Το πρώτο βήμα, ένα από τα αρκετά που χρειάζονται για να προωθηθεί η υποψηφιότητα της Αρχαίας Μεσσήνης στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έγινε χθες.
Στην περιοχή βρέθηκε η αρμόδια Επιτροπή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την οριοθέτηση των ζωνών Α’ και Β’ προστασίας του αναοριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης και σε αυτήν, από πλευράς Δήμου, παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπ. Κοντοθανάσης, ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Δαβίλλας, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αρχαίας Μεσσήνης Χρ. Αθανασακόπουλος και Αρσινόης Π. Σγούρος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Για το θέμα αυτό συναντήθηκε την Πέμπτη με την προϊσταμένη της ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Αναστασόπουλος σημείωσε πως «ο καθορισμός των ζωνών προστασίας του αρχαιολογικού χώρου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμπλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Από την πλευρά μας, θεωρούμε πολύ σημαντική την ένταξη του μνημείου στην UNESCO, με μακροπρόθεσμα οφέλη για την τοπική κοινωνία και για το σκοπό αυτό προωθούμε τη διαδικασία οριοθέτησης του οικισμού».
Αν ο στόχος που έχει τεθεί, επιτευχθεί, η Αρχαία Μεσσήνη θα συμπεριληφθεί στο σχετικό κατάλογο με το ναό του Επικούριου Απόλλωνα, τον αρχαιολογικό τόπο των Δελφών, την Ακρόπολη, το Άγιον Όρος, τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, τα Μετέωρα, τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, την Αρχαία Ολυμπία, το Μυστρά, τη Μονή Δαφνίου, τη Μονή Οσίου Λουκά και Νέα Μονή Χίου, τη Δήλο, το Πυθαγόρειο και το Ηραίον Σάμου, τον αρχαιολογικό τόπο της Βεργίνας, το Ιστορικό Κέντρο (Χώρα) της Πάτμου με τη Μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, τους αρχαιολογικούς τόπους των Μυκηνών και της Τίρυνθας και την παλαιά πόλη της Κέρκυρας.
"ΘΑΡΡΟΣ" 18/10/2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου