Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Θεματικός τουρισμός & πολιτισμός ελιάς στην Πύλο


Ημερίδα για «Bιοτουρισμό και Ανάδειξη του Πολιτισμού της Ελιάς στη Μεσσηνιακή Γη»



Επιτυχία σημείωσε η ημερίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής για τη
διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου με τίτλο «Bιοτουρισμός και Ανάδειξη του
Πολιτισμού της Ελιάς στη Μεσσηνιακή Γη» και στόχο την προβολή των συγκριτικών
πλεονεκτημάτων της Μεσσηνίας και της
διαχρονικής αξίας του πολιτισμού της ελιάς για
την τουριστική ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στην Πύλο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα Ναυαρίνια 2015.
Το έργο εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LEADER και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Την εκδήλωση συντόνισε η πρόεδρος και ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, καθηγήτρια Αγνή Βλαβιανού - Αρβανίτη. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, «διαμέσου πολυάριθμων εκδηλώσεων, εκδόσεων και άλλων πρωτοβουλιών θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε ηγετικές προσωπικότητες και κέντρα αποφάσεων διεθνώς ως προς τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής, την αναχαίτιση της Κλιματικής Αλλαγής και την ανάληψη ηγεσίας με όραμα και ευθύνη».
Υπογράμμισε πως ο βιοτουρισμός είναι πρωτοβουλία με παγκόσμια εμβέλεια, που ενισχύει τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, μπορεί να αντιστρέψει την ανεργία και να δώσει κίνητρα ανάπτυξης και ευημερίας, υπογραμμίζοντας πως ο αρχαίος πολιτισμός του τόπου, η παραγωγή ελαιολάδου και ο συμβολισμός αμέτρητων χιλιετιών, προσδίδουν τις απαραίτητες διαχρονικές διαστάσεις, για να αποτελέσει η Μεσσηνία διεθνή πόλο έλξης και αξιόλογο τουριστικό προορισμό.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δ. Καφαντάρης, υπογράμμισε τη σημασία της προσπάθειας της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής για να υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο τη διάσωση όσο και τη διάδοση της μεσογειακής κουλτούρας, του τρόπου συγκομιδής και παραγωγής της ελιάς και του ελαιόλαδου της Μεσσηνίας.
Ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας, Βασ. Παπαθεοδοσίου, χαιρέτισε τη διοργάνωση της ημερίδας και ανέφερε την Τριφυλία ως περιοχή με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, ως κατεξοχήν αγροτική και ελαιοκομική στη Μεσσηνία, με σπουδαία ετήσια παραγωγή ελαιολάδου, με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και παγκόσμια αναγνώριση, όπως και τη δυνατότητα ανάπτυξης της προσπάθειας του βιοτουρισμού σε ένα τόσο εύφορο, σε περιβαλλοντικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, έδαφος.


Ενδιαφέρουσες προτάσεις 
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Θεσσαλονίκης- Μακεδονίας εν Αθήναις, Καίτη Καψή, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «ο αγώνας της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, αν ευοδωθεί και τα λόγια γίνουν πράξεις, τόσο η Μεσσηνία όσο και η χώρα ολόκληρη μπορούν να ατενίσουν το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία».
Ο οικονομικός διπλωμάτης και πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας, Γιάννης Τζεν, σημείωσε πως μέσα από τις συναντήσεις που οργανώνει η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής η Ελλάδα μπορεί να προωθεί και να προβάλει τα βιοτουριστικά και τα παραδοσιακά προϊόντα της μεσσηνιακής γης, όπως το ελαιόλαδο. Πρότεινε την προώθηση-χάραξη πρωτοβουλίας που σε συνεργασία με τους tour operators θα έδινε τη δυνατότητα στους τουρίστες να επισκέπτονται τα παραδοσιακά ελαιοτριβεία και να παρακολουθούν τον τρόπο παραγωγής του ελαιόλαδου, όπως το ΠΟΠ Καλαμάτας.
Τόνισε την αναγκαιότητα και τη σημασία να δημιουργηθούν καλύτερες και πιο σύγχρονες συνθήκες στην τυποποίηση των εξαγωγών, που θα κάνουν το προϊόν ανταγωνιστικότερο έναντι άλλων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες γιγαντιαίων αγορών, ωστόσο μπορεί μέσω της δημιουργίας brand names να δημιουργεί προϊόντα ανώτερης ποιότητας, προϊόντα delicatessen, οι τιμές των οποίων θα μπορούσαν να είναι πιο ανταγωνιστικές.
Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, δήλωσε ότι ο Ελληνο-Ρωσικός Σύνδεσμος Φιλίας και Συνεργασίας, σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Βιοπολιτικής, στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια ελληνορωσικής φιλίας, θα διοργανώσει ειδικό διεθνές οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό forum.
Ο επιχειρηματίας και δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Κανάκης, χαρακτήρισε το βιοτουρισμό ως σημαντικό πεδίο υγιούς οικονομικής ανάπτυξης με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τόνισε την πολιτιστική, διατροφική και ιστορική σύνδεση ελιάς και Μεσσηνίας, που μετριέται από την αρχαιότητα και προέβη σε τρεις προτάσεις βιοτουριστικής ανάπτυξης, ως πόλους έλξης του κοινού: τη δημιουργία καινοτόμου Μουσείου της Ελιάς στην περιοχή, όπου θα παρέχεται από ειδικούς επιστημονική και εκπαιδευτική πληροφόρηση γύρω από το προϊόν, τη διοργάνωση διαγωνισμών γευσιγνωσίας ελαιολάδου εντός του χώρου του Ανακτόρου του Βασιλιά Νέστορα, συνδέοντας την αρχαιότητα, την ιστορία και το μύθο με το σήμερα και τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών στους τουρίστες μέσα από προγράμματα και δράσεις εκμάθησης της διαδικασίας ελαιοσυγκομιδής και δενδροφύτευσης.
Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, Ι. Αργυράκης, τόνισε ότι ο βιοτουρισμός είναι μια μορφή τουρισμού που μπορεί να δώσει νέα διάσταση στο ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας, χάριν του φυσικού και ανθρωπογενούς της περιβάλλοντος. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, το πολιτιστικό απόθεμα συνδυαζόμενο με πληθώρα φυσικών πόρων και η παραδοσιακή καλλιέργεια της ελιάς είναι οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα οικοδομηθεί ο βιοτουρισμός στη Μεσσηνία, είπε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα συνεργασίας τοπικών αρχών, μικρών επιχειρήσεων και την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινότητας.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», Γ. Καραμπάτος, αναφέρθηκε στη διοργάνωση της AGORA, μιας πολιτιστικής διαδρομής με ποικίλες εκδηλώσεις και σκοπό την προβολή του πολιτισμού της Μεσογείου της Ελιάς για την επιβίωση όσων συμβάλλουν στη διατήρηση αυτού του σημαντικού πολιτιστικού αποθέματος που κινδυνεύει με αφανισμό. Επίσης, σημαντική είναι η δημιουργία ευκαιριών που θα επιτρέψουν στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές της Μεσογείου να ξεχωρίσουν σε ένα όλο και περισσότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Την εισήγησή του συμπλήρωσε η υπεύθυνη Τεχνικής Υποστήριξης του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης-Europe Direct Καλαμάτας και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», Βασιλική Βασιλαδιώτη.
Η κα Βασιλαδιώτη τοποθετήθηκε επί του θέματος της ημερίδας σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης για τη δημιουργία δικτύων.
Σε σύντομη παρέμβασή του, ο εισαγγελέας παρ’ Αρείω Πάγω, Γ. Αρβανίτης, επισήμανε τη σχέση του με τον πολιτισμό της ελιάς και του ελαιολάδου από τα πατρογονικά του χώματα, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα εύρεσης άμεσου τρόπου να ενημερώνονται οι παραγωγοί για το πώς θα ξεκινούν την προβολή του προϊόντος τους.
Σε χαιρετισμό του που αναγνώστηκε, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας,
Δ. Μανιάτης, τόνισε το βιοτουρισμό ως μονοπάτι για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Μεσσηνίας.
Ο πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Γιάλοβας, Κώστας Μπαλαφούτης, αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Πύλου–Νέστορος για την αποδοχή της πρόσκλησής του για διοργάνωση ενός φεστιβάλ δημοτικού τραγουδιού στην Πύλο, τόνισε τη μακρόχρονη παράδοση και το τεράστιας σημασίας πολιτιστικό φορτίο που φέρει το δημοτικό τραγούδι σε όλη τη Μεσσηνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου