Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

παίζοντας γκολφ με τον Μπραντ Πιτ και τον Μπεκενμπάουερ

«Οι έλληνες εφοπλιστές οφείλουν να βοηθήσουν τη χώρα τους έτσι ακριβώς όπως το έκανε ο πρόγονός τους ο Βαρβάκης, ο οποίος διέθεσε ό,τι είχε και δεν είχε για την αναγέννηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους». Με τα λόγια αυτά ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής μού είχε εκφράσει – σε μία από τις συνομιλίες μας – την ενόχλησή του για την ελλιπή συνεισφορά των ελλήνων εφοπλιστών στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Ο ίδιος είχε εκφραστεί με έντονο τρόπο για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των εφοπλιστών του γύρισε την πλάτη όταν ζήτησε να τον υποστηρίξουν στα γυρίσματα της ταινίας του «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», μιας ταινίας-ύμνου στην ανιδιοτέλεια και στον αληθινό πατριωτισμό του Βαρβάκη.

Στη συνομιλία μας ο κ. Σμαραγδής μού είχε αποκαλύψει ότι οι περισσότεροι εφοπλιστές στους οποίους απευθύνθηκε έδειξαν πλήρη αδιαφορία για το γεγονός ότι η ταινία αυτή δεν θα εξυμνούσε απλώς τον καραβοκύρη πρόγονό τους αλλά θα επιχειρούσε να δώσει και ανάταση στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Ένας από τους ελάχιστους εφοπλιστές που «έβαλαν πλάτη» στο γύρισμα της ταινίας ήταν ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και τα αδέλφια του, οι οποίοι όχι μόνον υποστήριξαν οικονομικά τον κ. Σμαραγδή αλλά διέθεσαν και τις εγκαταστάσεις τους στην περιοχή της Πύλου για τα γυρίσματα της ταινίας. Σημαντική ήταν η συμβολή τόσο του Αχιλλέα όσο και της γυναίκας του – της Κωνστάντζας Σμπώκου –, μιας από τις πιο σοβαρές παρουσίες στον ελληνικό ξενοδοχειακό τομέα.
Γιατί όμως αναφέραμε αυτό το συμβάν;

Δύο γεγονότα συνδέονται με την παραπάνω αναφορά: πρώτον, το θέμα της πιθανής φορολόγησης των κερδών των ναυτιλιακών επιχειρήσεων που απασχόλησε την επικαιρότητα και, δεύτερον, μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που αναπτύσσεται αυτές τις ημέρες στη Μεσσηνία. Γίνεται λόγος για μια ιδιαίτερα σημαντική κίνηση που κάνουν οι δύο παραδοσιακές επιχειρηματικές οικογένειες της Μεσσηνίας, αυτές των αδελφών Κωνσταντακόπουλου και του Καρέλια. Και στην περίπτωση αυτή οι δύο οικογένειες έδειξαν ότι ξεφεύγουν από τα στενά επιχειρηματικά τους συμφέροντα αναπτύσσοντας μια πρωτοβουλία που θα δώσει πνοή στον ευλογημένο τόπο της Μεσσηνίας.
Με την ευκαιρία, θα είχε ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι χάρη στην απόφαση του αείμνηστου Βασίλη Κωνσταντακόπουλου να δημιουργήσει (από τα κέρδη της ναυτιλίας) στην Πύλο ένα από τα σημαντικότερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Μεσογείου, το Costa Νavarino, η Μεσσηνία είναι – μέσα σε αυτό το εφιαλτικό τοπίο – η μοναδική περιοχή της Ελλάδας με θετική αύξηση του ΑΕΠ. Δεν μπορεί να ξέρει κανείς αν τα κεφάλαια που επένδυσε η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία θα μπορέσει ποτέ να «τα πάρει πίσω» αλλά η περιοχή και οι κάτοικοι της Μεσσηνίας ήδη εκταμιεύουν οφέλη από αυτή την απόφαση της οικογένειας.

Τι αφορά όμως η κοινή πρωτοβουλία των Ιδρυμάτων «Καπετάν Βασίλη» και «Γεωργίου και Βικτώριας Καρέλια»; Αφορά την αξιοποίηση του ανεκτίμητου πλούτου της μεσσηνιακής γης και των αγροτικών προϊόντων και τη στήριξη της εξωστρεφούς προσπάθειας των παραγωγών. Με αυτόν το σκοπό διοργανώνουν στις 11 και 12 Μαρτίου στο ξενοδοχειακό συγκρότημα CostaNavarino διημερίδα για την προώθηση των εξαγωγών αγροτικών μεσσηνιακών προϊόντων. Αυτή γίνεται με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης και Εξωτερικών. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τα όσα είπε η κυρία Βικτώρια Καρέλια μιλώντας γι’ αυτή την πρωτοβουλία: «Με τη διημερίδα αυτή ελπίζουμε να συμβάλουμε στον προβληματισμό των Μεσσήνιων παραγωγών αγροτικών προϊόντων, που είτε περιορίζουν τη δραστηριότητά τους εντός των συνόρων είτε προωθούν τα προϊόντα τους προς εξαγωγή μέσα από κανάλια που ελαχιστοποιούν το οικονομικό τους όφελος και τις προοπτικές ανάπτυξής τους. Στόχος μας είναι να πείσουμε ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για υγιή, ανταγωνιστική και επικερδή εξαγωγική προσπάθεια, που βασίζεται αφενός στο σωστό συνδυασμό προϊόντων χαρακτηριστικών και αφετέρου στη γνώση του εμπορικού, νομοθετικού και χρηματοοικονομικού πλαισίου που διέπει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μέσα σε ένα σύνθετο διεθνές περιβάλλον». Είναι δε πολύ σημαντικό ότι αυτά τα λόγια ακούγονται από τον εκπρόσωπο μιας επιχειρηματικής οικογένειας η οποία επιμένει παραγωγικά όχι μόνο κρατώντας τη σημαία της ελληνικής καπνοβιομηχανίας αλλά και χρηματοδοτώντας ένα πλούσιο κοινωνικό έργο.
«Παλιάς κοπής» έλληνας εφοπλιστής έλεγε «στην Ελλάδα μόνον για φιλανθρωπίες». Αρκεί αυτό σήμερα; Αναμφίβολα όχι. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι οι εφοπλιστές να αναπτύξουν ουσιαστικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θα κινητοποιούν τις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου – άλλωστε μεταξύ αυτών είναι και οι ίδιοι που αναμφίβολα εξυψώνουν το όνομα της Ελλάδας στον πλανήτη – έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει και να ανακτήσει την λάμψη και την αξιοπρέπειά της.  
Εδώ που ο Μπραντ Πιτ και ο Μπεκενμπάουερ θέλουν να παίζουν γκολφ


Δεν ξέρω πως γίνεται αυτή η αλλαγή αλλά κάθε φορά που περνώ την πύλη του Costa Navarino νοιώθω ότι μπαίνω σε έναν διαφορετικό κόσμο. Είναι η μεσσηνιακή γη που όμως κάποιο μαγικό χέρι την μεταμορφώνει σε κάτι πολύ πιο ωραίο, εντυπωσιακό και φιλόξενο. Και κάθε φορά που φεύγω καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα: αυτό που συναντώ  - όχι μόνο ο περιβάλλων χώρος, τα κτίρια, οι εγκαταστάσεις αλλά και οι άνθρωποι – είναι σαν να ακολουθούν το όραμα του ανθρώπου που τα εμπνεύστηκε: του καπετάν Βασίλη! 
Ίσως αυτό το όραμα να είναι που σηματοδοτεί και τον διαφορετικό κόσμο που συναντάς στο Costa Navarino.
Ακόμη κι αυτή η τεράστια αιωνόβια ελιά που ο ίδιος φύτεψε μπροστά από το golf club του Costa Navarino  είναι αδιαμφισβήτητος μάρτυρας του σεβασμού του καπετάν Βασίλη και των παιδιών του στη γη του Νέστορα και στις πανάρχαιες παραδόσεις της.  Εδώ  διοργανώθηκε και  το μεγαλύτερο πρωτάθλημα γκολφ της Ευρώπης – το Aegean Pro Am - στρέφοντας τα φώτα της παγκόμσιας δημοσιότητας στη χώρα μας.
Επισκεφθήκαμε  λοιπόν το Costa Navarino όπου θέλουν να παίζουν γκολφ οι Μπράντ Πιτ και Μπέκενμπάουερ και όπου δεν αποκλείεται να δούμε να προπονούνται οι παίκτες της Μπάγιερν Μονάχου,.


Εδώ ακριβώς είναι που μας υποδέχθηκαν οι κκ Πέτρος Τουργκαίδης και Γιάννης Τσιουκάνης που έχουν και την ευθύνη λειτουργίας των εγκαταστάσεων γκολφ του Costa Navarino. Μάλιστα την ίδια στιγμή μας συνέστησαν τον διάσημο πρωταθλητή του γκολφ Tino Schuster που έτυχε να περνάει από μπροστά τους και ο οποίος θεωρεί πλέον τον εαυτό του «πρεσβευτή» του Costa Navarino στις γερμανόφωνες αγορές.

Αν και ιδιαίτερα απασχολημένοι  οι οικοδεσπότες μας, μας συνάντησαν με ένα πλατύ χαμόγελο και μας μίλησαν για το μοναδικό αυτό γκολφ που ήδη αποτελεί πόλο έλξης μελών βασιλικών οικογενειών, αστεριών του Χόλυγουντ, εκπροσώπων παγκόσμιων επιχειρηματικών ομίλων, διεθνούς φήμης επαγγελματιών του γκολφ αλλά και απλών επισκεπτών, που γεύονται για λίγες ημέρες μια συναρπαστική εμπειρία.  «Ξέρετε νοιώθουμε ιδιαίτερα ευτυχείς που εκπροσωπούμε αυτό τον προορισμό γκολφ» ανοίγουν τη συζήτηση οι οικοδεσπότες μας εξηγώντας «δείτε για παράδειγμα το Navarino Dunes, που είναι το πρώτο επώνυμο γήπεδο γκολφ στην Ελλάδα και το οποίο  σχεδιάστηκε από τον Bernhard Langer, διπλό πρωταθλητή του US Masters και αρχηγό του Ryder Cup, σε συνεργασία με την European Golf Design. Συγκεντρώνει εκπληκτικά σχόλια σε όλο τον παγκόσμιο τύπο.  Το Navarino Bay το κατατάσσουν στα ομορφότερα γήπεδα γκολφ στον κόσμο. Ακόμη κι εμείς, που το βλέπουμε καθημερινά, χαζεύουμε.  Στην Γερμανία δεν γίνεται άλλη συζήτηση: μόνο Costa Navariono Αν μιλήσετε με τον Schuster που έχει παίξει στα ωραιότερα γήπεδα του κόσμου ΜαΪάμι Φλόριντα θα σας πει ότι Costa Navarino  είναι το ωραιότερο γήπεδο γκολφ που έχει παίξει»

-Πότε άρχισε να δέχεται γκόλφερς το Costa Navarino;

Από το 2010. Από τότε εργαστήκαμε πολύ σκληρά τόσο σε επίπεδο μάρκετινγκ όσο και στις δημόσιες σχέσεις, ώστε να το κάνουμε γνωστό παγκοσμίως. Διοργανώσαμε πολλά fam trips με επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και δημοσιογράφους από την Αγγλία, τις γερμανόφωνες χώρες, την Κίνα, τις ΗΠΑ, τον Καναδά αλλά και τις ρωσόφωνες αγορές.Ξέρετε, το Costa Navarino αποτελεί μία παγκόσμια υπόθεση. Περίπου το 80% των πελατών μας είναι ξένοι. 
Κάθε πελάτης που έρχεται ανήκει συνήθως σε κάποιο golf club. Κάθε ένα από αυτά τα clubs έχει 600 ως 1.200 μέλη.  Αυτό σημαίνει ότι κάθε πελάτης μας ανοίγει την πόρτα του golf club στο οποίο ανήκει. Έτσι  συμμετέχουμε σε τουρνουά από διοργανώνονται από το golf clubs  των πελατών μας, προωθώντας με αυτό τον τρόπο το Costa Navarino. Και ξέρετε συνήθως δεν είμαστε εμείς που λέμε πόσο ωραίο είναι το golf club  του Costa Navarino αλλά οι ίδιοι οι πελάτες μας. Κάθε χρόνο ανοίγουμε νέες πόρτες. Έχουμε ήδη σημαντική παρουσία στις γερμανόφωνες αγορές ενώ φέτος έχουμε τους πρώτους πελάτες μας από την Σουηδία.  -   

-Πως αξιοποιείτε προσωπικότητες όπως ο Schuster;
Ο Tino Schuster μας άνοιξε τις πόρτες στην Ένωση Επαγγελματιών Γκόλφερς της Γερμανίας. Είναι κορυφαίος παίκτης με σημαντικές διακρίσεις και όπως καταλαβαίνετε η γνώμη του μετράει. Όταν στην αρχή τον ακούγαμε να λέει «δεν έχω ξαναδεί τέτοιες εγκαταστάσεις» υποθέταμε ότι το κάνει για λόγους αβροφροσύνης. Όμως τα τελευταία χρόνια ο ίδιος έχει φέρει πολλούς vip. Μιλάμε για πρίγκιπες, βασιλιάδες, επιχειρηματίες. Μας έχει ανοίξει την πόρτα της Μπάγιερν Μονάχου, του  Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ο τελευταίος επιθυμεί σφόδρα να επισκεφθεί το Costa Navarino με κάποιους φίλους του.  

-  Σημείο κλειδί ωστόσο είναι οι πτήσεις από και προς την Ευρώπη.
Πράγματι, είναι το νούμερο ένα. Όσο και καλό να είναι το προϊόν η σύνδεσή του με τις μεγάλες αγορές είναι αποφασιστικής σίστοιχη ημασίας. Οι Ευρωπαίοι γκόλφερς είναι με την καλή έννοια  καλομαθημένοι: κάθε μία ώρα ξεκινάει πτήση από μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις για τη Μαγιόρκα. Οπότε πρέπει κι εμείς να δώσουμε μία αντίστοιχη πρόταση. Πάντως, όσοι έχουν πάει Μαγιόρκα κι έχουν έλθει εδώ θεωρούν το Costa Navarino  πολύ υψηλότερης ποιότητας προορισμό.

- Αυτή τη στιγμή δημιουργείτε το τρίτο γήπεδο γκολφ; 
Πράγματι έχει ξεκινήσει η κατασκευή του σε ιδιόκτητες εκτάσεις του Costa Navarino. Συνήθως τα γήπεδα γκολφ γίνονται σε δημόσιες εκτάσεις. Στην περίπτωση του Costa Navarino όλες οι εκτάσεις είναι ιδιόκτητες. Είναι πολύ σπάνιο να αγοράσει κανείς έκταση για να κάνει γήπεδο γκολφ όμως ο καπετάν Βασίλης το είχε πράξει.

-Αν και το τρίτο γήπεδο γκολφ τεθεί σε λειτουργία πόσοι γκόλφερς θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν σε ετήσια βάση;
Κατ αρχήν η λειτουργία και του τρίτου γηπέδου γκολφ θα δώσει την δυνατότητα ετήσιας λειτουργίας του golf club. Σε πλήρη λοιπόν ανάπτυξη θα μπορούν να εξυπηρετούνται 15 ως 18 χιλιάδες άτομα. Και ξέρετε μιλάμε για έναν κύκλο επισκεπτών που δεν έχει το στοιχείο της μαζικότητας. Δεν είναι απαραίτητα όλοι πλούσιοι. Πολλοί είναι άνθρωποι που έχουν τακτοποιηθεί. Έχουν μία καλή σύνταξη. έχουν το σπίτι τους Κάνουν 5-6 ταξίδια το χρόνο. Ξέρετε αυτοί δεν επισκέπτονται μόνον το Costa Navarino. Πηγαίνουν και αλλού αλλά έρχονται και εδώ για να πουν στον εαυτό τους και τους φίλους ότι παίξαμε και στο high προορισμό που είναι το Costa Navarino. To καλό με αυτή την κατηγορία είναι ότι αν πάνε κάπου και τους αρέσει μπορεί να πάνε 10 φορές.

-Πόσες ημέρες χρειάζεται κανείς για να  απολαύσει το γκολφ;
Μεταξύ  7 και 14 ημερών. Αν βολεύει η πτήση μπορεί να καθίσει και 10 ημέρες.  Αν δεν βολεύει συνήθως είναι 14 ημέρες. Κι αυτό κοστίζει 180-220 ευρώ την ημέρα μαζί με το ξενοδοχείο. 

-Οι γκόλφερς απευθύνονται σε εξειδικευμένα τουριστικά γραφεία;
Πράγματι, τα κλεισίματα γίνονται από εξειδικευμένους golf tour operators. Για εμάς οι γερμανόφωνες χώρες είναι πολύ σημαντικές. Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζουμε οξύτατο ανταγωνισμό ιδιαίτερα σε κάποιες αγορές όπως η Αγγλία. Εκεί οι tour operators προσφέρουν αντίστοιχα πακέτα για Πορτογαλία τα οποία εξυπηρετούνται με 10 πτήσεις την ημέρα και με πολύ λιγότερα χρήματα. Στον ανταγωνισμό αυτό απαντάμε μόνον με την ποιότητα των υπηρεσιών μας. Θα σας καταγράψω το παράδειγμα Άγγλου πελάτη μας ο οποίος εργάζεται στη Γερμανία και έμεινε για ένα μήνα. «Όταν έκλεισα το πακέτο για Costa Νavarino και πλήρωσα ήταν λίγο τσουχτερό» μας είχε πει «Σας λέω όμως ότι πέρασα τόσο ωραία που δεν υπάρχει περίπτωση να μην είμαι εδώ και του χρόνου».   

Ξέρετε τι πιστεύω; Η επιτυχία του Costa Navarino στον τομέα των γκολφς δημιουργεί μία τεράστια προσδοκία για την ευρωπαϊκή αγορά.  Η Μεσσηνία θα έπρεπε να είχε 15 γήπεδα γκολφ ενώ σε ολόκληρη την Πελοπόννησο  θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα έτσι ώστε να γίνει προορισμός γκολφ κατ αντίστοιχο τρόπο που το έπραξαν οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί και οι Τούρκοι.


-Δώστε μας μια εικόνα για την ακαδημία του γκολφ.
Κοιτάξτε, ξεκινήσαμε το 2011. Απλά το 2012 εργαστήκαμε πολύ πιο εντατικά θέτοντας υψηλότερους στόχους. Αυτή τη στιγμή έχουμε 24 μαθητές οι οποίοι είναι από την ευρύτερη περιοχή.

-Αν δεν κάνω λάθος έχετε ξεκινήσει και τις διαδικασίες δημιουργίας γηπέδων ποδοσφαίρου.
Ξέρετε, δεν χρειάζεται κανείς να ανακαλύψει από την αρχή τον τροχό. Και οι Πορτογάλοι και οι Τούρκοι δημιουργήσανε γήπεδα ποδοσφαίρου. Στο Μπέλεκ της Τουρκίας κατασκευάστηκαν 53 ξενοδοχειακά συγκροτήματα  με 18 γήπεδα γκολφ! Πήρε την πρωτοβουλία το τουρκικό κράτος και καθάρισε» το παιχνίδι. Αυτή τη στιγμή κάνουν  550.000 rounds το  χρόνο ενώ φέρνουν 30.000 ποδοσφαιριστές της Ευρώπης στα γήπεδά τους για προπονήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε κι εμείς με την δημιουργία υπερσύγχρονων γηπέδων ποδοσφαίρου.

"kourdistoportokali" 26/07/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου