Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Συνεργασία και σύνθεση όλων των δημιουργικών δυνάμεων Αυτοδιοίκησης και Κράτους ο μοχλός εξόδου από την κρίση! Άρθρο του Δημήτρη Καφαντάρη – Δημάρχου Πύλου - Νέστορος


Τα μηνύματα που φθάνουν στην χώρα μας ειδικά το τελευταίο διάστημα συγκλίνουν όλα σε ένα βασικό συμπέρασμα, στο ότι ο δρόμος που βγάζει από την κρίση είναι ένας και συνοψίζεται στο βασικό δίπτυχο: Μεταρρυθμίσεις και Ανάπτυξη.
Αυτό το διαμηνύουν και οι « άσπονδοι εχθροί» μας και οι πιο «καλοπροαίρετοι φίλοι» μας.

Εάν η χώρα μπει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης, χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρωτογενές πλεόνασμα και το γεγονός ότι είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα φέτος με τόσο εντυπωσιακούς αριθμητικούς δείκτες, τότε τα αποτελέσματα αυτής θα διαχυθούν σε όλα τα επίπεδα της κρατικής πυραμίδας και φυσικά στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ένα περιβάλλον εθνικό και διεθνές, που αναζητά πυξίδα, στόχους και λύσεις για να ξεπεράσει τις δυσκολίες του παρόντος, οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αποκτούν ιδιαίτερο νόημα ευθύνης και προοπτικής μαζί με την εθνική ανάγκη για εξυγίανση του Δημοσίου και διοικητικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση.


Μονόδρομος είναι ο τερματισμός των ελλειμμάτων και η βελτίωση της παραγωγικότητας σε συνδυασμό με την παροχή περισσότερων και καλύτερων παροχών προς του πολίτες με λιγότερο κόστος.

Η κοινή συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων Αυτοδιοίκησης και κράτους, με κοινό παρονομαστή τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη χρηστή διοίκηση ανοίγει νέους ορίζοντες για την αναγέννηση του αύριο των τοπικών κοινωνιών και της χώρας μας.

Είναι όμως προφανές, για να ανταποκριθεί η Αυτοδιοίκηση στο νέο και ουσιαστικότερο αναπτυξιακό της ρόλο, απαιτείται η ύπαρξη μιας σταθερής κυβερνητικής και οικονομικής κατάστασης που να άρει την επιφυλακτική στάση ενδιαφερομένων ιδιωτικών κεφαλαίων για επενδύσεις.

Σ’ αυτό το σημείο θεωρώ σκόπιμο να επισημάνω ότι οι ραγδαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έγιναν από τον συμπολίτη μας Πρόεδρο της Κυβέρνησης κο Αντώνη Σαμαρά, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο λειτουργούν καθοριστικά στην πορεία εξόδου της χώρας από τη μάστιγα της οικονομικής ύφεσης και στην οικονομική της σταθερότητα.

Οι νέες προοπτικές που ανοίγονται για την Αυτοδιοίκηση με την αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση σημαντικών πόρων για τη συμπληρωματική υποστήριξη των έργων υποδομής που καλείται να υλοποιήσει η Αυτοδιοίκηση.

Η προσέλκυση επενδυτών ώστε να επιτευχθούν βιώσιμες και δυναμικές επενδύσεις θα πρέπει να είναι ο κοινός τόπος συζήτησης και προσπαθειών όλων των πολιτικών κομμάτων. Δυστυχώς όμως αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία, η αντίδραση οργανωμένων ομάδων στις προωθούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την πολιτική «ακινησία» και επιδείνωση της κατάστασης.

Οι τεράστιες προσπάθειες της κυβέρνησης και οι θυσίες του ελληνικού λαού, δεν θα πρέπει να πάνε χαμένες. Στην έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο συμμετέχοντας ενεργά στην τοπική ανάπτυξη και βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένει ο πιο ανθρωποκεντρικός χώρος της πολιτείας μας, και στον οποίο οι υποψήφιοι για τις επικείμενες εκλογές του 2014 θα πρέπει με την προεκλογική τους συμπεριφορά να πείσουν τον κόσμο ότι θα αφιερωθούν αναπόσπαστα στην συνέχιση της ακανθώδους και δύσκολης πορείας των μεταρρυθμίσεων και δεν θα αφεθούν στους εύκολους δρόμους του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, προς άγραν ψήφων.
Σε αυτές τις εκλογές για την ανάδειξη του κατάλληλου προσώπου για τις τοπικές κοινωνίες θα αναμετρηθούν εκτός από τις ικανότητες και τα προσόντα, κυρίως η σθεναρή θέληση των υποψηφίων να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες των «εύκολων» και «ανώδυνων» λύσεων που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή του τόπου και αντ’ αυτού να αποδείξουν ότι σέβονται τους πολίτες που τους εξέλεξαν και θα πορευθούν με γνώμονα το καλό του τόπου, όποιο «πολιτικό κόστος» και αν έχει αυτή η διαδρομή.


3 σχόλια:

  1. Πολυασχολος ο Δημαρχος το τελευταιο καιρο να αναθετει στους συμβουλους του να του γραφουν αρθρα για δημοσιευση.

    Η μηπως πιστευει κανεις οτι αυτα ειναι τα λογια και οι σκεψεις του?

    Μηπως πλησιαζουν εκλογες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι ειναι όπως τα λες κύριε αλλά όμως θα πρεπει να βρεθεί και ένας ισχυρός αντίπαλος για τις επικείμενες εκλογές άραγε υπάρχει;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Δήμαρχος είναι ένας από τους πιο δραστήριους που έχουν περάσει από τον Δήμο. Θα είναι ευτύχημα να συνεχίσει το έργο του και νομίζω πως οι Δημότες θα τον τιμήσουν με την ψήφο τους πάλι. Τι και αν πλησιάζουν εκλογές δεν έχει δικαίωμα να αποτυπώσει τις σκέψεις του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή