Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΜΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΠΥΛΟΣ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Με υπερηφάνεια, λαμπρότητα και ανάλογα συναισθήματα πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι επετειακές εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, στην Πύλο του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Το πρωί της 20ης Οκτωβρίου, 187 χρόνια μετά, τα αγήματα του Στρατού Ξηράς, της Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού,  και του Ναυτικού της Ρωσίας, επέστρεψαν στο λιμάνι της ιστορικής Πύλου, για να αποδώσουν τιμές στη μνήμη των πραγματικών ηρώων, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία του έθνους μας.

Δύο μέρες πριν, στις 18 Οκτωβρίου, η Ελληνική Φρεγάτα «Αιγαίον» και η Ρωσική Κορβέττα «Camym» με το πλήρωμά τους, ναυλόχησαν στο λιμάνι της ιστορικής Πύλου, για να τιμήσουν την επέτειο και να υποδεχθούν τον κόσμο στο κατάστρωμα του πλοίου.


Οι διήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής, με την τέλεση του τρισάγιου και την επιμνημόσυνη δέηση στη Γιάλοβα, εις μνήμην των θανόντων Γάλλων στρατιωτών και οπλιτών του εκστρατευτικού σώματος του στρατηγού Μαιζώνος κατά τα έτη 1828-1832, από ελονοσία. Την πομπή των επισήμων στη δοξολογία, συνόδευσε η μπάντα και το άγημα του Πολεμικού Ναυτικού. Εν συνεχεία, στις 19:00, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού έδωσε συναυλία για τον κόσμο, στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, στην Πύλο.

Το πρωί της Δευτέρας, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παιάνισε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης εμβατήρια, καλώντας τον κόσμο να γιορτάσουν όλοι μαζί την επέτειο του Ναυαρίνου. Ακολούθησε η έπαρση των σημαιών, συνοδεία όλων των αγημάτων και των επισήμων. Έπειτα τελέσθηκε η δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κκ. Χρυσόστομου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από το μνημείο των Τριών Ναυάρχων και κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλο, τους εκπροσώπους της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, τον Αρχηγό του Στόλου, Αντιναύαρχο, κ. Παναγιώτη Λίτσα, το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριο Καφαντάρη, την Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, κ. Ελένη Αλειφέρη, το Δήμαρχο Μήλου, κ. Γεράσιμο Δημακογιάννη και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Πελοποννήσου, κ. Ευστάθιο Αναστασόπουλο. Μετά τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας από την κ. Σοφία Καπετανάκη, επίκουρή καθηγήτρια στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η μαθήτρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου, Σταυρούλα Θεοδωρακοπούλου, απήγγειλε το ποίημα «Ναυαρίνο Ξακουστό», συγκινώντας τον όλο τον κόσμο.

Κορύφωση της εορτής ήταν η στιγμή της παρέλασης των σχολείων και των στρατιωτικών αγημάτων, με τη συνοδεία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού και της δημοτικής Φιλαρμονικής Πύλου. Μετά το τέλος της παρέλασης οι εκπρόσωποι των Πρεσβειών, Α/ΓΕΝ και Δήμου Πύλου-Νέστορος, συγκεντρώθηκαν στον λιμενοβραχίονα, για να επιβιβαστούν σε πλωτά μέσα και να μεταβούν χωριστά στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Άγγλων πεσόντων, έτσι ώστε να τελεσθεί η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων από τους ανωτέρω. Έπειτα πραγματοποιήθηκε η υποστολή των σημαιών με τη συμμετοχή του τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και η μεταφορά αυτών στο Δημαρχείο από τους μαθητές. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με χορούς από το Σύλλογο Κυριών Πύλου, στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων και τον κόσμο να τους καταχειροκροτεί.

Συγκινημένος ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος δήλωσε: «Σήμερα, σχεδόν δύο αιώνες αργότερα, αποδίδουμε φόρο τιμής σε αυτούς που θυσιάστηκαν για να περπατάμε ελεύθεροι και να νιώθουμε εθνικά υπερήφανοι. Το παράδειγμα της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία και η ανεξαρτησία δεν είναι ορισμοί, αλλά αξίες, που καλούμαστε να υπερασπιστούμε κάθε φορά και σε κάθε συγκυρία.»

Τις εκδηλώσεις, που έσφυζαν από κόσμο, τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι βουλευτές Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης και κ. Θανάσης Πετράκος, η Ευρωβουλευτής, κ. Μαρία Σπυράκη, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, οι πολιτευτές, κ. Λεωνίδας Φιλιπόπουλος και κ. Μίλτος Χρυσομάλλης, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Πύλου-Νέστορος και οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου