Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Δεν διαλύεται η σύμβαση για την ολοκλήρωση του δικτύου ακαθάρτων της Μεθώνης


Αρνητική ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου – Νέστορος στο αίτημα διάλυσης της σύμβασης που υπάρχει μεταξύ της αναδόχου κοινοπραξίας και του Δήμου για το έργο με τίτλο «Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμού Μεθώνης».
Το έργο είχε ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 και η πίστωση για τη χρηματοδότησή του προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον –
Αειφόρος Ανάπτυξη” με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής. Ο προϋπολογισμός κατά τη μελέτη ήταν 1.434.000 ευρώ με ΦΠΑ και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη μειοδότη, έγινε στις 9 Απριλίου 2013. Η ανάδοχος κοινοπραξία «Κ.Η. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Μ.Ε.Π.Ε. & ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.Δ.Ε.», κατέθεσε προσφορά με ποσοστό έκπτωσης 48,04%, δηλαδή 607.876,47 ευρώ.
Η σύμβαση ανάθεσης υπεγράφη στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 με προβλεπόμενο συμβατικό χρόνο περαίωσης την 26η Μαρτίου 2015.
Ο ανάδοχος αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης προέβη σε άμεση έναρξη των εργασιών και μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2014, είχε υποβάλλει ισάριθμους λογαριασμούς για εργασίες που εκτέλεσε και αφορούν εργασίες εκσκαφών, προμήθειας - τοποθέτησης αγωγών αποχέτευσης και επίχωσής τους, κατασκευή ιδιωτικών συνδέσεων και το οικονομικό αντικείμενο που έχει εκτελεστεί, ανέρχεται στο 40,99% του συνόλου.
Από τον Ιούνιο του 2014 η κοινοπραξία κατέθεσε ειδική δήλωση διακοπής εργασιών, έχοντας σε εκκρεμότητα την εξόφληση του ΦΠΑ για τους τρεις λογαριασμούς. Στη δήλωση
αυτή η διευθύνουσα υπηρεσία δεν απάντησε στην αποκλειστική προθεσμία των 10 ημερών και θεωρείται ότι απορρίφθηκε σιωπηρά. Κατά της σιωπηρής απόρριψης της Δήλωσης Διακοπής Εργασιών ο ανάδοχος δεν προσέφυγε, ενώ, στις 3 Ιουνίου 2015, κατατέθηκε αίτηση διάλυσης της σύμβασης για τη μη έγκαιρη εξόφληση του ΦΠΑ των τριών λογαριασμών.
Από την άλλη πλευρά, με απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εγκριθεί η διάθεση πίστωσης ποσού 55.409,60 ευρώ στη Δ.Ε.Υ.Α. Πύλου για την πληρωμή του Φ.Π.Α. του ως άνω έργου και αναμένεται να ανοίξει ο λογαριασμός που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος για την πληρωμή του Φ.Π.Α. στον ανάδοχο και, κατά συνέπεια, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, δεν υφίσταται υπαιτιότητα της υπηρεσίας όσον αφορά την καθυστέρηση εξόφλησης του Φ.Π.Α. των λογαριασμών.
Αντίθετη με το αίτημα διάλυσης της σύμβασης δήλωσε και η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεθώνης Κωνσταντίνα Καζά – Βλαχογιάννη, ενώ, η δημοτική σύμβουλος Σοφία Αποστολοπούλου, δήλωσε πως ψηφίζει λευκό, υποστηρίζοντας ότι τα έργα πρέπει να εκτελούνται από δημόσιο φορέα κατασκευών.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου "ΘΑΡΡΟΣ" 03/08/2015
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου