Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Αθώος και ο 19χρονος για το φόνο του Αρχιμανδρίτη

Αθώο κήρυξε το Εφετείο Ανηλίκων Καλαμάτας τον 19χρονο σήμερα Χωραΐτη, ο οποίος πέρυσι τον Ιούλιο είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών για απλή συνέργεια στη δολοφονία του αρχιμανδρίτη Φώτιου Ζαχαρόπουλου από τη Χώρα. Το δικαστήριο τον αθώωσε και για την κατηγορία της θανατηφόρας ληστείας, και με την απόφασή του ουσιαστικά δέχτηκε την εκδοχή του νεαρού κατηγορούμενου: δηλαδή ότι αιφνιδιάστηκε από τον Γεωργιανό φίλο του και έγινε θεατής ενός εγκλήματος. Ωστόσο, τον περασμένο Μάιο το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας κήρυξε τον Γεωργιανό ομόφωνα αθώο - ενώ αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου του Αρείου Πάγου για αναψηλάφηση της δίκης του. 
Θυμίζουμε πως το έγκλημα είχε γίνει πέρυσι το Φεβρουάριο και η δολοφονία του 54χρονου αρχιμανδρίτη είχε μεγάλο αντίκτυπο στην κοινή γνώμη, ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίο βρέθηκε νεκρός, στραγγαλισμένος με το πουκάμισό του και χωρίς να φοράει ρούχα. Πέρυσι τον Ιούλιο, το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Κυπαρισσίας αποφάσισε ότι ο - ανήλικος τότε - κατηγορούμενος δεν ήταν εκείνος που χτύπησε με τη σιδηρογροθιά και στραγγάλισε τον 54χρονο αρχιμανδρίτη, αλλά ο 24χρονος Γεωργιανός που ήταν μαζί του. Επίσης του είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ελαττωμένης ικανότητας καταλογισμού. 

Χθες στη δίκη στο Εφετείο Ανηλίκων απαλλακτική για τον κατηγορούμενο Χωραΐτη ήταν και η πρόταση της εισαγγελέα, και για τις δύο κατηγορίες. Ωστόσο, η μια εφέτης είπε «ένοχος» όσον αφορά την απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία με πρόθεση, και «αθώος» είπαν η πρόεδρος και η έτερη εφέτης. Ομόφωνα τον κήρυξαν αθώο για την απλή συνέργεια σε θανατηφόρα ληστεία. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός Χωραΐτης επανέλαβε στην απολογία του ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στη δολοφονία του Φώτιου Ζαχαρόπουλου. Υποστήριξε ότι περίμενε σε ένα χολ ενώ ο αρχιμανδρίτης με τον Γεωργιανό είχαν μπει σε ένα δωμάτιο. Ξαφνικά άνοιξε η πόρτα και - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες - ο Χωραΐτης είπε πως είδε το Γεωργιανό να χτυπάει τον παπά... και ακολούθησε ό,τι ακολούθησε. Με τον Γεωργιανό - όπως ανέφερε στην απολογία του ο νεαρός - πήγε στο σπίτι γιατί οι δυο τους έκαναν παρέα, αλλά δεν ήξερε τι θα έκανε ο φίλος του, ούτε ο ίδιος είχε σχεδιάσει ή οργανώσει τίποτα από πριν, αλλά βρέθηκε μπροστά σε μια δολοφονία χωρίς να μπορεί να αντιδράσει, όπως είπε. 

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: «ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» 
Ο συνήγορος υπεράσπισης του νεαρού κατηγορούμενου, Σπύρος Λαπιώτης, μιλώντας στην “Ε” ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι το παιδί αυτό δεν έχει καμία συμμετοχή στη ληστεία και στη δολοφονία του αρχιμανδρίτη. Ηταν στο σπίτι, δεν το αρνηθήκαμε ποτέ, αλλά χωρίς να δώσει οποιαδήποτε βοήθεια στο δράστη προκειμένου να σκοτώσει. Ηταν απλά παρατηρητής αφού βρέθηκε μπροστά σε συμβάντα που δεν περίμενε». Και πρόσθεσε: «Το δικαστήριο μας δικαίωσε και το παιδί αυτό απαλλάχτηκε από όλες τις κατηγορίες. Θα επιστρέψει πλέον σπίτι του με την οικογένειά του - και νομίζω πρέπει η περίπτωσή του να γίνει παράδειγμα για την κοινωνία μας, ώστε να μην αφήνουμε τα παιδιά μόνα και απομονωμένα, γιατί μπορεί να μπλέξουν σε πολύ άσχημες καταστάσεις με τραγικές συνέπειες για τη ζωή και το μέλλον τους». 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/10/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου