Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Γίγαντες και νάνοι

Κατά τη διετή θητεία μου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλου-Νέστορος, ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης βίωσα την πνευματική μου αναπηρία, καθώς η ποιότητα των συνεδριάσεων υπερέβαινε τα διεθνή πρότυπα. Η άσκηση του θεσμικού αντιπολιτευτικού ρόλου, η κριτική θέση στα πράγματα και οι τεκμηριωμένες προτάσεις θεωρούνταν ανίατο ψυχολογικό μου ελάττωμα και αντιμετωπίζονταν με την συντριπτικά πλειοψηφούσα σιωπή και τη συστηματική υπεκφυγή.
Η πρόσφατη ετυμηγορία της αυτοδιοικητικής κάλπης επιβεβαιώνει την υψηλή πολιτική συνείδηση της τοπικής κοινωνίας, η οποία με την ψήφο της εξέλεξε ένα απαράμιλλου αισθητικού, πνευματικού, πολιτιστικού και κυρίως πολιτικού επιπέδου Δημοτικό Συμβούλιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλου –Νέστορος απαρτίζεται από πολιτικούς γίγαντες, στην θέα των οποίων  αισθάνομαι πολιτικά νάνος. Ο επανεκλεγείς Δήμαρχος θα έχει πρόβλημα επιλογής των συνεργατών του καθώς ακόμη και η εφαρμογή των πλέον αξιοκρατικών και αντικειμενικών κριτηρίων θα υποχωρούν μπροστά στην ικανότητα, την γνώση και την αξιοσύνη. Επίσης, ο επανεκλεγείς Δήμαρχος θα αναγκασθεί να πολιτευθεί συναινετικά, καθώς η ποιότητα, η οξύνοια και η αρτιότητα της αντιπολίτευσης τον τρομάζει ήδη. Αυτά συμβαίνουν στην γη του Νέστορα, στην γενέτειρα της φρόνησης και της σοφίας.
Η τοπική κοινωνία συναισθάνεται ήδη ότι για άλλη μια φορά παραδόθηκε στους επαγγελματίες επιβήτορες της πραγματικότητας, στους ταριχευτές παλαιών μεθόδων και πρακτικών, στους σαλτιμπάγκους των κατωγείων, στους γελωτοποιούς των αναγκών της και στους εμπόρους της ελπίδας της. Προσκυνώ την χάρη σου Λαέ μου, με την υπενθύμιση ότι οι επιλογές σου αντικατοπτρίζουν και επιβεβαιώνουν την  εικόνα σου. Παρά ταύτα, η Ιστορία κύλησε, κυλά και θα κυλά με τους αθεράπευτα αντιστεκόμενους, τους αντάρτες της αμέριμνης πλάνης, τους πειρατές της συνήθειας, τους ονειροπόλους, τους τρελούς και τους ελεύθερους.
Μ’ αυτές τις σκέψεις καταθέτω δημόσια την έδρα μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τους λίγους μήνες, που έπονται ως την ολοκλήρωση της Δημοτικής περιόδου, καθ’ ότι αυτό μου επιβάλλει, τόσο η νωπή λαϊκή ετυμηγορία, όσο και η πολιτική και ηθική μου συνείδηση. Για όσους νομίζουν, ότι η ομάδα άλλαξε κατεύθυνση καθώς και για εκείνους, που θεωρούν ότι το πλοίο άλλαξε πλήρωμα, τους θυμίζω ότι στον γιαλό είναι το ταξίδι, στην εξέδρα το παιγνίδι. Εδώ στον γιαλό και στην εξέδρα θα μάχομαι μαζί με άλλους, όσο λίγοι και αν είμαστε, λέγοντας τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη, στο όνομα της αλήθειας και της ευθύνης, στο όνομα της πολιτικής, που απαιτεί ρήξεις και τήξεις.
Παναγιώτης Γιαννόπουλος - Δικηγόρος
"BEST TV" 21/05/2014

11 σχόλια:

  1. Η εκάστοτε δημοτική αρχή αντικατοπτρίζει την εικόνα της κοινωνίας...Αυτοί είμαστε, αυτοί θα μας αντιπροσωπεύουν...Πολλοί λίγοι αυτοί...πολλοί λίγοι εμείς...Σε 5 χρόνια ίσως ψηλώσουμε...τώρα ας κάνουμε παρέα στα στρουμφάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο μουσακι εχεις22 Μαΐου 2014 στις 1:57 π.μ.

    Αγαπητέ δικηγόρε δεν βρίσκεστε σε κάποιο δικαστήριο για να κάνετε αυτή την δήλωση,μάλλον βρίσκεστε σε αναίτιο παραλήρημα,και για την ιστορία δεν είστε επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας αλλα είστε ο αντικαταστάτης του κυρίου που έφυγε μετανάστης για την Αλβανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΕ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΑΝΝΘΡΩΠΟΥΣ ......Γ Ι Γ Α Ν Τ Α ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παναγιώτη, θεωρώ ότι, όση πίκρα και να έχεις από το αποτέλεσμα, το κείμενό σου είναι άκρως προσβλητικό για τους συνυποψηφίους σου. Θέλω να πιστεύω ότι όταν ηρεμήσεις και αποδεχθείς την απόφαση των ψηφοφόρων θα ζητήσεις συγνώμη.
    Εδώ είναι που πάει η φράση "πόσα απίδια πιάνει ο σάκος". Φαίνεται ότι είχατε μικρό σάκο ή μικρή και άκαρπη απιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλε μου φιλε εαν ενας δικηγορος δηλ λειτουργος των θεσμων δεν σεβεται την λαικη επιλογη και λιδορει την επιλογη τους τι να πω. Εσυ και ο συνδοιασμος που δεικδικησε την ψηφο μας μιλατε για Δημοκροτια οραματα ανανεωση.Ετσι βλεπετε την δημοκρατια, οταν μας βολευει η λαικη ψηφος. Μου ταλεγαν, αλλα εγω σας στηριξα ΚΡΙΜΑ. Επίσης αν δεν σας αρεσε το Δημ Συμβ. τι καθοσασταν εκει τρια χρονια και θυμηθηκατε να φυγατε αφου δεν σας ψηφισαν οι Δημοτες. Σας πληροφορω οτι ουτε στηριξα ουτε θα στηριζα ποτε τον Δημαρχο που το μονο του μελημα ηταν να βγαινει φωτιγραφιες. Τελος παντων οταν καταλαβεις τι εφταιξε και κανεις αυτοκριτικη ελπιζω ναχεις το ανατημα να ζητησεις συγνωμη απο τους δημοτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υποτιμούσα, υποτιμώ και θα υποτιμώ όσους ψηφίζουν, χωρίς το χέρι τους να ενεργεί μετά από εγκεφαλική εντολή. Υποτίμησα, υποτιμώ και θα υποτιμώ όσους ψηφίζονται, επειδή μοιράζουν πενηντάρικα ή όσους περιφέρουν τον εαυτό τους ως εκλογικές πόρνες.
    Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κρίνει ακόμα και να λοιδορεί τη λαϊκή ετυμηγορία. Αρκεί να το πράττει δημόσια. Όλοι εσείς που σχολιάζετε τη δήλωσή μου με την ασφάλεια ή την ασπίδα της ανωνυμίας, καιρός να μιλήσετε με ονοματεπώνυμα. Να δούμε πότε και πόσες φορές υπηρετήσατε έστω και λάθος τα δημόσια πράγματα. Πότε εμφανιστήκατε έστω και από απορία σε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Προσωπικά δεν είδα κανέναν σας στις συνεδριάσεις, εκτός από τους κυρίους Καραλή και Μαρκόπουλο. Σημειωτέον, δεν είδα κανέναν και από τους υποψήφιους όλων των συνδυασμών να προσέρχεται ως πολίτης ή ως ακροατής στα δημοτικά συμβούλια. Είμαι, ήμουν και θα είμαι αντίπαλος της αυτοδιοικητικής και πολιτικής νοοτροπίας, όσων θεωρούν την αυτοδιοίκηση κομματικό παίγνιο. Ήμουν και θα είμαι αντίπαλος, όσων υποτιμούν τους πολίτες. Δεν υποτιμώ ανθρώπους. Μπορώ όμως να κρίνω, να επικρίνω και να υποτιμώ τη δημόσια συμπεριφορά και τη δημόσια δράση ανθρώπων. Το κείμενό μου, που ανώνυμα σχολιάζετε δεν το έγραψα ως δικηγόρος αλλά ως πολίτης. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, τόσο ο Δικηγόρος, όσο και ο Πολίτης οφείλει να αμφισβητεί τους θεσμούς. Αυτό επιβάλλεται από την ίδια την ιστορία των θεσμών. Και κάτι ακόμα. Δεν οφείλω να υποταχθώ στη λαϊκή ετυμηγορία. Έχω δικαίωμα να την κρίνω, ακόμα και να την λοιδορώ. Τους ψηφίσατε. Θα τους λουστούμε και όλοι μαζί. Όμως, η διαφορά μας είναι ότι εγώ μιλώ δημόσια, για ό ,τι εσείς δεν τολμάτε να πείτε ενώ το σκέφτεστε, όπως δεν τολμάτε να αποκαλύψετε την ταυτότητά Σας. Στη δημοκρατία δεν χωρούν ανωνυμίες και άλλωστε, η δημοκρατία δεν περατούται στις εκλογές.
    Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια. Ας αρχίσουμε λοιπόν να κουβεντιάζουμε όμορφα κι απλά και κυρίως επώνυμα. Ας αρχίσουμε να κουβεντιάζουμε με ειλικρίνεια. Είμαι πιο ήρεμος από ποτέ. Ήμερος όμως δεν θα γίνω. Ούτε θα μείνω σιωπηλός.
    Θυμίζω ότι στη μάχη του Φαλήρου, ο Καραϊσκάκης, νόθος γιος μιας καλογριάς, πυροβολήθηκε πισώπλατα από Έλληνες, που αγαπούσαν άκριτα το Μαυροκορδάτο και προσκυνούσαν ευχάριστα τον Κόχραν. Λαβωμένος ο Καραϊσκάκης είπε : «ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΚΛΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΖΟΝ». Η επιθανάτιος αυτή δήλωσή του με καλύπτει απολύτως. Ο νοών , νοείτω.

    Παναγιώτης Γιαννόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΦΡΕΝΟ ...¨"ΓΙΓΑΣ". ΗΣΟΥΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ;;;; ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΒΑΖΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΟΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ "ΞΕΧΑΣΕΣ" ΝΑ ΠΑΣ;
    ΚΑΙ ΒΓΗΚΕΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΤΑΡΑΤΖΑΤΖΟΥΜ ΑΛΛΟ ΣΥΝΔΟΙΑΣΜΟ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΣΕ "ΤΙΜΗΣΑΝ" ΜΕ 161 ΣΤΑΥΡΟΥΣ;;; ΤΟΣΟ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ....ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΙ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πώς να το καταλάβεις ανώνυμε, που δεν ήρθες ποτέ. Έχεις χάσει επεισόδια. Πέρασες ξύριζα από την πραγματικότητα και μην ντρέπεσαι να μας λες το όνομά σου. Όταν εγώ ήμουν ΣΥΡΙΖΑ,κάποιοι άλλοι έκαναν καριέρα στο ΠΑΣΟΚ και τώρα εμφανίζονται να το παίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον είσαι από αυτούς. Αν αποκαλύψεις το όνομά σου, θα συνεννοηθούμε. Και ο Λεωνίδας κάποτε πριν αιώνες είχε 300, οι υπόλοιποι περίμεναν τον Ξέρξη με σηκωμένα τα πόδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κυριε Γιαννοπουλε διαβασα την επιστολη σας με μεγαλη προσοχη και κα οφειλω να ομολογησω οτι σας χαρακτηριζει μεγαλη δεινοτητα στην χρηση της ελληνικης γλωσσας.επειδη δεν διαθετω το ιδιο χαρισμα θα ηθελα να μου εξηγησετε τι ακριβως εννοειτε με τις φρασεις ΄΄ανταρτης της αμεριμνης πλανης΄΄και ΄΄πειρατης της συνηθειας΄΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πλάνη είναι η εδραιωμένη πεποίθηση ότι έτσι έχουν τα πράγματα και εν προκειμένω, ότι ο Δήμος μας αποτελεί ατμομηχανή της ανάπτυξης, υπόδειγμα διαφάνειας, δημοκρατικής διοίκησης και κοινωνικής αλληλεγγύης, ένα απέραντο εργοτάξιο εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό πιστεύουν κάποιοι και εγώ θεωρώ, ότι πλανώνται πλάνη μεγάλη. Αυτό πιστεύουν κάποιοι και εγώ αντιτίθεμαι στην άποψή τους ως αντάρτης. Συνήθεια είναι να συμπεριφερόμαστε ως είθισται και κυρίως να ψηφίζουμε όπως μάθαμε, με κριτήρια εμπορίου, με απούσα τη λογική, τη μνήμη και τη βούλησή μας. Σ’ αυτή την συνήθεια επιτίθεμαι ως πειρατής. Σημειωτέον, ότι υπάρχουν στιγμές στην ιστορία, όπου η πλάνη γίνεται συνήθεια και η συνήθεια επιτείνει την πλάνη. Προκειμένου να κατανοηθούν οι όροι που χρησιμοποίησα δείτε τους εκλεγέντες ευρωβουλευτές : τηλεοπτικοί αστέρες, εκδότες δημοσιογράφοι, άσκοποι συνταγματολόγοι, Χρυσαυγίτες Στρατηγοί. Και σκέφτομαι, είναι δυνατόν οι πολίτες ακόμη να απαλύνουν την ευθύνη τους με την επίκληση της πλάνης τους; Είναι δυνατόν να ενεργούν ακόμη υπό την επίδραση του αυτοματισμού της συνήθειας; Για το δόκιμο της εξήγησης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλά παραδείγματα. Π.χ. πλάνη είναι να θεωρείς ότι η οθωμανική κατάκτηση του Βυζαντίου ήταν θέλημα θεού και να χρίζεσαι από τον Μωάμεθ τον Πορθητή Πατριάρχης. Συνήθεια είναι να αντέχεις επί αιώνες τον τουρκικό ζυγό. Κάποιοι έγιναν αντάρτες της παραπάνω πλάνης και πειρατές της παραπάνω συνήθειας. Πιστεύω να καταλάβατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. σας ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή