Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑΤΟΥΛΗ - ΤΕΡΝΑ Αγνοια δημάρχων για το κόστος των σκουπιδιών

“Σκοτάδι” επικρατεί γύρω από το ζήτημα της διαχείρισης σκουπιδιών στη Μεσσηνία, καθώς οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας δεν γνωρίζουν πόσο ακριβώς θα πληρώνουν για την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους, με βάση το διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Εκτιμούν ότι το κόστος θα είναι υψηλό με τη μεταφορά που θα πληρώνουν οι ίδιοι οι δήμοι και δεν γνωρίζουν ποια είναι η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των σκουπιδιών που πρέπει να παραδίδουν στην ΤΕΡΝΑ, την ανάδοχο εταιρεία. Εκφράζουν δε επιφυλάξεις και ζητούν απαντήσεις και διευκρινίσεις. Οσον αφορά την προσωρινή διαχείριση, το πρόβλημα είναι σοβαρό, καθώς οι χωματερές καλά κρατούν και οι περισσότεροι κινούνται για λύσεις σαν αυτή που εφαρμόζει ο Δήμος Καλαμάτας. Γι’ αυτά τα ζητήματα που έχει αναδείξει ως σοβαρό πρόβλημα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, μας μίλησαν οι δήμαρχοι Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος και Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας. Με το δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας. 

Δημήτρης Καφαντάρης «Μας έχουν πει εταιρεία και Περιφέρεια ότι η τιμή θα είναι κατά μέσο όρο 67 ευρώ τον τόνο, αλλά χωρίς τη μεταφορά. Πρέπει να γίνει άμεσα ξεκαθάρισμα. Ξεκινάμε με 67 ευρώ ή με άλλο ποσό; Ο Αγιος Νικόλαος θα είναι χώρος μεταφόρτωσης. Ετσι έχει χαρακτηριστεί από τον ΠΕΣΔΑ. Για μας η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα σκουπιδιών είναι 15.000 τόνους σκουπίδια το χρόνο και αυτό αφορά και τη Δημοτική Ενότητα Αίπειας του Δήμου Μεσσήνης. Ολα θα πηγαίνουν εκεί, στην Καλλιρρόη. Ολοι έχουν δίκιο και ο Νίκας έχει. Πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένα σημεία. Η πρώτη δουλειά της νέας διοίκησης του ΦοΔΣΑ θα είναι να συνεργαστεί με την Περιφέρεια και την εταιρεία και να ζητήσει τις διευκρινίσεις που πρέπει. Οσον αφορά την προσωρινή διαχείριση, έχω αναθέσει για 90 ημέρες σε ιδιωτική εταιρεία τη διαχείριση με 65 ευρώ τον τόνο. Είναι διαχείριση με ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Αυτό θα γίνει στον Αγιο Νικόλαο, στο χώρο που είναι  δεματοποιητής.
Το μηχάνημα θα επεξεργαστεί και τα δέματα που υπάρχουν εκεί, για να απελευθερωθεί και ο χώρος. Μετά τη διακοπή της λειτουργίας του δεματοποιητή, αφού δεν υπήρχε άλλος χώρος για τα δέματα, τα σκουπίδια εναποτίθενται δίπλα από το χώρο των δεματοποιημένων χωρίς να θάβονται. Και αυτά τα σκουπίδια θα επεξεργαστεί η προσωρινή διαχείριση που θα κάνουμε».
Παναγιώτης Κατσίβελας «Η τιμή δεν έχει προσδιοριστεί και αυτό είναι θέμα προς συζήτηση. Οταν δεν έχουμε ενημέρωση, δεν μπορούμε να έχουμε άποψη, θέση. Δεν έχει κοστολογηθεί και δεν ξέρουμε ποια είναι για μας η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα. Το βλέπουμε με επιφυλακτικότητα. Περιμένουμε να ενημερωθούμε. Εκανα μια πρώτη ερώτηση και δεν έχουμε πάρει απάντηση. Δεν έχουμε ενημέρωση, παρότι την έχω ζητήσει επισταμένως. Η προσωρινή διαχείριση γίνεται σε χωματερές. Εχουμε φάει τα πρόστιμα από την Περιφέρεια. Αν όλα βαίνουν καλώς, όπως λέει η Περιφέρεια, η ολοκληρωμένη διαχείριση θα λειτουργήσει στα μέσα του 2015. Εχει νόημα τότε να πάμε εμείς να κάνουμε επενδύσεις για προσωρινή διαχείριση; Να μπούμε στη βάσανο να κάνουμε κομποστοποίηση ή μπαλοποίηση που αύριο δεν θα χρειάζονται; Αν προχωρήσουμε σε δική μας λύση, όπως λέει ο Νίκας και έχει δίκιο, τι να την κάνουμε την ολοκληρωμένη διαχείριση; Πάντως τόλμη έχουμε και τους χώρους τους έχουμε για την προσωρινή διαχείριση. Η ανερχόμενη βιομηχανία παγκοσμίως είναι αυτή των σκουπιδιών, γι’ αυτό ασχολούνται μαζί της οι μεγαλύτερες εταιρείες. Δεν θα δεχθούμε δυσβάστακτες λύσεις για τους πολίτες. Αν με περιορίζει στον όγκο η διαχείριση της Περιφέρειας, θα κάνω διαλογή στην πηγή. Αν δεν με περιορίζει, δεν θα πάω πισθάγκωνα δεμένος».
Αριστείδης Σταθόπουλος «Από την πληροφόρηση που έχω από την Περιφέρεια, απ’ όταν ήμουν περιφερειακός σύμβουλος, η τιμή θα είναι 65 ευρώ τον τόνο συν ΦΠΑ, με κεντροβαρική απόσταση τα 50 χιλιόμετρα. Η μεταφορά από κει και πέρα θα επιβαρύνει τον κάθε δήμο. Για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που πρέπει να παραδίδει ο κάθε δήμος, δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση, δεν γνωρίζω να έχει γίνει. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την Καλλιρρόη, να αποτραπεί η εγκατάσταση του σκουπιδοεργοστασίου, μέχρι τέλους. Παράλληλα με το Συμβούλιο Επικρατείας, έχουμε αρχίσει τις ενέργειες και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η προσωρινή διαχείριση γίνεται με χωματερές. Κινούμαστε μόνοι μας στην προσωρινή διαχείριση. Χώρο ψάχνουμε. Θα κάνουμε αυτό που κάνει ο Δήμος Καλαμάτας, ανακύκλωση με κομποστοποίηση. Δεν έχει οσμές. Διαφορετικά δεν μπορούμε να γλιτώσουμε τη ρύπανση και τα πρόστιμα, γιατί η χωματερή στο Μελιγαλά είναι σε τραγική κατάσταση. Πιστεύουμε να αντιμετωπιστεί σύντομα το πρόβλημα. Πάντως, στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».
Γιάννης Μαραμπέας «Δεν γνωρίζω περί του διαγωνισμού της Περιφέρειας, δεν είμαι ενημερωμένος. Δεν ξέρω αν υπάρχει, αν έχει δώσει ο δήμος μας και ποια είναι η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα σκουπιδιών που πρέπει να παραδώσουμε. Από τα στοιχεία που γνωρίζω, έχουν σταλεί στο ΦοΔΣΑ υπερβολικά υψηλές, τριπλάσιες ποσότητες απ’ αυτές που παράγει ο δήμος μας. Αυτό συμπεράναμε με βάση τη ζύγιση των σκουπιδιών που κάναμε το Σεπτέμβριο, μήνα που έχει ακόμα κόσμο. Δεν ξέρω αν αυτά τα στοιχεία έχουν δοθεί και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το διαγωνισμό. Είναι πολύ μακριά για μας η Καλλιρρόη και το κόστος της μεταφοράς θα είναι μεγάλο χωρίς σταθμό μεταφόρτωσης. Για την προσωρινή διαχείριση ετοιμάζουμε μελέτη για διαγωνισμό για να πάρουμε απόφαση για μεταφορά και διάθεση απορριμμάτων. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη διάθεση για την επόμενη τουριστική σεζόν, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για την ώρα αναθέτουμε τη μεταφορά ανά μήνα, με κόστος 22.600 ευρώ το μήνα. Πετύχαμε καλύτερη τιμή, καθώς παλιότερα ήταν 41.500 ευρώ. Το θέμα της ανακύκλωσης έχει βαλτώσει στην περιοχή μας. Θέλουμε να δρομολογήσουμε την ανακύκλωση, το έχουμε πάρει σοβαρά. Είναι ζητούμενο το θέμα της κομποστοποίησης».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/10/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου