Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Προορισμός 4 εποχών ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ COSTA NAVARINO

O Γιώργος Χατζηιωσήφ, γενικός διευθυντής προορισμού στην Costa Navarino περιμένει πως θα εξελιχθεί ομαλά η χρονιά και πως η Μεσσηνία θα έχει την αύξηση εκείνη που αναμένεται να έχει και η υπόλοιπη Ελλάδα. 
Ο ίδιος θεωρεί πως “δυνατό χαρτί” για την περιοχή μας είναι ο συνεδριακός τουρισμός και γενικότερα ο εναλλακτικός, αναφέροντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Costa Navarino με το γκολφ, χάρη στο οποίο τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο καθώς επίσης τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο γίνονται κρατήσεις 200 δωματίων κάθε εβδομάδα, με απευθείας πτήσεις από Μόναχο, Ντίσελντορφ, Βιέννη και Στοκχόλμη. 
Και μην ξεχνάμε τη δυναμική των συνεδρίων, καθώς πέραν των άλλων, φέτος αναμένεται και το μεγάλο-με πολλαπλά οφέλη- συνέδριο της ΑΒΤΑ τον Οκτώβριο, που θα φέρει στη Μεσσηνία όλους τους τουριστικούς πράκτορες της Βρετανίας. Ενα συνέδριο ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή και το τουριστικό της μέλλον, καθώς μπορεί να διατεθούν 440 δωμάτια της τουριστικής μονάδας για τη διοργάνωση, όμως σίγουρα πολλαπλάσια θα είναι εκείνα που θα κλείσουν Βρετανοί τουρίστες το επόμενο διάστημα σε όλο το νομό. 

Αναφερόμενος ο κ. Χατζηιωσήφ στην υφιστάμενη τουριστική κατάσταση επίσης στάθηκε στο γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας, αλλά υπογράμμισε πως τα μηνύματα είναι θετικά και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, τα πράγματα θα πάνε καλά. Αλλωστε, με κάποια έννοια θα έχουμε και νέες αγορές, όπως η βρετανική, και ήδη στα τέλη Απριλίου θα έχουμε μια νέα επιπλέον πτήση από και προς Λονδίνο. Μειονέκτημα ωστόσο παραμένει το γεγονός της συναλλαγματικής διαφοράς μεταξύ του ρουβλίου και του ευρώ, με τις όποιες συνέπειες στον εισερχόμενο από τη Ρωσία τουρισμό.  
Γενικότερα ωστόσο, ο κ. Χατζηιωσήφ τονίζει τη μεγάλη ανάγκη ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού, καθώς όλη η Ελλάδα… υπολειτουργεί τους εκτός σεζόν μήνες. Θεωρεί όμως πως πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα, ο αθλητικός τουρισμός, ο συνεδριακός... σίγουρα μπορούν να πετύχουν καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως το πέτυχαν περιοχές, π.χ. στη νότια Μικρά Ασία, στη Νότια Πορτογαλία και αλλού, κυρίως μέσα από το γκολφ και άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. 
Στόχος είναι οι πληρότητες και πέραν του καλοκαιριού, διαφορετικά θα υπάρχει ο κίνδυνος να  χαθούν θέσεις εργασίας. Για όλα αυτά όμως χρειάζονται επενδύσεις, όπως γήπεδα γκολφ  και αλλαγή νοοτροπίας, που δεν θα επιτρέπει την εικόνα μιας τουριστικής πόλης με κλειστά μαγαζιά, όταν έρχεται κρουαζιερόπλοιο, «με κίνδυνο να μην ξαναέρθει το πλοίο». Οπως σημειώνει δε μπορεί η παραλιακή μιας πόλης να μοιάζει με νεκρή πόλη, υποδεχόμενη μερικές εκατοντάδες επισκέπτες. Ολο αυτό όμως απαιτεί συνεργασία τοπικών φορέων, τουριστικών πρακτόρων κ.λπ. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/03/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου