Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Κερδίζουν τις εντυπώσεις Νέδα και Πολυλίμνιο


Οι ωραιότεροι καταρράκτες στην Ελλάδα


Τι κάνει έναν καταρράκτη φαντασμαγορικό; Το ύψος του; Η δυνατότητα να βουτήξεις στα νερά του; Το μήκος στο οποίο απλώνεται; Ο χειμώνας που παγώνει τα νερά του, θαρρείς και το χρόνο, σε μια υποβλητική ακινησία; Απαντήσεις δίνουν, εκτός των άλλων, η Νέδα και το Πολυλίμνιο με την ανυπέρβλητη ομορφιά τους.


Οι καταρράκτες της Νέδας
Στα σύνορα Αρκαδίας-Μεσσηνίας πέφτουν από ύψος εφτά (ο μικρότερος) και είκοσι μέτρων (ο μεγαλύτερος) και σχηματίζουν τιρκουάζ «πισίνες» ιδανικές για βουτιές στη σκιά των πλατανιών που τις κορνιζάρουν.


Οι καταρράκτες του Πολυλίμνιου 
Δεκαπέντε διαδοχικές λίμνες, βγαλμένες από τη φαντασία των ζωγράφων της Αναγέννησης: άλλες πλαισιωμένες από μεγάλους καταρράκτες, άλλες μικρές πισίνες στις οποίες καταλήγουν τα νερά των ποταμιών που ακολουθούν το χωμάτινο μονοπάτι.
Κάπως έτσι πρέπει να φαντάζονταν το δρόμο προς τα παραδεισένια τοπία τους εκείνοι οι ζωγράφοι της Αναγέννησης. Πολυλιμνίου… κατάβασις… και ανάβασις, σε πολλά σημεία –γιατί τίποτα ωραίο δεν είναι και ξεκούραστο.
Για soundtrack σε όλη τη διαδρομή έχετε το κελάρυσμα του νερού, και για πυξίδες τις ξύλινες ταμπέλες που σας ενημερώνουν κάθε λίγα μέτρα για το όνομα της λίμνης που ακολουθεί στα δεξιά ή τα αριστερά του δρόμου σας.
Μια από τις ωραιότερες, και ταυτόχρονα ευκολότερες διαδρομές, είναι εκείνη προς τη λίμνη Κάδη, με το φαντασμαγορικό, είκοσι μέτρων, καταρράκτη που πέφτει με ορμή στα γαλαζοπράσινα νερά της και τα επιβλητικά βράχια γύρω της να προκαλούν τους τολμηρότερους εξ ημών για βουτιά από (πολύ) ψηλά. Καδούλα ή Κάδη; Ποια (λίμνη) είναι η ομορφότερη; Μετά τη λίμνη του Ιταλού, το μονοπάτι σχεδόν εξαφανίζεται, δίνοντας τη θέση του σε απότομα βράχια, μεγάλες πέτρες μέσα στο νερό, και σιδερένια στηρίγματα στρατηγικά τοποθετημένα για τους επίδοξους αναβάτες. Μην πτοηθείτε, όμως: ελάχιστα λεπτά αργότερα θα βρίσκεστε στην όχθη της Καδούλας, της μικρής παραμυθένιας λίμνης που πήρε το όνομά της από το σχήμα της (το οποίο θυμίζει καρδούλα) και θα ακούτε τον καταρράκτη να πέφτει με ορμή στην Κάδη, λίγα μέτρα πιο πάνω. Αυτή η τελευταία είναι, κατά την ταπεινή μας άποψη, η ωραιότερη λίμνη της συγκεκριμένης διαδρομής, αν όχι και ολόκληρου του Πολυλίμνιου.

"ΘΑΡΡΟΣ" 03/09/2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου