Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΕΜΑΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΑΡΙΝΕΙΑ

Με εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες ξεκίνησε ο φετινός εορτασμός των Ναυαρινείων στην έδρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, την Πύλο. 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής, με τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου: Η τέχνη ως ιστορικό τεκμήριο».  Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής του δήμου δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη συλλογή των έργων τέχνης της Costa Navarino, η οποία εστιάζει θεματικά στον Ελληνικό Αγώνα για ανεξαρτησία και ιδιαίτερα στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και αποτελείται από έργα ζωγραφικής. Η συλλογή θα φιλοξενείται στην Οικία του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα έως και τις 2 Νοεμβρίου του 2015.

Τη σκυτάλη πήρε ο Σύλλογος Κυριών Πύλου, το απόγευμα του Σαββάτου, στο Τσικλητήριο, ο οποίος παρουσίασε ένα χρονικό, με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, από την Επανάσταση του ’21 μέχρι και την απελευθέρωση στον αύλειο χώρο του Τσικλητηρίου, στην Πύλο. Στην μουσικοχορευτική παράσταση, η οποία συγκίνησε αρκετά το κοινό, συμμετείχαν  τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων Κορυφασίου, Παππουλαίων, Γλυφάδας και Γυναικών Χιλιοχωρίου, του Λαογραφικού ομίλου Χώρας ,του τμήματος Φοινικούντας "Χορεία", καθώς και του Λαογραφικού - χορευτικού τμήματος Νικόλαος Πολίτης, ενώ τη μουσική επένδυση της παράστασης ανέλαβε η ορχήστρα του Γιάννη Παυλόπουλου.
Οι παραστάσεις του συλλόγου Κυριών Πύλου συνεχίστηκαν την Κυριακή το απόγευμα με χειροτεχνίες για παιδιά και θέατρο σκιών από τον καραγκιοζοπαίχτη Τάσο Τσώνη, όλα σχετικά με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Τα νέα μέλη των συλλόγων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, ως άξιοι συνεχιστές της παράδοσης, απέδειξαν ότι η διάσωση του της τοπικής μας κουλτούρας είναι ευθύνη όλων των ανθρώπων κάθε ηλικίας.

Το πρωί της Κυριακής, η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής, η οποία ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1985 από την κα Αγνή Βλαβιανού-Αρβανίτη, με στόχο τη διεθνή συνεργασία και εκπαίδευση για το περιβάλλον, πραγματοποίησε μια διεθνής ημερίδα, στο Ινστιτούτο Νέστωρ, με θέμα «Βιοτουρισμός στη Μεσσηνιακή Γή: Ναυαρίνο – Διεθνές Εφαλτήριο Έμπνευσης και Ανάπτυξης». Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε η κα Βλαβιανού, σημαντικές προσωπικότητες από το επιχειρηματικό χώρο αλλά και τοπικοί παράγοντες,  μίλησαν για τη σημαντικότητα του Βιοτουρισμού και της ανάδειξης του πολιτισμού της Ελιάς στη Μεσσηνιακή Γή. Οι ομιλιτές, κράτησαν το ενδιαφέρον των ακροατών αναλύοντάς τους τη χρόνια ανάγκη για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον και εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σήμερα το πρωί οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με τα καθιερωμένα βραβεία Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο Ινστιτούτο Νέστωρ. Εκεί, κάτοικοι της περιοχής και μαθητές από την Πύλο, παρευρέθηκαν για να συγχαρούν τους τρεις πρωτεύσαντες μαθητές των Λυκείων του Δήμου Πύλου-Νέστορος οι οποίοι διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι μαθητές τιμήθηκαν με χρηματικό βραβείο από την κα Βάσω Βλαχοδημήτρη, ευχαριστώντας την ίδια, τους δασκάλους τους και τους γονείς τους για την υποστήριξη. Τα βραβεία δίνονται κάθε χρόνο προς τιμήν του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη, τον ποιητή και στοχαστή, με καταγωγή από το Σουληνάρι Πυλίας και βαθιές ανθρωπιστικές αρχές και ρίζες, ο οποίος άφησε ως σημαντική παρακαταθήκη στον ελληνικό λαό το συγγραφικό του έργο. Για τη ζωή του ποιητή μίλησε στην τελετή απονομής ο Φιλόλογος και συγγραφέας κ. Άγγελος Λάππας, ενώ ποιήματα του Βλαχοδημήτρη απήγγειλε ο ηθοποιός κ. Νίκος Καλογερόπουλος, συγκινώντας το κοινό.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, τόνισε ότι στόχος του Δήμου Πύλου-Νέστορος είναι από φέτος να δώσει μια νέα πνοή στον επετειακό εορτασμό της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, πραγματοποιώντας μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, με κέντρο την αναβίωση των σημαντικών ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στην απελευθέρωση του ελληνικού έθνους.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με την αποψινή συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στην κεντρική πλατεία της Πύλου και όλους μας να περιμένουμε την αυριανή μεγάλη επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου