράλλης''.
"Κανείς άλλος δεν παράγει ελαιόλαδο με ψυχρή έκθλιψη" εξηγεί ο κ. Ράλλης: "Ετσι δεν μετέχουμε πια σε διαγωνισμούς. Είμαστε μια κατηγορία μόνοι μας".
Στους ''φανατικούς'' του ''Ελαιολάδου Ράλλης'' περιλαμβάνεται ο ηθοποιός Γούντι Χάρελσον στο Χόλιγουντ, ο οποίος ''μυήθηκε'' από τον Ντέιβιντ Γουλφ, έναν δημοφιλή στις ΗΠΑ υποστηρικτή των βιολογικών τροφίμων.
Στον Καναδά, ο διάσημος σεφ Μαρκ Μακ Ιουαν πωλεί το ''Ελαιόλαδο Ράλλης'' με την ιδιωτική του ετικέτα, όπως κάνει και η με έδρα το Τορόντο Ace Bakery, τα προϊόντα της οποίας πωλούνται σε ολόκληρο τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της George Weston Ltd, του γίγαντα των καταστημάτων μαναβικής. Στις μελλοντικές αγορές, αρχίζοντας από το 2014, συγκαταλέγονται η Σιγκαπούρη και η Φινλανδία.
Το ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης θα αποτελέσει θεματική στην έκθεση Whole Life Expo 2013, που θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο Metro του Τορόντο, από τις 22 ως τις 24 Νοεμβρίου. (Η Τζεν, η σύζυγος του κ. Ράλλη, θα βρίσκεται επίσης εκεί, πουλώντας το πιο πρόσφατο προϊόν της εταιρείας, ένα σαπούνι φτιαγμένο 100% από ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης).
Το ελαιόλαδο εμφιαλώνεται στο Γουίντσορ μετά τη συγκομιδή και την παραγωγή του στην Ελλάδα, μέσω τεχνολογίας βασισμένης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά και τη χρήση πραγματικού πάγου για την ψύξη των μηχανημάτων στη διάρκεια της διαδικασίας εξαγωγής του από τον ελαιόκαρπο. Η ακριβής μεθοδολογία, λέει ο κ. Ράλλης, είναι μυστική. Αλλά, όπως λέει, ο ίδιος και η οικογένειά του παράγουν ελαιόλαδο διαφορετικά από το πώς παραγόταν παλιότερα. Για χιλιετίες, το ελαιόλαδο παράγεται σε ελαιοτριβεία, όπου μεγάλα λιθάρια συνθλίβουν τον ελαιόκαρπο. Με τον παραδοσιακό τρόπο, η πάστα στη συνέχεια θερμαίνεται με νερό για να αυξηθεί η απόδοση.
Με τον τρόπο αυτό παραγόταν το ελαιόλαδο στο χωριό της Ελλάδας, όπου 69 χρόνια πριν γεννήθηκε ο πατέρας του κ. Ράλλη, Νικόλας. Το αγρόκτημα της οικογένειας είχε έναν ελαιώνα που τα μέλη της οικογένειας Ράλλη καλλιεργούσαν επί ολόκληρες γενιές.
Οταν ο παππούς του κ. Ράλλη απεβίωσε το 1997, ο ίδιος και ο αδελφός του, ο Στιβ -χειροπράκτης και επαγγελματίας υγείας στο Μπάρι του Οντάριο- πήγαν στην Ελλάδα, από την οποία ο πατέρας τους είχε μεταναστεύσει πριν 50 και πλέον χρόνια, για να εγκατασταθεί τελικά στο Οουεν Σάουντ του Οντάριο. Με τον πατέρα τους, πήγαν να δουν πώς παράγεται το ελαιόλαδο στο τοπικό λιοτρίβι. Εμειναν έκπληκτοι. Αν και τους είπαν ότι εφαρμόζεται ψυχρή έκθλιψη, το ελαιόλαδο ''μαγειρευόταν'' στους 33 βαθμούς Κελσίου, μια αρκετά κοινή διαδικασία.
"Είδαμε να βγαίνει ατμός και αμέσως μετά ο αδελφός μου, έχοντας γνώσεις στην έρευνα για την υγεία, είδε κάτι λάθος σε αυτό" λέει ο κ. Ράλλης: "Σκεφτείτε το. Τι συμβαίνει όταν υπάρχει ατμός; Υπάρχει θερμότητα και αυτή προκαλεί στο ελαιόλαδο ό,τι και το μαγείρεμα, χάνει κάτι από την ουσία του. Ο αδερφός μου, κυρίως, ήθελε να το αλλάξει αυτό".
Η ιδέα ήταν να κάνουν έκθλιψη εν ψυχρώ, αλλά πραγματικά έκθλιψη εν ψυχρώ -χωρίς καθόλου θερμότητα. Οι χωριανοί σκέφτονταν ότι οι αδελφοί ήταν τρελοί. ''Η ειρωνεία ήταν τόσο χειροπιαστή που θα μπορούσατε να την κόψετε με το μαχαίρι'', λέει γελώντας ο κ. Ράλλης. "Παρήγαν ελαιόλαδο με έναν τρόπο για χιλιάδες χρόνια. Ποιοι ήμασταν εμείς για να αλλάξουμε τα πράγματα;".
Χρειάστηκαν δύο χρόνια και, όπως ο κ. Ράλλης περιγράφει, πολλές δοκιμές μέχρι να οριστικοποιήσει τη σωστή διαδικασία που θα διατηρούσε εξ ολοκλήρου ακέραια τη θρεπτική αξία του ελαιολάδου στη διάρκεια της παραγωγής του.
''Ο στόχος μου ήταν να οδηγήσω την τεχνολογία σε διαφορετικό δρόμο, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος παραγωγής του ελαιολάδου σε σχέση με αυτόν που ίσχυε για χιλιάδες χρόνια'', λέει ο κ. Ράλλης. ''Τελικά, απαιτήθηκε η χρήση νέων εργαλείων και συστημάτων και το "πάντρεμά" τους με την αρχαία παράδοση, για να παραχθεί ένα νέο αποτέλεσμα".
Το πρώτο βήμα στη διαδικασία ήταν να αγοράσει το παλιό λιοτρίβι και στη συνέχεια να ξεφορτωθεί το λιθάρι. Το λιθάρι, λέει ο κ. Ράλλης, ήταν αποτελεσματικό, αλλά κατέστρεφε το ελαιόλαδο. Αντί για το λιθάρι, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μηχανήματα με αυτοματισμούς που καθοδηγούνται από υπολογιστή μέσω ενός λογισμικού δικής του σχεδίασης. Τα μηχανήματα αυτά, στη συνέχεια, επιβραδύνθηκαν σε... ρυθμούς χελώνας για να εξασφαλιστεί η διατήρηση του ελαιολάδου. Πάγος εφαρμόσθηκε στο μηχανισμό για να τον κρυώσει περαιτέρω, εξαλείφοντας κάθε θερμότητα που θα μπορούσε να ''βράσει'' και να καταστρέψει τα θρεπτικά συστατικά. Το τελικό αποτέλεσμα; Ο κ. Ράλλης αναφέρει ότι το παραγόμενο ελαιόλαδο είναι τόσο εξαιρετικό, ώστε οι χωρικοί τώρα φέρνουν τις δικές τους ελιές για να παράγουν λάδι με χρήση της νέας τεχνολογίας.
"Οι χωρικοί δεν αποκαλούν ελαιόλαδο αυτό που παράγουμε. Η λέξη που χρησιμοποιούν μπορεί να μεταφραστεί ως "βούτυρο και φάρμακο", και αυτό γιατί αυτό που παράγεται είναι πηχτό και θολό, πράσινο και φρέσκο στη γεύση και έχει αποδειχθεί ότι είναι καλό για σας".
Ο κ. Ράλλης αναφέρει μια επιστημονική μελέτη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο ψυχρή είναι η διαδικασία στην παραγωγή ελαιολάδου, τόσο υψηλότερα διατηρούνται οι ανοσοποιητικές του ιδιότητες. Η προστατευτική επίδραση του ελαιολάδου στη γνωστική λειτουργία αποτέλεσε μέρος μιας μελέτης από τον Miguel Martinez - Gonzalez του Πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Ισπανία και δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο στην Εφημερίδα της Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής και Ψυχιατρικής.
Ενθαρρυμένος από αυτά τα πρόσφατα ευρήματα, ο κ. Ράλλης και ο αδελφός του, θα συμμετάσχουν το 2014 σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα Νευροεπιστήμης στο Κεμπέκ, σχετικά με τις θεραπευτικές επιδράσεις του ελαιολάδου στον εγκέφαλο.
''Ο στόχος είναι να δούμε αν ο τρόπος με τον οποίο παράγω το ελαιόλαδο βοηθά στην αύξηση της εγκεφαλικής λειτουργίας μετά από τραύμα" λέει ο κ. Ράλλης, με ενθουσιασμό στη φωνή του. ''Ολα τα ένζυμα και ουδετερορικά είναι ανέπαφα λόγω της μεθόδου που χρησιμοποιώ. Το ψυχρότερο είναι καλύτερο. Είμαι βέβαιος για αυτό''».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/11/2013
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epixeiriseis/item/30996-elaiolado-soulinari-kanadas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου